7 °C Budapest
Female Scientist in Lab

Ezek a tudományterületek felértékelődnek a jövőben Európa közepén

2021. április 7. 16:20

Napjainkra már megkérdőjelezhetetlenné vált, hogy a tudománynak meghatározó szerepe van társadalmunk fejlődése szempontjából. A 3M kutatása szerint ez különösen igaz az közép-európai régió polgáraira, akik 87 százaléka ért egyet azzal, hogy negatív következményekkel járhat, ha nem ismerjük fel a tudományok jelentőségét (szemben a globális 82 százalékos aránnyal). A kutatásból továbbá az is kiderül, hogy a régióban a környezettudatosság szintén kiemelt fontosságú a világ többi országához viszonyítva.

Az közép-európai régió lakosságának 59 százaléka tartja elsődleges célnak az éghajlatváltozás hatásainak enyhítését, míg globális szinten csak kicsit több mint a megkérdezettek fele (51%).  Emellett a régió polgárainak 54 százaléka gondolja úgy, hogy fontos lenne a hulladéktermelés csökkentésére, 48 százalékuk pedig úgy vélekedik, hogy a fenntartható fejlődés érdekében a levegő minőségének javítására kellene fókuszálni (világviszonylatban ez a két arány mindössze 43 és 37 százalék).

Az európai polgárok meghatározó része egyetért azzal, hogy negatív következményekkel járhat, ha nem ismerjük fel a tudomány értékét és jelentőségét, egyúttal tudatosabbak a tudományos vívmányokban rejlő veszélyekkel kapcsolatban. A génmódosítás a régióban megkérdezettek 60 százaléka szerint hordoz magában veszélyeket (világviszonylatban mindössze 41 százalék vélekedett ugyanígy).

A régió tagjai egyúttal határozottabban foglaltak állást a vállalatok szerepvállalásával kapcsolatban a környezetvédelmet és céges kultúrát illetően egyaránt. Közép-európai régiós viszonylatban a polgárok 53 százaléka, világszinten pedig 46 százaléka látja úgy, hogy a vállalatok felelősségeinnovatív megoldásokkal és befektetésekkel kivenni részüket a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Egyúttal a régió lakóinak 40 százaléka szeretné, hogy a cégek több lehetőséget biztosítsanak a vállalaton belül megtalálható kisebbségeknek, 38 százalékuk pedig egyetért azzal, hogy a vállalatok feladata, hogy munkavállalóikat különböző eszközökkel (pl. továbbképzések) segítsék fejlődésükben (szemben a globális 34 és 33 százalékkal).

A 3M a továbbiakban is kiemelt figyelmet szentel arra, hogy felhívja a figyelmet a tudomány szerepére és erejére, mely bizonyítottan kulcsfontosságú szerepet játszik társadalmunkban. A vállalat a következő 20 évben körülbelül egymilliárd dollárt kíván befektetni a teljes karbonsemlegesség elérésének, valamint a vízfogyasztás csökkentésének és a környezetbe való visszaengedés minőségi javításának érdekében. Ezen felül a 3M hosszú távú beruházásokkal segíti a megfelelő technológiák alkalmazását termelési tevékenységének javítása és a környezetvédelem elősegítése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?