18 °C Budapest
Több mint 1000 tanár hiányzik az oktatásból: ezekben a megyékben a legsúlyosabb a helyzet

Több mint 1000 tanár hiányzik az oktatásból: ezekben a megyékben a legsúlyosabb a helyzet

2019. augusztus 25. 07:03

Szeptember másodikán veszi kezdetét a 2019/2020-as tanév, viszont sok oktatási intézményt sújt a munkaerőhiány. Míg több iskola csak 1-1 állást hirdet az új tanév kezdete előtt, máshol szinte egy egész tanári kar hiányzik: a legtöbb tárgyból nincs, aki tanítsa a diákokat. A Pénzcentrum megvizsgálta, hogy hol jelenti a legnagyobb problémát a pedagógusok hiánya, és milyen tárgyak oktatására keresik a legtöbb tanárt.

A KSH adatai szerint 2019 első negyedévében 4103 betöltetlen álláshely volt az oktatásban, részletes adatokat azonban nem közöl a Statisztikai Hivatal arról, hogy ezek közül melyek a ténylegesen tanári állások, felsőoktatási pozíciók, vagy más az oktatáshoz nem olyan szorosan kötődő szakmák, mint például az iskolapszichológus. Ezért átfésültük a Közszféra Állásportáljának adatait, amelyből az derült ki, hogy legalább 1073 tanári állást hirdettek meg csak az általános és középiskolák, tankerületi központok. Hazánkban 60 ilyen tankerületi központ működik, és úgy tűnik, a hiány sem egyenlő arányban sújta ezeket: például a Sárospataki Tankerületi Központ 7, a Ceglédi 15, a Tatabányai 20, a Külső-Pesti pedig 38 álláshelyet is hirdet. 

Hol hiányzik a legtöbb tanár?

Kiugróan sok tanári állást hirdettek Budapesten, 278-at, és Pest megyében 156-ot, azonban ez nem meglepő, lévén hogy a népsűrűség is ezeken a területeken a legnagyobb az országban, így jóval több iskola is van. Korábbi cikkünkben, amely az óvodapedagógus-hiánnyal foglalkozott, szintén ez a két terület Annál meglepőbb, hogy Fejér megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, és Borsod-Abaúj-Zemplén megye következik rögtön utánuk a hiánylistán, 73, 68 és 56 betöltetlen tanári állással. Miközben Nógrád megyében csak 13, Csongrádban 14, Veszprémben 17 állást hirdetnek jelenleg az iskolák. 

Mely szakok a legkeresettebbek? 

Érdekesség, hogy rengeteg nyelvtanárt keresnek arányaiban: 170 álláshely betöltetlen. Nagyrészt német és angol nyelvet tanító pedagógusokból van hiány, de akad szlovák-, olasz-, franciatanár hirdetés is, és sok helyen már óraadó tanárral is beérnék.

Nagy hiány van testnevelő tanárokból is: 106 ilyen hirdetést számoltunk össze, a legtöbb helyen mindegy, hogy mi a jelenkező másik szakja, vagy ha meg is van adva, akkor főként biológia, földrajz, vagy technika van feltüntetve. Számuk még a meghirdetett magyartanári állásokat is meghaladja: abból 104 van jelenleg az adatbázisban, miközben történelemtanárt "csak" 54 helyen keresnek. Természetesen ezekben a számokban átfedések is lehetnek, ha egy intézmény kifejezetten magyar-történelem szakpárosítású pedagógusi állást hirdet. 

Fizika és kémia szakos tanárból is kevés van: 64, illetve 46 helyen hirdettek ilyen szakképesítéshez kötött állást.

Amin szintén megakadt a szemünk, hogy rengeteg fejlesztő pedagógusi álláshely betöltetlen: 82 helyre keresnek gyógypedagógust, vagy logopédust, korrepetáló, fejlesztő vagy napközis tanárt, közülük 10 helyen is már a hirdetést is úgy adták fel, hogy utazó pedagógust keresnek, vagyis több intézményben is látna el feladatokat a jelenkező. 

Érdekesség még, hogy a hirdetett állások között nem kevés helyre várnak szolfézs, vagy valamilyen hangszeres oktatót: 76 ilyen hirdetésre akadtunk. A legtöbb helyre zongora- és gitártanárokat (31) várnak, de akadt cselló-, gordonka-, oboa- és még cimbalomtanári állás is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Van néhány egészen speciális tárgy, amihez bizonyára nehéz az intézményeknek oktatót találni, ha egy hely megüresedik: keresnek többek között cukrászoktatókat, jelmeztervező tanár, turizmus oktatót, néptánc tanárt, kőműves szakmai tanárt, kiadványszerkesztés oktatót, és romológia (cigány nyelv és népismeret) tanárt is. 

Mi áll a tanárhiány hátterében?

A Közoktatási Információs Rendszer 2017-es adatai szerint a fiatalabb korú tanárok aránya az általános iskolákban csak 13 százalék, az 55 év felettieké viszont 27 százalék. A nyugdíj előtt állók száma folyamatosan növekszik, amelyet nem követ a fiatal pályakezdők száma, sőt: egyre kevesebben választják a tanári hivatást. A következő másfél évtizedben a 160 ezer pedagógus közül körülbelül 60-70 ezren mehetnek nyugdíjba. 

Idén kevesebben jelentkeztek tanárképzési szakokra is, mint a korábbi években: 17 388-an felvételiztek valamilyen pedagógusképzésre, amíg tavaly 17 800-an, tavalyelőtt pedig 18 183-an. Végül a több mint 17 ezer jelentkezőből 8975-en kezdik majd meg a tanulmányaikat ezeken a szakokon. Az utánpótlás tehát nem is tud olyan ütemben érkezni, amilyen hamar nyugdíjba megy a most 55 év feletti korosztály. Általában két fő okot szoktak említeni, hogy miért nem vonzó a tanári pálya: az egyik, hogy a tanári pályának már nincs akkora presztízse, mint egykor, a másik pedig, hogy hiába emelkednek a tanári fizetések, a versenyszférában elérhető fizetéseknek a nyomába sem érnek. 

NEKED AJÁNLJUK

Nagyon sok módszertani tartalék van az oktatási rendszerben Hajnal Gabriella szerint. A Klebelsberg Központ új elnöke egy friss interjújában többek közt arról beszélt, hogy fontos...

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?