18 °C Budapest
Tovább mélyült a brutális felmondási hullám: már több mint 4000 tanár hagyta ott a pályát

Tovább mélyült a brutális felmondási hullám: már több mint 4000 tanár hagyta ott a pályát

2023. december 1. 20:55

2023-ban összesen 4314 tanár szüntette meg közalkalmazotti jogviszonyát - derül ki az Átlátszó cikkéből.

A legtöbben a közép-pesti (13. és 14. kerületi iskolák) és a belső-pesti (ami az 5.,6.,7, 8. és 9. kerületi intézményeket foglalja magában) tankerületeket hagyták ott. Számszerűen minden 12. tanár vagy a közép-pesti vagy a belső-pesti tankerületből távozott. Az oldal közérdekű adatigényléssel fordultak a 60 tankerületi központhoz, hogy megtudják, pontosan hány tanár távozott 2023. január és szeptember között a fenntartásuk alá tartozó iskolákból.

A legtöbben júliusban ás augusztusban mondtak fel, az összes távozó 66,4%-a ebben a két hónapban meglépte, hogy vagy közös megegyezéssel vagy lemondással távozik az iskolából. 

A június elejétől szeptember végéig terjedő négy hónap leforgása alatt legtöbben a közép-budai (ahová az 1., 2., és 12. kerület iskolái tartoznak), a belső-pesti, valamint a közép-pesti tankerületekből távoztak. Mindhárom tankerületből összesen több mint 120-an. Egyetlen olyan tankerület volt, ahol egyetlen felmondó sem akadt ebben az időszakban, az észak-budapesti (3. és 4. kerület). De olyan tankerület is van, ahol minden tizedik tanár távozott. 

A felmondási hullám oka, hogy az idei tanévkezdés a közoktatásban dolgozó tanárok számára egyúttal azt is jelentette, hogy dönteniük kellett, elfogadják-e a státusztörvény néven elhíresült közoktatási törvénnyel járó változásokat, amely a pedagógusok új életpályájának kereteit fektette le. A Pedagógusok Szakszervezete a napokban közölte, hogy megújítja sztrájkköveteléseit és újabb tárgyalási fordulót kezdeményez a kormánnyal a köznevelésben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A követeléseik az alábbiak:

  • A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt vonják vissza!
  • Azonnali, 50 százalékos béremelést minden köznevelésben dolgozó számára!
  • A neveléssel-oktatással lekötött munkaidő 22 óra legyen!
  • 5 elemű bérrendszert vezessenek be!
  • Töröljék el a teljesítményértékelési rendszert!
  • Minden, gyermekekkel töltött munkaidőt ismerjenek el tanítással lekötött munkaidőnek!
  • Töröljék el az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó rendelkezéseket!
  • A kormány hozzon létre európai normáknak megfelelő érdekegyeztető tanácsot!
  • Töröljék el a szakszervezetek működését és jogait korlátozó rendelkezéseket: töröljék el a reprezentativitásra vonatkozó szabályokat, vonják vissza a szakszervezeti tagdíjak munkáltató által történő átutalását tiltó rendelkezéseket!
  • Legyen egységes Oktatási Minisztérium!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem