20 °C Budapest
Áremelés jön az iskolai, óvodai menzákon: akár 30-40 százalékot is drágulhat a menü

Áremelés jön az iskolai, óvodai menzákon: akár 30-40 százalékot is drágulhat a menü

2021. szeptember 6. 16:06

Jövő januártól emelkedni fog az iskolai ebéd ára egy kormányrendelet miatt. Ekkortól ugyanis a szolgáltatóknak több magyar alapanyagot kell felhasználniuk, valamint a menü egészségesebb és jobb minőségű lesz.

Egészségesebb, jobb minőségű lesz 2022. januárjától az iskolai menza, és a szolgáltatóknak több magyar alapanyagot kell felhasználniuk, de ennek ára is lesz. Ekkortól kell ugyanis alkalmazni az ezt célzó, egy évvel elhalasztott kormányrendeletet - emlékeztet a napi.hu.

A jogszabály alapján 2022. január 1-től a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60 százaléka hazai forrásból, vagy úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül beszerzett formában kerülhet a közétkeztetők konyhájába. Ez az arány 2023. január 1-től már legalább 80 százalék lesz. (Rövid ellátási lánc az, amikor az élelmiszer üzem és a konyha között legfeljebb egy köztes szereplő lehet.)

Ez a korábbi beszerzési láncolatok átalakulását is hozza. A szezonalitás, a tárolási és szállítási kapacitások átalakulása miatt ez a módosítás is drágulást okoz a piacon. A szakmai szervezetek számításai szerint 30-40 százalékkal növekedhetnek a nyersanyagárak és ezáltal a menza költsége. Az, hogy ebből a szülők mit fognak megérezni, csak az önkormányzatokon múlik, hiszen ők állapítják meg a fizetendő térítési díjakat.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége egy ajánlással is előállt, ők ezt a 30-40 százalékos drágítást tartják indokoltnak. Forintban mérve egy ebéd az óvodában 110, általános iskola felső tagozatán és gimnáziumban 150 forinttal lenne drágább naponta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?