14 °C Budapest
1. Prussia 2. Austria 3. Hungary 4. Bavaria 5. Russia 6. German Empire 7. Great Britain and Ireland 8. Saxony 9. Empire Italy 10. Empire Spain 11. Empire WürttembergOriginal edition from my own archivesSource : Brockhaus 1895

Történelem érettségi 2023: tippek, töri vizsgafeladatok, megoldások, eredmények egy helyen

2023. május 10. 06:42

Szerdán történelemből középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik. Tájékoztatásuk alapján a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka múlt hét pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött meg. A következő hetekben 1163 helyszínen várhatóan több mint 111 100-an érettségiznek. A vizsgákat a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, azok lebonyolításában 3171 érettségi vizsgabizottság működik közre.

Szerdán a történelem írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. A középszintű feladasorra 180, az emelt szintű vizsgasorra 240 perc áll majd rendelkezésre. A vizsgák 9-kor kezdődnek. A vizsgákon lehet használni középiskolai történelmi atlaszt, amelyet a vizsgázóknak biztosítaniuk. Továbbá használható helyesírási szabályzat, amelyekről az intézmények gondoskodnak. 

Töri érettségi feladatok, megoldások 2023

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladatsorok, a javítási-értékelési útmutatókkal együtt a vizsgát követő napon kerülnek fel az Oktatási Hivatal oldalára – a reggel 8.00, illetve 9.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsga másnapján reggel 8.00 órakor, a 14.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsgát követő nap 14.00 órakor.

A középszintű történelem érettségi feladatlapjait és a megoldásokat itt, az emelt szintűeket itt lehet megnézni.

Az érettségin a 12 feladatból álló első részben előkerült a kereszténység, a gótikus építészet, Hunyadi Mátyás, a felvilágosodás, a Rákóczi-szabadaságharc, az első ipari forradalom, a kiegyezés, a sztálini Szovjetunió, Trianon, az Európai Unió intézményrendszere, az 56-os forradalom, és a mai magyar szociális ellátórendszer is. Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint „ez egy átlagos feladatsor”. A véleménye szerint a rövid feladatoknál sokat segítenek az ábrák, források, "aki pedig rendelkezik egy kis szövegértési képességgel, logikus gondolkodással, tudja a forrásokat elemezni, tud információkat leolvasni ábrákról, az nem kerülhet bajba”.

Az írásbeli érettségi második részében két rövid és két hosszú esszéből kellett egyet-egyet választaniuk a középszinten vizsgázó diákoknak, amiket a megadott források, péládul szöveg, képek vagy térképek segítségével kell kidolgozniuk. Idén a 100-130 szavas rövid esszében az Ókori Róma egy jelentős uralkodójáról vagy a második világháború egy jelentős helyszínéről írhatnak, míg a 210-260 szavas hosszú esszé témaköre a Reformkor egy jelentős alakja vagy az 1989-es események lehetnek. Ez azt jelenti, hogy hamisak voltak azok az esszétételek, amik kedd este fél 9 körül kezdtek el terjedni egy érettségizők által használt Facebook-csoportban:

Történelem érettségi menete

A középszintű írásbeli vizsgán a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. A középszintű történelem érettségin az I. rész egyszerű, rövid választ igénylő feladatokat tartalmaz, a II. rész szöveges (kifejtendő) feladatokat tartalmaz. Mindkét részben 50-50 pont szerezhető.

Az egyszerű, rövid választ igénylő feladatsor 12 feladatból áll. Egy-egy feladat több részfeladatot
is tartalmazhat. A feladatok a részletes követelményekben meghatározott kompetenciákra és témakörökre irányulnak. Mindegyik feladat valamely forrás (szöveg, kép, diagram stb.) feldolgozását, értelmezését várja el a vizsgázóktól.

Az írásbeli vizsga szöveges feladataiban a vizsgázóknak néhány összefüggő mondatban vagy hosszabb szövegben kell kifejteniük a válaszokat. A feladatok a részletes követelményekben meghatározott
kompetenciákra és témakörökre irányulnak. Minden feladatnál forrás (szöveg, kép, adat, térkép stb.)
segítségével kell a vizsgázóknak megválaszolni a feltett kérdést.

A feladatsor kétféle típusú kifejtendő feladatot tartalmaz:

1. Rövid feladatot, amelyet kb. 100-130 szóban, (kb. 12-16 soros) szerkesztett szövegben kell
megoldani.

2. Hosszú feladatot, amelyet kb. 210-260 szóban, (kb. 26-32 soros) szerkesztett szövegben kell
megoldani.

A feladatsor két rövid, egyetemes történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az
1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) és két hosszú, magyar történelemre
vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal
kapcsolatos) tartalmaz.

A vizsgázónak a négy feladatból kettőt kell választania!

Egyet az egyetemes történelemre vonatkozó két feladat közül és egyet a magyar történelemre vonatkozó két feladat közül. Ha a vizsgázó által választott rövid esszé az 1849 előtti korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú
esszéjének az 1849 utáni korszakokra kell vonatkoznia. Ha a vizsgázó által választott rövid esszé az
1849 utáni korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszéjének az 1849 előtti korszakokra kell
vonatkoznia. (A vizsgázónak a feladatválasztást a feladatlapon jelölnie kell.)

Emelt szinten az írásbeli vizsgán a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk. A vizsgázó az I. (100 perc) és a II. (140 perc) részen belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg. A vizsgadolgozatokat a 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután kerülhet sor a II. feladatlap kiosztására és megoldására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizsgázónak a hat feladatból hármat kell választania: egy rövid, egy hosszú és egy komplex feladatot. Ha a vizsgázó által választott rövid esszé az 1849 előtti korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszéjének az 1849 utáni korszakokra kell vonatkoznia. Ha a vizsgázó által választott rövid esszé az 1849 utáni korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszéjének az 1849 előtti korszakokra kell vonatkoznia. (A vizsgázónak a feladatválasztást a feladatlapon jelölnie kell.)

Tippek

A legtöbb vizsgázó hétfőn már magyar nyelv és irodalom, kedden pedig matematika vizsgát tett, így a szerdai történelem érettségin már várhatóan kisebb lesz a vizsgadrukk. Ugyanakkor a történelem érettségin nemcsak a tudás számít, rengeteg pont múlik a figyelmen, a kérdések értelmezésén, a források használatán.

Figyelmesen olvassuk el a feladatokat, ha pedig marad idő ellenőrizzük utólag is, hogy biztosan a kérdésre válaszoltunk-e.

Használjuk a megadott forrásokat a feladatok megoldásához. Ez a tesztsor és az esszé részben is fontos, hiszen egyrészt a források segítenek a megoldás megtalálásában, másrészt a szövegünk akkor ér majd maximális pontot, ha kiderül belőle, hogy használtuk a forrásokat.

Használd a töriatlaszt! Egy-egy feladat megoldásához és az esszékhez, ha plusz információra van szükség, lehet az atlaszra támaszkodni. A tartalomjegyzék korszakokra van osztva, így könnyű megtalálni, amit keresünk benne korszak alapján, ha pedig például egy csatahelyszínt keresnénk, névmutató is van. Ha viszont nem tudjuk, mit keresünk, ne töltsük ezzel feleslegesen az időt.

Mint minden vizsgán, a töri érettségin is igaz, hogy ha egy feladat nem megy, nem jó ülni felette. Tovább kell haladni a következő feladatra, és később visszatérni a nehezebb példához.

Ugyancsak érvényes az a szabály is, hogy semmit sem érdemes üresen hagyni. Valamiféle választ mindenhová érdemes beírni, akkor is, ha foglamunk sincs a megoldásról: hátha egy-egy részpontot lehet rá kapni, vagy épp ráhibázunk.

Nem szabad pánikolni, ha komplett feladatokat nem értünk, vagy ijesztő vagy ismeretlen esszéfeladatot kapunk! Természetesen a háttértudás is fontos, viszont sokszor a feladat maga is segít, gyakran elég a józan paraszti ésszel megnézni a forrásokat. Az esszékben is sokat segíthez maga a feladatlap, a források és az atlasz - még ha gőzünk sincs a témáról, akkor sincs veszve  a feladat.

Az esszék esetében érdemes különösen mérlegelni, mit választunk. Sokan elcsábulnak, amikor meglátják a kedvenc témájukat, nem is mérlegelik a többi lehetőséget. Pedig nem mindig az lesz a jó kombináció, ha a másik, a kedvencünk mellé választható témáról halvány gőzünk sincs. Olyan párosítást kell választani, amiből a legtöbb pontot lehet kihozni.

Humánmeteorológia

Továbbra is jellemző a koncentrációt kifejezetten rontó, tartósan szeles idő - írja a Meteo Klinika. Próbáljuk meg kerülni az egyéb stressz növelő hatásokat, és legalább rövid sétákon használjuk ki a tiszta napos idő pozitív mentális hatásait. Nagyon figyeljünk a pihentető alvásra, mert a szeles idő erre is negatívan hat - tanácsolják.

Szerdán a hűvös reggelt követően a napsütés hatására már elég hamar melegszik az idő, helyenként ismét 20 fok közeli, vagy kissé afeletti hőmérsékleteket mérhetünk. Nem mindenki bírja ezt a változékonyságot! A kifejezetten hűvös reggelt követő napsütéses délelőtt hatására a hőérzet gyorsan javul, viszont ez a pár óra alatt végbemenő melegedés okozhat panaszokat, akár intenzíveket is a fokozottan érzékenyek körében!

Az érzékenyek nagy eséllyel fejfájást tapasztalhatnak, emellett akár alvászavar, napközbeni fáradékonyság és koncentrálási problémák is ronthatják a munkavégző-képességét, várhatóan nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség a feladatok megoldásában is a diákoknak. Ugyanakkor a napsütés azonban pozitívan hat a teljesítőképességre, ellensúlyozza a panaszokat. A koncentrálóképessége jelentősen romolhat - írja a portál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem