Áremelés jön az iskolai, óvodai menzákon: akár 30-40 százalékot is drágulhat a menü

Áremelés jön az iskolai, óvodai menzákon: akár 30-40 százalékot is drágulhat a menü

2021. szeptember 6. 16:06

Jövő januártól emelkedni fog az iskolai ebéd ára egy kormányrendelet miatt. Ekkortól ugyanis a szolgáltatóknak több magyar alapanyagot kell felhasználniuk, valamint a menü egészségesebb és jobb minőségű lesz.

Egészségesebb, jobb minőségű lesz 2022. januárjától az iskolai menza, és a szolgáltatóknak több magyar alapanyagot kell felhasználniuk, de ennek ára is lesz. Ekkortól kell ugyanis alkalmazni az ezt célzó, egy évvel elhalasztott kormányrendeletet - emlékeztet a napi.hu.

A jogszabály alapján 2022. január 1-től a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60 százaléka hazai forrásból, vagy úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül beszerzett formában kerülhet a közétkeztetők konyhájába. Ez az arány 2023. január 1-től már legalább 80 százalék lesz. (Rövid ellátási lánc az, amikor az élelmiszer üzem és a konyha között legfeljebb egy köztes szereplő lehet.)

Ez a korábbi beszerzési láncolatok átalakulását is hozza. A szezonalitás, a tárolási és szállítási kapacitások átalakulása miatt ez a módosítás is drágulást okoz a piacon. A szakmai szervezetek számításai szerint 30-40 százalékkal növekedhetnek a nyersanyagárak és ezáltal a menza költsége. Az, hogy ebből a szülők mit fognak megérezni, csak az önkormányzatokon múlik, hiszen ők állapítják meg a fizetendő térítési díjakat.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége egy ajánlással is előállt, ők ezt a 30-40 százalékos drágítást tartják indokoltnak. Forintban mérve egy ebéd az óvodában 110, általános iskola felső tagozatán és gimnáziumban 150 forinttal lenne drágább naponta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 26. csütörtök
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?