4 °C Budapest
Kilőtt a Semmelweis Egyetem: ezen a területen a világ 100. legjobbja között vannak már

Kilőtt a Semmelweis Egyetem: ezen a területen a világ 100. legjobbja között vannak már

2021. február 17. 11:02

Jelentősen javította korábbi pozícióit a Semmelweis Egyetem a "US News Best Global Universities" 2021-es világrangsorában. A legjobb helyezést idén is a "Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer" szakterületi rangsorban érték el, amelyen tavalyhoz képest huszonöt helyet előrelépve már a világ 87. legjobb felsőoktatási intézményének számítanak.

A "US News Best Global Universities" világrangsor 80 ország közel 1500 intézményének teljesítményét méri össze döntő részben objektíven mérhető mutatók alapján. A Semmelweis Egyetem (SE) nyolc szakterületi listán szerepel, helyezései a 87. és a 345. között mozognak. A kardiológiai területen leginkább a nemzetközi együttműködések és idézettség húzzák fel az intézmény teljesítményét - írja közleményében az ITM.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: "A magyar orvos- és egészségtudományi felsőoktatás az elmúlt években egyre jobban teljesít, egyre versenyképesebb diplomát ad, hazai és nemzetközi elismertsége folyamatosan nő. A koronavírus okozta világjárvány idején mindenhol felértékelődik az orvosi egyetemek szerepe, közreműködésük nélkülözhetetlen a betegek kezelésében, a lehetséges gyógymódok, terápiák kutatás-fejlesztésében. A magyar intézmények ebben a nehéz időszakban egészségügyi és innovációs területen is jól vizsgáznak, különösen igaz ez a Semmelweis Egyetemre, ebben vitathatatlan érdemei vannak Merkely Béla rektornak. A kormány azon dolgozik, hogy az évtized végére több hazai egyetem is állandó helyet vívjon ki magának Európa és a világ legjobbjai között."

Az orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézmények az egészségügy szakmai utánpótlásán túl a fekvőbeteg szakellátás negyedéért felelnek, jelentős bázisai a nemzetközi szinten kiemelkedő hazai szakirányú kutatásnak is. A magyar egyetemek oktatási színvonalának növelésével, minőségi infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat. A történelmi léptékű fejlesztési programnak köszönhetően világszínvonalú képzések egyre bővülő választéka válik elérhetővé a magyar fiatalok számára idehaza is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hivatalos: ez lesz a 2018/19-es tanév rendje

A mai Magyar Közlönyben megjelent a 2018/2019. tanév rendjéről szóló EMMI rendelet. A tanítási év hosszában, szerkezetében az előző évek gyakorlatához képest nincs változás.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?