31 °C Budapest
Female teacher is marking exam papers in classroom

Levelet kaptak a pedagógusok Pintér Sándortól: erre számíthatnak a dolgozók

2023. június 7. 10:20

Pintér Sándortól kaptak levelet a pedagógusok, melyben az új életpályamodell, ismertebb nevén státusztörvény részleteit ismerteti. Szó esik benne a teljesítményalapú bérezésről, a szabadságokról, a munkaterhekről és a fegyelmi eljárás visszakerüléséről.

A Kréta rendszeren keresztül levelet küldött a pedagógusoknak Pintér Sándor belügyminiszter - írta meg a HVG. A levélben a keddi napon az Országgyűlésnek beterjesztett, a pedagógusi életpályamodell reformjára vonatkozó törvényjavaslat (erről részletesen itt írtunk) pontjait összegzi. Mint írja: az elmúlt egy évben háromszor biztosítottak lehetőséget a pedagógusoknak, hogy véleményt nyilvánítsanak a köznevelést érintő kérdésekben, a törvényjavaslat benyújtását pedig "minden idők legátfogóbb és leghosszabb egyeztetése" előzte meg. A Belügyiminisztérium az állítása szerint húsz alkalommal egyeztetett szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel, és feldolgozott 1500 írásos véleményt.

A levélben a többi között szó van arról, hogy a törvényjavaslat legfontosabb eleme az egyébként sokat kritizált teljesítményalapú bérrendszer bevezetése. A levél szerint "a pedagógusok körében végzett kérdőíves felmérés során a válaszadók 74 százaléka értett egyet azzal, hogy a munkavállalók fizetése teljesítmény alapján differenciált legyen". Kiemeli a dokumentum, hogy az életkor nem lesz meghatározó eleme a bér meghatározásának, "így az új bérstruktúra vonzóbb lesz a fiatalok számára is". Mint Pintér írja, "az értékelés objektivitását a teljesítmény-értékelési rendszer biztosítja" majd.

A béremelés kapcsán a levél megerősíti a már eddig is kommunikáltakat: vagyis, hogy a központi költségvetésből 2023. januárjától 10 százalékos pedagógus-béremelést előlegeztek meg, a törvény elfogadásával további bérintézkedésekre kerülhet sor. A belügyminiszter szerint persze, a kormányzati narratívát ismételve azt is hozzáteszi, hogy ezeket a béremeléseket azonban csak akkor lehet megtenni, ha Brüsszel hozzáengedi Magyarországot az uniós forrásokhoz. Pintér szerint 2025 januárjára – a mostani számítások alapján – a pedagógusok átlagbére elérheti a 800 ezer forintot.

A BM-ből kiküldött dokumentum kitér arra is, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén "a kedvezményezett és felzárkózó települések valamelyikén dolgozó pedagógusok, továbbá azok, akik bár más településen végzik munkájukat, de intézményükben legalább 10 százalék a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek aránya, az alapbérük 20 százalékának megfelelő többletjuttatásra lesznek jogosultak".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem