19 °C Budapest

Több mint 1000 tanár hiányzik az oktatásból: ezekben a megyékben a legsúlyosabb a helyzet

2019. augusztus 25. 07:03

Szeptember másodikán veszi kezdetét a 2019/2020-as tanév, viszont sok oktatási intézményt sújt a munkaerőhiány. Míg több iskola csak 1-1 állást hirdet az új tanév kezdete előtt, máshol szinte egy egész tanári kar hiányzik: a legtöbb tárgyból nincs, aki tanítsa a diákokat. A Pénzcentrum megvizsgálta, hogy hol jelenti a legnagyobb problémát a pedagógusok hiánya, és milyen tárgyak oktatására keresik a legtöbb tanárt.

A KSH adatai szerint 2019 első negyedévében 4103 betöltetlen álláshely volt az oktatásban, részletes adatokat azonban nem közöl a Statisztikai Hivatal arról, hogy ezek közül melyek a ténylegesen tanári állások, felsőoktatási pozíciók, vagy más az oktatáshoz nem olyan szorosan kötődő szakmák, mint például az iskolapszichológus. Ezért átfésültük a Közszféra Állásportáljának adatait, amelyből az derült ki, hogy legalább 1073 tanári állást hirdettek meg csak az általános és középiskolák, tankerületi központok. Hazánkban 60 ilyen tankerületi központ működik, és úgy tűnik, a hiány sem egyenlő arányban sújta ezeket: például a Sárospataki Tankerületi Központ 7, a Ceglédi 15, a Tatabányai 20, a Külső-Pesti pedig 38 álláshelyet is hirdet. 

Hol hiányzik a legtöbb tanár?

Kiugróan sok tanári állást hirdettek Budapesten, 278-at, és Pest megyében 156-ot, azonban ez nem meglepő, lévén hogy a népsűrűség is ezeken a területeken a legnagyobb az országban, így jóval több iskola is van. Korábbi cikkünkben, amely az óvodapedagógus-hiánnyal foglalkozott, szintén ez a két terület Annál meglepőbb, hogy Fejér megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, és Borsod-Abaúj-Zemplén megye következik rögtön utánuk a hiánylistán, 73, 68 és 56 betöltetlen tanári állással. Miközben Nógrád megyében csak 13, Csongrádban 14, Veszprémben 17 állást hirdetnek jelenleg az iskolák. 

Mely szakok a legkeresettebbek? 

Érdekesség, hogy rengeteg nyelvtanárt keresnek arányaiban: 170 álláshely betöltetlen. Nagyrészt német és angol nyelvet tanító pedagógusokból van hiány, de akad szlovák-, olasz-, franciatanár hirdetés is, és sok helyen már óraadó tanárral is beérnék.

Nagy hiány van testnevelő tanárokból is: 106 ilyen hirdetést számoltunk össze, a legtöbb helyen mindegy, hogy mi a jelenkező másik szakja, vagy ha meg is van adva, akkor főként biológia, földrajz, vagy technika van feltüntetve. Számuk még a meghirdetett magyartanári állásokat is meghaladja: abból 104 van jelenleg az adatbázisban, miközben történelemtanárt "csak" 54 helyen keresnek. Természetesen ezekben a számokban átfedések is lehetnek, ha egy intézmény kifejezetten magyar-történelem szakpárosítású pedagógusi állást hirdet. 

Fizika és kémia szakos tanárból is kevés van: 64, illetve 46 helyen hirdettek ilyen szakképesítéshez kötött állást.

Amin szintén megakadt a szemünk, hogy rengeteg fejlesztő pedagógusi álláshely betöltetlen: 82 helyre keresnek gyógypedagógust, vagy logopédust, korrepetáló, fejlesztő vagy napközis tanárt, közülük 10 helyen is már a hirdetést is úgy adták fel, hogy utazó pedagógust keresnek, vagyis több intézményben is látna el feladatokat a jelenkező. 

Érdekesség még, hogy a hirdetett állások között nem kevés helyre várnak szolfézs, vagy valamilyen hangszeres oktatót: 76 ilyen hirdetésre akadtunk. A legtöbb helyre zongora- és gitártanárokat (31) várnak, de akadt cselló-, gordonka-, oboa- és még cimbalomtanári állás is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Van néhány egészen speciális tárgy, amihez bizonyára nehéz az intézményeknek oktatót találni, ha egy hely megüresedik: keresnek többek között cukrászoktatókat, jelmeztervező tanár, turizmus oktatót, néptánc tanárt, kőműves szakmai tanárt, kiadványszerkesztés oktatót, és romológia (cigány nyelv és népismeret) tanárt is. 

Mi áll a tanárhiány hátterében?

A Közoktatási Információs Rendszer 2017-es adatai szerint a fiatalabb korú tanárok aránya az általános iskolákban csak 13 százalék, az 55 év felettieké viszont 27 százalék. A nyugdíj előtt állók száma folyamatosan növekszik, amelyet nem követ a fiatal pályakezdők száma, sőt: egyre kevesebben választják a tanári hivatást. A következő másfél évtizedben a 160 ezer pedagógus közül körülbelül 60-70 ezren mehetnek nyugdíjba. 

Idén kevesebben jelentkeztek tanárképzési szakokra is, mint a korábbi években: 17 388-an felvételiztek valamilyen pedagógusképzésre, amíg tavaly 17 800-an, tavalyelőtt pedig 18 183-an. Végül a több mint 17 ezer jelentkezőből 8975-en kezdik majd meg a tanulmányaikat ezeken a szakokon. Az utánpótlás tehát nem is tud olyan ütemben érkezni, amilyen hamar nyugdíjba megy a most 55 év feletti korosztály. Általában két fő okot szoktak említeni, hogy miért nem vonzó a tanári pálya: az egyik, hogy a tanári pályának már nincs akkora presztízse, mint egykor, a másik pedig, hogy hiába emelkednek a tanári fizetések, a versenyszférában elérhető fizetéseknek a nyomába sem érnek. 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem