18 °C Budapest
A university professor addressing his pupils during a lecture in a bright, modern lecture theatre.

Korlátozások a magyar egyetemeken: lázméréssel, maszkviseléssel indul el a tanév

2021. augusztus 26. 10:30

Ország-szerte a napokban kezdődött a beiratkozás és tantárgyfelvétel az egyetemeken. Azonban a koronavírus-járvány miatt az intézmények idén is szigorú szabályokkal kezdik az új tanévet. Minden egyetem más, azonban a korlátozások nagyrészt azonosak.

Ahogy a munkahelyeken, úgy a felsőoktatási intézményekben is a hibrid oktatási rendszert részesítik előnyben, így létszámtól függően van, ahol helyszínen fog zajlani az oktatás, de lesznek online órák is. Az intézményekben szigorú, ám hasonló intézkedésekkel, maszkviseléssel, lázméréssel, távolságtartással várják a hallgatókat szeptembertől.

Az Eduline összeállította, hogy a legnagyobb egyetemek hogyan készülnek a tanévre, nem csak a fővárosban, hanem vidéken is.

A Budapesti Corvinus Egyetemen maszkviselés és lázmérés nem lesz. Az egyetem jelenléti oktatásra készül, a magyar nyelvű képzéseken az órák hagyományosan kerülnek megszervezésre, míg az angol és német képzéseken a 60 főnél nagyobb előadásokat online fogják megtartani.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szintén jelenléti oktatásra készülnek, azonban átemelik a hibrid és online oktatást is rendszerükbe, ami azt jelenti, hogy egyes órákat továbbra is online fognak megszervezni.

Az ELTE kiemelte, hogy az első félévtől az oltási védettség hiánya önmagában nem jogosítja a hallgatókat a távolléti oktatási lehetőséget biztosító kivételes tanulmányi rendre.

A Semmelweis Egyetemen munkatársai és hallgatói körében közel száz százalékos az átoltottság, így az intézmény a 2021/2022-es tanévben jelenléti oktatással készül.

Az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás nélkül, így a klinikai gyakorlati órákat már az előző félévben is személyes jelenléttel rendezték meg. Az elméleti előadások ugyancsak személyes jelenléttel valósulnak meg szeptembertől, ugyanakkor ezeket az oktatók Zoom-on keresztül rögzítik, így az egyetemi e-learning felületen (Moodle) keresztül később is visszanézhetők vagy bizonyos esetekben otthonról is követhetők

- írják a honlapon. Mivel az érvényben lévő rendelkezések értelmében az egészségügyi intézményekben kötelező a maszkviselés, így a klinikai gyakorlati órákon az orvosoknak és a hallgatóknak is maszkot kell viselniük, az előadásokon azonban nem.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Budapesti Gazdasági Egyetemen már az 50 fő feletti előadásokat is online fogják megtartani, minden más foglalkozást személyesen szerveznek meg, és ezeken a maszkviselés sem lesz kötelező. Ezzel ellentétben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a beiratkozáskor kötelező lesz a maszkviselés, valamint lázméréssel, szellőztetéssel és fertőtlenítéssel várják majd a hallgatókat.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is jelenléti oktatási rendben kezdődik a félév, azonban lesznek online vizsgák, és órák. A Károli Gáspár Református Egyetemen távolságtartással és maszkviseléssel késszülnek, itt az órákon is kötelező lesz a maszk, ez alól csak az előadó, és a hozzászóló mentesül.

A vidéki egyetemek is készülnek

Nem csak a budapesti felsőoktatási intézmények készülnek az évkezdésre szigorításokkal, hanem a vidéki egyetemek is.

A Szegedi Tudományegyetem személyes oktatásra készül, viszont három forgatókönyvet készítettek arra az esetre, ha szigorítani kell a korlátozásokon. A Pécsi Tudományegyetem szintén jelenléti oktatásra készül, és bár a kormányzati járványügyi javaslatokat betartják, nem szeretnének szigorúbb intézkedéseket.

Az intézmények zöme átvette a hibrid oktatási formát, így amennyiben a járványügyi korlátozások nem engedik a jelenléti oktatást, úgy az intézmények online, vagy hibrid formában tudják folytatni a munkát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30