A kisiskolásoknak idén olcsóbb a tanévkezdés: ennyiből hoztuk ki

A kisiskolásoknak idén olcsóbb a tanévkezdés: ennyiből hoztuk ki

2017. augusztus 29. 12:30

Az iskolakezdésre szánt összeg tavalyhoz képest enyhén emelkedett: idén a gyermek korától függően átlagosan 44 és 142 ezer forintos költséggel számolnak a magyar családok gyermekenként. A tanévkezdési kiadások a felsőoktatásban és középiskolában tanulóknál nőttek, az általános iskolásoknál csökkentek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az új tanév közeledtével a Budapest Bank harmadik alkalommal mérte fel a magyar szülők körében, milyen kiadásokra számítanak az iskolakezdés kapcsán és a tanév közben. A megkérdezettek kétharmada számára továbbra is komoly anyagi terhet jelentenek az iskolához köthető kiadások. A tanévkezdés költségeinek finanszírozása érdekében a családok jellemzően öt hónapon át húzzák összébb a nadrágszíjat, valamint az aktuális havi jövedelmükből is fordítanak erre a célra.

Az általános iskolás gyereket nevelő háztartások a tavalyi 64 ezer forinthoz képest idén 54 ezer forintos kiadásra számítanak, a középiskolás gyerekek esetében 61 ezer forint helyett 67 ezer forint lesz a várható kiadás. A felsőoktatásban tanulóknál is nőtt a várható összeg: egyetemi és főiskolás gyermekeik esetében a tavalyi 116 ezer helyett 135 ezer forinttal kalkulálnak a szülők.

Jó hír a családok számára, hogy idén ősztől a 9. évfolyamig ingyenessé váltak a tankönyvek, így erre a tavalyi 12 ezer forint után idén átlagosan 9 ezer forintot kell költeniük a szülőknek.

A legjelentősebb változás az általános iskolás gyermekeket nevelő családoknál figyelhető meg, ahol a tavalyi 10 ezer helyett idén mindössze 4 ezer forinttal kalkulálnak a szülők - vélhetően az alapvető tankönyveken túli kiadványok miatt.

A válaszadók több mint fele (55%) vallja, hogy részben vagy egészében az aktuális havi bevételeiből fedezi az iskolakezdés kapcsán felmerült kiadásokat, míg több mint egyharmaduk (38%) külön erre a célra, átlagosan öt hónapon keresztül takarékoskodik. Az elmúlt évhez képest 11 százalékkal nőtt azoknak az aránya (32%), akik a családi tartalékokból is költenek erre a célra, és 11 százalékkal csökkent az iskolakezdési támogatást igénybe vevők száma (22%). Idén a szülők 17 százaléka mondta, hogy többletmunkát vállal a felmerülő kiadások fedezése érdekében.

Egyre többen személyi kölcsönből fizetik az iskolakezdés során felmerülő költségeket. A Pénzcentrum kalkulátorával végeztünk egy próbaszámítást, hogy megnézzük, mely banki termékek jelenleg a legkedvezőbbek a piacon. Ha 300 ezer forinttal számolunk (mert ha például több gyerek van a családban, esetleg nagyobb kiadást is terveznek, úgy mint számítógép-vásárlást) egy éves futamidővel, akkor aSberbank Fair Expressz személyi kölcsöne áll az élen26 359 forintos havi törlesztővel, 12,63 százalékos THM-mel és 319 313 forintot kell visszafizetni a futamidő végéig.

A második legjobbnak a CIB Előrelépő személyi kölcsönetűnik, 26 819 forintos havi törlesztővel, 13,99 százalékos THM-mel, és 321 830 forintos teljes visszafizetendő összeggel. A harmadik helyen a Budapest Bank Hitel Expressznevű kölcsöne áll 28 333 forintos törlesztővel, és a futamidő végéig 339 997 forintot kell visszafizetni.  Sberbank Fair Expressz személyi kölcsöne áll.

Emelkednek a tanév közbeni kiadások

Jellemzően növekedéssel számolnak a családok a tanév közben várható költségek terén. Azok a háztartások, ahol csak általános iskolás gyermek van, 37 ezer helyett 44 ezer forinttal számolnak. A középiskolás gyermekek esetében 57 ezer helyett 53 ezer forintra, míg a felsőoktatásban tanulóknál jelentősen többre, 105 ezer helyett 142 ezer forintra becsülik a családi költségvetés várható havi költségeit. Jellemzően többet költenek majd a szülők gyermekeik különóráira, az utazás és lakhatás költségeire, valamint a tandíjra költött összeg is nő. Kiugróan nagy értékű tételnek számítanak a felsőoktatásban tanulók informatikai eszközei: ezek költségét a tavalyi 11 ezer helyett idén már 24 ezer forintra becsülték havonta.

Nő a hitelfelvételre nyitottak aránya

A magyar szülők 12 százaléka vett már fel korábban hitelt gyermeke érdekében - nem csak a tanévkezdéshez köthetően -, és 39 százalékuk elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben sor kerül erre. Hitelre leginkább az informatikai eszközök, bútorok és lakberendezési tárgyak vásárlása miatt van szükség, és a hazai felsőoktatási tandíjak finanszírozása is sokszor kölcsönökön keresztül történik.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?