7 °C Budapest
Mother helping her daughter with the school homework at home. Education concept.

Így szerezhet a gyereked jobb jegyeket: ezekkel a tippekkel éltanuló lehet

2021. december 7. 20:02

A tanulás nem minden gyereknek könnyű, viszont mindenkinek muszáj. Az általános iskolásoktól kezdve a felnőttképzésig mindenki küzd a tanulás nehézségeivel, hol jobban, hol kevésbé. Különösen igaz ez olyan tantárgyakra, mint a matek vagy a fizika, ahol nagyon sokan érzik reménytelen küzdelemnek még a kettes szint elérését is. Pedig van néhány olyan trükk, amit, ha már általános iskolás korban elsajátít a gyerek, akkor egy egész életen át megkönnyítheti a saját dolgát.

Félelemben nem lehet gondolkodni. Ha a gyerek fél egy adott tantárgytól, akkor a túlélésért küzd az órákon, retteg, nehogy felszólítsa őt a tanár, aggódik, hogy nem fogja tudni megoldani az órán kitűzött feladatokat és ebben a félelemmel teli hangulatban, nem tud kreatív lenni, nem jutnak eszébe alapvető dolgok, és olyan feladatok megoldására sem képes, amik egy normál stresszmentes állapotban gond nélkül mennének. Ez pedig egy negatív spirálhoz vezet, és szép lassan kialakul benne egyrészt a tantárgy iránti ellenszenv, másrészt egy saját magával szembeni kudarc élmény, hogy „én képtelen vagyok valamit megérteni” utóbbi pedig jelentős károkat tud okozni személyiségfejlődésében is.

Sok diáknak nehéz a tanulás, azonban vannak olyan trükkök, amelyek segíthetik a gyereket abban, hogy jobb jegyeket szerezzen. Vannak olyan jól ismert tanulási „szabályok”, melyeket felnőttként sem könnyen alkalmazunk: „zárj ki minden zavaró tényezőt”, „találd meg a tanulásra motiváló környezetet”, ismerd meg a saját tanulási módszeredet” és így tovább. Gyerekek esetében gyakran mélyebbre kell ásni, és néha a legegyszerűbb módszer adja a legnagyobb segítséget. Klára Botond az eduking.hu weboldal egyik alapítója, 11 éve foglalkozik általános iskolás gyerekek tanításával hatalmas sikereket ért el a diákok motiválásában és a tanulás megszerettetésében ráadásul egy nem éppen kedvelt tantárgy, a fizika esetében.

A legfontosabb cél: a gyermek önbizalmának visszaszerzése

– mondta Klára Botond fizikatanár. Ehhez az kell, hogy a gyermek kisebb sikereket érjen el. A fizikatanár szerint már az is siker, ha megért egy tananyagot és tudunk vele beszélgetni róla. A sikerélmény egy üzemanyag számára, amely újabb sikereket hoz.

Bátorítsuk a gyermekünket, és építsük fel az önbizalmát A matekfóbia vagy épp fizika-fóbia azért egy ördögi kör, mert ha a gyerek szorong és fél az adott tantárgytól, akkor az leblokkolja az agyat. Rettegve pedig nem lehet gondolkodni, így aztán persze, hogy nem megy. Ahhoz, hogy jobban menjen, először a félelmet kell megszüntetni.

- mondta Klára Botond.

Ezen kívül törekednie kell arra, hogy a gyerek meg tudja fogalmazni mi az, amit nem ért. A tanulás akkor jó és értékes, ha van kérdés. Ha a gyermeknek nincs kérdése és nem érti, akkor meg kell keresni, hogy pontosan hol van az elakadási pont és azt kell tisztázni.

Ebben tud segíteni az eduking.hu, ahol apró lépésekben rövid és egyszerűen felépített videókban a gyermek megtalálhatja a kapcsolódó tananyaghoz tartozó magyarázatot. A videókat használva kövesse végig a tananyagot. Figyelje meg jól a tananyaghoz tartozó magyarázatot. A feladatokat próbálja megoldani és csak ezután nézze meg a levezetést. Ezt érdemes többször megismételni, egész pontosan annyiszor, amennyi ahhoz szükséges, hogy a gyermek stabilan tudja a megoldást

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

–  tette hozzá Klára Botond.

Ki kell lépni a komfortzónából

Fontos, hogy a gyermek „küzdjön meg” a feladattal, mert ez az, ami igazán fejleszti. Hagyni kell tanulni, időt kell neki adni. Elsőre komfortosabbnak tűnhet, ha helyette oldjuk meg a feladatokat, de a komfortzóna az, ahol senki sem fejlődik semmit. Egy jó tanár „érzi”, hogy milyen nehézségű feladat az, amivel még meg tud birkózni a diák és melyik az, ami már reménytelenül nehéz lehet a számára. Egy olyan osztályban azonban, ahol 15-20 különböző képességű és érdeklődésű gyerek van jelen egyszerre egy matek vagy fizika órán, bizony jóformán lehetetlen minden gyerek igényeinek megfelelni. Éppen ezért lehet egy nagyszerű segítség az e-learning. A jól felépített online tananyagok minden diák egyéni tempójához tudnak igazodni.

Elengedhetetlen segítség a gyerekek számára, ha a szülő meggyőződik arról, hogy valóban összeállt-e a kép. Például úgy, hogy a gyermekkel elmesélteti, kikérdezi mit látott a videóban. Ezzel sokat tud tenni azért, hogy növelje a gyermek tudás-szintjét és javítsa érdemjegyét. Ha a gyerek nem kap jó jegyeket fizikából – vagy más tantárgyból – annak elsődleges oka lehet, hogy nem érti az órán elhangzó tananyagot. Sokszor túl sok az információ, melyet nem tud összerakni. Így a tananyag mintegy szétszórt puzzledarabokként hever előtte. Más esetekben a gyermek(ek) fizikával kapcsolatos önbizalma szenved csorbát. Ugyanis azt érzi, hogy ez számára nagy feladat. Ezekben az esetekben fontos, hogy mindenki a saját tempójába haladjon. Az eduking.hu-nál a hagyományos videós oktatást egy kicsit újragondolták a fejlesztők: a honlap egyik egyedisége abban rejlik, hogy a videók lassításával vagy gyorsításával mindenki a maga tempójában tanulhatja meg a tananyagot.

Az utóbbi két évben a járvány komolyan próbára tette a tanárokat és a diákokat egyaránt. Ebben a nehéz helyzetben szeretnénk mi is segíteni, 10 magyarországi általános iskolának szeretnénk felajánlani, hogy a teljes 7. osztályos és 8. osztályos évfolyam számára ingyenesen biztosítjuk az eduking.hu weboldal fizika tananyagát.

– mondta Klára Botond. A tananyag 120-nál is több oktatóvideóból áll, szimulációkból, elméleti magyarázatokból és feladatmegoldásokból. Ez az oktatóanyag jól kiegészítheti az órai munkát, vagy segíthet az esetleges járvány miatt elrendelt karanténban a digitális oktatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem