Komoly változás jöhet az iskolai menzákon: ilyen ebédet adnának a gyerekeknek

Komoly változás jöhet az iskolai menzákon: ilyen ebédet adnának a gyerekeknek

2022. január 7. 17:25

Svédasztalos étkezést és szélesebb menüt vezetne be az iskolákban a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége. Az elnök szerint most a gyerekek egyre inkább elfordulnak a közétkeztetéstől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV). A Magyar Nemzet hozzátette: a közétkeztetés minden területe megérett a felülvizsgálatra.

Zoltai Anna, a szervezet elnöke szerint különösen a városokban vagy a gazdagabb településeken már a harmadikosok közül is sokan elfordulnak a közétkeztetéstől, a felső tagozatosok és középiskolások közül pedig nagyon kevesen vesznek részt az iskolai étkeztetésben.

Ráadásul az is nagyon szomorú, hogy úgy tűnik, nincs értéke az ételnek a gyermekek körében, a konyhákon hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik

- tette hozzá. Elismerte, hogy ennek oka részben az, hogy harmadosztályú helyettesítő élelmiszereket használnak, ezért kerülhet a gyerekek tányérjára sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű termék a jó minőségű alapanyagok helyett. Emellett a gyerekeknek gyorsan kell enniük, és az időhiány miatt sokszor a levest el sem veszik. Az ágazatban itt is van munkaerőhiány, és az éttermek is elszipkázzák a szakácsokat a konyhákról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 29. szombat
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?