1 °C Budapest

Ezért se vigyázzon a nagyszülő a gyerekre: komoly baj lehet belőle

2020. március 14. 20:00

Az idősebbeknél jóval több kárt okoz a koronavírus-fertőzés, mint a gyerekeknél - ezért sem ajánlják, hogy a nagyszülő vigyázzon rájuk az iskolai, óvodai zárlat alatt.

Minden kutatás, szakvélemény és elemzés egybehangzó álláspontja, hogy az idősebb korosztály a legkitettebb az új típusú koronajárványnak, a fiatalabbak kevésbé. Éppen ezért ajánlatos, hogy a járvány lecsengéséig ne a nagyszülők vigyázzanak unokáikra, hiszen számukra komoly veszélyforrást jelenthet ez is. Péntek esti Facebook-videójában Orbán Viktor mindenkit arra kért, hogy az elkövetkező időszakban lehetőség szerint a gyerekekre ne a nagyszülők vigyázzanak, ugyanis ők a legkitettebbek a koronavírusnak, míg a fiatalok sokszor könnyen kihordják a betegséget. Szombaton már azt is bejelentették: az önkormányzatok saját körülben járhatnak el az óvodák, bölcsődék kapcsán, de a kormány azt ajánlja, hogy zárják be őket.

Az orvostudomány egybehangzó véleménye szerint az idős emberek a leginkább veszélyeztetettek az új típusú járványban. Így az idősek számára veszélyforrást jelenthet a gyerekek felügyelete. A kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ a Chinese Journal of Epidemiology című folyóirat februári számában közzétett vizsgálatában kimutatta, hogy a halálozási arány a 80 éves vagy idősebb korosztályban a legmagasabb, több mint 14 százalék.

A tanulmány készítői 44 672, február 11-ig megbetegedett vírusfertőzött adatait vizsgálták meg, kiderült, hogy a legfiatalabbakra kevésbé veszélyes a fertőzés:

  • a kilenc év alatti gyerekek körében nem volt halálos áldozat;
  • 39 éves korig a halálozási arány alacsony,
  • a 40-es éveikben járók körében sem éri el a fél százalékot,
  • az 50-eseknél meghaladja azt,
  • a 60-asoknál 3 százaléknál magasabb,
  • a hetvenes éveikben járóknál 8 százalék.

Hasonlóra jutott egy nemrég megjelent, másik kutatás is. Eszerint Olaszországban a koronavírus-fertőzésben meghalt betegek átlagéletkora 81 év volt . Az egészségügyi elemzés egyébként arra is magyarázatot adott, a COVID-19 miért az idősebbeket veszélyezteti leginkább. A többi közt ezt azzal indokolták, hogy ennél a korosztálynál a fehérvérsejtek száma csökkenhet, márpedig ezek találják meg, és segítenek eliminálni a fertőzéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem