7 °C Budapest
A university professor addressing his pupils during a lecture in a bright, modern lecture theatre.

Korlátozások a magyar egyetemeken: lázméréssel, maszkviseléssel indul el a tanév

2021. augusztus 26. 10:30

Ország-szerte a napokban kezdődött a beiratkozás és tantárgyfelvétel az egyetemeken. Azonban a koronavírus-járvány miatt az intézmények idén is szigorú szabályokkal kezdik az új tanévet. Minden egyetem más, azonban a korlátozások nagyrészt azonosak.

Ahogy a munkahelyeken, úgy a felsőoktatási intézményekben is a hibrid oktatási rendszert részesítik előnyben, így létszámtól függően van, ahol helyszínen fog zajlani az oktatás, de lesznek online órák is. Az intézményekben szigorú, ám hasonló intézkedésekkel, maszkviseléssel, lázméréssel, távolságtartással várják a hallgatókat szeptembertől.

Az Eduline összeállította, hogy a legnagyobb egyetemek hogyan készülnek a tanévre, nem csak a fővárosban, hanem vidéken is.

A Budapesti Corvinus Egyetemen maszkviselés és lázmérés nem lesz. Az egyetem jelenléti oktatásra készül, a magyar nyelvű képzéseken az órák hagyományosan kerülnek megszervezésre, míg az angol és német képzéseken a 60 főnél nagyobb előadásokat online fogják megtartani.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szintén jelenléti oktatásra készülnek, azonban átemelik a hibrid és online oktatást is rendszerükbe, ami azt jelenti, hogy egyes órákat továbbra is online fognak megszervezni.

Az ELTE kiemelte, hogy az első félévtől az oltási védettség hiánya önmagában nem jogosítja a hallgatókat a távolléti oktatási lehetőséget biztosító kivételes tanulmányi rendre.

A Semmelweis Egyetemen munkatársai és hallgatói körében közel száz százalékos az átoltottság, így az intézmény a 2021/2022-es tanévben jelenléti oktatással készül.

Az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás nélkül, így a klinikai gyakorlati órákat már az előző félévben is személyes jelenléttel rendezték meg. Az elméleti előadások ugyancsak személyes jelenléttel valósulnak meg szeptembertől, ugyanakkor ezeket az oktatók Zoom-on keresztül rögzítik, így az egyetemi e-learning felületen (Moodle) keresztül később is visszanézhetők vagy bizonyos esetekben otthonról is követhetők

- írják a honlapon. Mivel az érvényben lévő rendelkezések értelmében az egészségügyi intézményekben kötelező a maszkviselés, így a klinikai gyakorlati órákon az orvosoknak és a hallgatóknak is maszkot kell viselniük, az előadásokon azonban nem.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Budapesti Gazdasági Egyetemen már az 50 fő feletti előadásokat is online fogják megtartani, minden más foglalkozást személyesen szerveznek meg, és ezeken a maszkviselés sem lesz kötelező. Ezzel ellentétben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a beiratkozáskor kötelező lesz a maszkviselés, valamint lázméréssel, szellőztetéssel és fertőtlenítéssel várják majd a hallgatókat.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is jelenléti oktatási rendben kezdődik a félév, azonban lesznek online vizsgák, és órák. A Károli Gáspár Református Egyetemen távolságtartással és maszkviseléssel késszülnek, itt az órákon is kötelező lesz a maszk, ez alól csak az előadó, és a hozzászóló mentesül.

A vidéki egyetemek is készülnek

Nem csak a budapesti felsőoktatási intézmények készülnek az évkezdésre szigorításokkal, hanem a vidéki egyetemek is.

A Szegedi Tudományegyetem személyes oktatásra készül, viszont három forgatókönyvet készítettek arra az esetre, ha szigorítani kell a korlátozásokon. A Pécsi Tudományegyetem szintén jelenléti oktatásra készül, és bár a kormányzati járványügyi javaslatokat betartják, nem szeretnének szigorúbb intézkedéseket.

Az intézmények zöme átvette a hibrid oktatási formát, így amennyiben a járványügyi korlátozások nem engedik a jelenléti oktatást, úgy az intézmények online, vagy hibrid formában tudják folytatni a munkát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem