8 °C Budapest

Itt a bejelentés: az óvodákat is zárják be az önkormányzatok

2020. március 14. 15:18

25-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, közülük 9 iráni, 1 brit, és 15 magyar állampolgár. Eddig 549 magyar állampolgárt küldtek házikaranténba. Nemsokára megjelenik a rendelet, ami lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok maguk rendelkezzenek az óvodák, bölcsődék bezárásáról - a kormány ajánlása szerint az intézményeket be kell zárni, csak minimális felügyeletet tartsanak fenn olyanoknak, akik nem tudják megoldani másképp a gyermekfelügyeletet.

Azonnal pénzre van szükséged? Nézz szét a Pénzcentrum kalkulátorában (x)

A fertőzöttek száma mellett a megelőző, gyógyító személyzet száma is nő.

- hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Az már délelőtt kiderült, hogy 25-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, közülük 9 iráni, 1 brit, és 15 magyar állampolgár. Lakatos Tibor elmondta, a betegek egy része kontektszemély, mások eddig ismeretlenek voltak. A határokon 549 magyar állampolgárt küldtek házikaranténba, 445 fő belépését tagadták meg.

A törzs megfogalmazott több ajánlást is a lakosság felé, a legfontosabb az, hogy a kormányablakok ügyfelei csak időpontfoglalásra menjenek ügyintézni, így el lehet kerülni a tumultust. A kész okmányokat csak postán kézbesítik az emberknek.

Maruzsa Zoltán államtitkár elmondta: nagy kérdés volt, miképpen lehet megszervezni az oktatást a lezárás alatt. A javasolják a már korábban bejelentett digitális munkarend bevezetését.

Az iskola nem bezár, hanem más módszerekkel dolgozik tovább.

Az intézményvezetőknek továbbra isbe kell járnia az iskolákba, a tanároknak csak akkor, ha otthon nincsenek eszközeik a távoktatáshoz. A gyerekekre kis csoportokban családok, szomszédok vigyázzanak, ne a nagyszülők - mondta Maruzsa. Amelyik családnál ez nem megoldható, az iskolákban biztosítanak gyermekfelügyeletet, de csak indokolt esetben lehet igénybe venni. Fontos, hogy ha a gyerek otthon marad, ténylegesen maradjon otthon, "nem a bandázás időszaka következik most".

Fölöslegessé teszi az intézkedést, ha elindul egy tömeges együtt tanulás, 20-30-an elkezdenek együtt tanulni, ennyi erővel az iskolában is lehetnének a gyerekek - tette hozzá.

Az iskolákban továbbra is folytatódik a gyermekétkeztetés, de az étkezőket nem lehet csoportos módon használni, otthon oldják meg az étkezést. Valamilyen módon kiszállítják az ételeket a diákoknak, az önkormányzatokat is arra kérik, hogy a legracionálisabban kezeljék a helyzetet. Az oktatási módszertani útmutatót a mai nap folyamán közzéteszik, de az nem végleges, több cégtől is érkeznek felajánlások.

Az óvodák, bölcsődék esetében még ma megszületik a rendelet, amely szerint az önkormányzatok maguk dönthetik el, bezárnak-e az intézmények.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A kormány ajánlása itt is az, hogy zárjanak be az óvodák bölcsődék, de biztosítsanak felügyeletet olyan családoknak, akiknek nem megoldható a gyermek felügyelete.

A kollégiumok nem zárnak be, de vélelmezik, hogy a tanulók nagy tömegekben haza fognak térni.

Kérdésre válaszolva Maruzsa elmondta, hogy a lakosság okostelefon ellátottsága jó, de vannak olyan könyvtárak, digitális jólét pontok is, ahol hozzá lehet férni az informatikai eszközökhöz, így a gyerekek tudnak digitálisan tanulni. Hozzátette, hogy a KRÉTA-rendszer képes arra, hogy a feladatok kiadása és a számonkérés megvalósulhasson. Ha valahol mégsincs megfelelő eszköz, akkor telefonon, levélben is folyhat az oktatás.

Több európai országban is kompenzálják a szülők fizetését, ha otthon maradnak a zárlat miatt a gyerekekkel: ennek kapcsán Maruzsa Zoltán elmondta, ez egy munkajogi kérdés, a kormány meg fogja vizsgálni a lehetőségeket.

Annak kapcsán, hogy hány egészségügyi dolgozó van karanténban Lakatos Tibor azt mondta, minden betegnél zajlanak a kontaktkutatások, akik látókörbe kerülnek, azokat személyesen értesítik a hatóságok.

A Liszt Ferenc repülőtér lezárása egyelőre nincs napirenden az operatív törzsnél, az eddigi beutazási tilalmak elégségesek Lakatos Tibor szerint.

A fürdők kapcsán sincs olyan javaslat, hogy mindet be kellene zárni, ez a fenntartók és az üzemeltetők egyéni döntése.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi (a kép egy korábbi tájékoztatón készült, Müller Cecília tisztifőorvos most nem volt jelen)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm