4 °C Budapest
Német érettségi 2023: tippek, német vizsgafeladatok, megoldások, eredmények egy helyen

Német érettségi 2023: tippek, német vizsgafeladatok, megoldások, eredmények egy helyen

2023. május 12. 08:01

Pénteken német nyelvből középszinten 11 537-en, emelt szinten 2077-en érettségiznek. Az írásbeli vizsgák május 26-án zárulnak, az emelt szintű szóbelik június 7-14. között lesznek, majd a vizsgaidőszak a középszintű szóbelikkel zárul, június 19-30. között. A tavaszi vizsgaszezonban összesen több mint 74 ezer végzős középiskolás érettségizik. Rendes érettségi vizsgából lesz a legtöbb: a végzős tanulók 342 785 ilyen vizsgát tesznek majd. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők csaknem 8700 ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek. Az előrehozott vizsgák száma 27 121, a szintemelő vizsgáké 13 282, míg a pótló és a javító vizsgáké együttesen 2978."

A vizsgákra közép és emelt szinten is négy órájuk volt a diákoknak, a német is ugyanúgy épül fel, mint a szerdai matek angol: középszinten három, míg emelten négy óra alatt kell megírniuk a tesztlapot.  Az olvasott szövegértésre egy órát adnak, a nyelvhelyességre harminc percet, majd jön egy rövid negyedórás szünet. Ezután harminc perc alatt kell megoldani a hallott szövegértést és egy óra alatt az íráskészség feladatokat - írja az Eduline

Az idegennyelv érettségi négy részből áll:

Az olvasott szövegértésnél lehet például feleletválasztás, igaz-hamis kérdés, összepárosítás, csoportosítás, kiemelt részek helyének azonosítása, sorba állítása, kiegészítés, illetve rövidebb választ igénylő kérdések is. Itt 3-4 feladatra számíthattok.

nyelvhelyességnél elsősorban arra kíváncsiak, hogy megvan-e a szókincsed, ismered-e az adott nyelv nyelvtanját, a szavak, kifejezések pontos jelentését (beleértve azok árnyalatait), illetve kommunikációs használatát. A lényeg tehát, hogy a gyakran használt szerkezeteket, formákat fel tudd ismerni, ki tudd egészíteni és létre tudj hozni ilyeneket.

hallott szövegnél meg kell érteni az elhangzottak lényegét, követni a gondolatmenetét és megérteni a konkrétumokat, információkat belőle. Ezek lehetnek például pályaudvaron, repülőtéren, áruházban bemondott közlemények, üzenetrögzítők, menetrendek, nyitvatartások vagy más rögzített telefonos szövegek, nyilvános helyeken elhangzó utasítások, rádiós és más médiás hírek, reklámok, időjárás-jelentések, beszélgetések.

Az íráskészség résznél két feladatot kell megoldani középszinten, a rövid 80-100 szavas fogalmazásnál erre figyeljetek, a hosszabb 100-120 szavasról pedig itt írtunk.

A pontozás ugyanaz, mint tegnap az angolérettségin:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • az olvasott szöveg értésére 33-at,
  • a nyelvhelyességre 18-at,
  • a hallott szöveg értésre 33-at
  • és az íráskészségre ugyancsak 33-at kaphattok.

A vizsga itt is 150 pontot ér összesen – vagyis szóbelin még ezekhez 33 pontot tehettek hozzá. Ahogy arról beszámoltunk, emelten minden feladatrész harminc pontot ér.

Nyelvi érettségiről lévén szó, szótárt kizárólag a feladatsor az íráskészséget számonkérő részénél használhattok. Nyelvvizsgát az érettségitek csak emelt szinten ér: B1-es alapfokú nyelvvizsgát szereztek, ha 40-59 százalékos teljesítményt értek el. Viszont ha megvan a hatvan százalék, akkor azzal együtt megvan a középfokú nyelvvizsga is.

Mikor ér nyelvvizsgát a nyelvi érettségi?

Az emelt szinten tett idegen nyelvi érettségi B1-es, vagyis alapfokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű, ha a vizsgán 40-59 százalékos eredményt értetek el. Ha legalább 60 százalékot szereztetek, akkor az érettségitek a középfokú, vagyis a B2-es komplex nyelvvizsgával egyenértékű.

Már kijöttek az érettségi eredmények

Idén a német nyelvből vizsgázóknak többek között a világ első számítógépes játékáról, az egészséges étrendről, egy tónál töltött nyaralásról és az e-rollerezésről is kaptak többek között feladatokat a középszintű érettségi szövegértési feladatsorában.

A teljes feladatsort és a válaszokat itt lehet megtalálni, holnap reggel 8 órától.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem