Close up grandmother hand press on calculator for counting about monthly expense or planning money management after retired concept

Ismét pályázhatnak a diákok, tanárok, iskolák: 2 millió forintot is nyerhetnek egy jó ötlettel

MTI
2022. január 11. 15:55

Harmadik alkalommal írta ki a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj pályázatot a Pénzügyminisztérium, az elismeréssel azokat a diákokat, pedagógusokat - és adott esetben intézményeket - díjazzák, akik újszerű, élményszerű és diákbarát megoldásokat mutatnak fel a pénzügyi tudatosság területén - mondta Balogh László, a tárca helyettes államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A pályázaton a diákok egyénileg 150 ezer forintot, a pedagógusok 500 ezer forintot, az intézmények 2 millió forintot nyerhetnek. A díjra a javaslattevők - az iskola igazgatója, az iskola fenntartója vagy a szülői munkaközösség - május 31-ig nevezhetik meg jelöltjeiket - ismertette. A részletekről bővebb tájékoztatást a PM holnapján és az okosanapenzzel.hu oldalon lehet szerezni.

Balogh László emlékeztetett arra, hogy a kormány stratégiája a pénzügyi tudatosság fejlesztéséért 5 évvel ezelőtt lépett életbe. Azóta a pénzügyi ismeretek átadása számos tantárgy keretében a Nemzeti alaptanterv részévé vált, továbbá a kerettantervek is részletes előírásokat tartalmaznak a témakörben; illetve a szűken vett iskolai oktatáson kívül a szakkörökön keresztül is eljutnak az ismeretek a diákokhoz.

A pénzügyi ismereteket a diákok és a pedagógusok nagy része jól fogadta - mondta a helyettes államtitkár a műsorvezető kérdésére. Úgy vélte, a pénzügyekkel foglalkozó tantárgyakon keresztül "olyan űrt sikerült betölteni", amely otthonról nem volt pótolható. Kimagasló eredménynek tartja, hogy a pénzügyi ismeretek a szülőkhöz is eljutnak és az otthoni közegben is hatnak, így optimálisabb pénzbeosztásra sarkallva a családokat.

A diákok az órákon azt sajátítják el, hogy a megszerzett jövedelmet - legyen az a nagymamától kapott zsebpénz vagy fizetés - hogy lehet a lehető legokosabban felhasználni, hogyan lehet takarékoskodni, diákmunkával plusz bevételhez jutni, esetleg családi költségvetést készíteni - emelte ki a tananyagot ismertetve. Tanulnak továbbá a kamatról, a kamatos kamatról, a bankkártya használatról és a  készpénzmentességről is - tette hozzá Balogh László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 29. szombat
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?