32 °C Budapest
Napi szokásaikról vallottak a leggazdagabb családok: látsz hasonlóságot?

Napi szokásaikról vallottak a leggazdagabb családok: látsz hasonlóságot?

2016. október 24. 14:25

Minden fiatal egy anyagilag sikeres jövőről álmodik, az ehhez szükséges tudást legtöbben viszont sehonnan sem kapják meg. Ugyanis az anyagilag sikeres életre, a pénzkezelési módszerekre sem a szülők, sem az oktatási rendszer nem készíti fel a gyerekeket. Ha a következő szokásokból néhányat beleépítesz a gyermeked mindennapjaiba, azzal sokat teszel az anyagilag stabil jövőjéért.

Több mint harminc éve gazdagok tanácsadója, és 5 éven keresztül tanulmányozta a gazdagok és a szegények pénzügyi szokásait Thomas C. Corley pénzügyi szakember. A Business Insideren megjelent cikke szerint középiskolásokkal és egyetemi hallgatókkal is sokat beszélgetett, hogy mit kell tenniük azért, hogy pénzügyileg sikeres legyen az életük. A felhalmozott tapasztalatokból összeállított egy listát arról, hogyan lehet úgy nevelni a gyerekeket, hogy pénzügyileg sikeres felnőttek legyenek.

Nyilvánvaló, hogy minden hallgató sikeres akar lenni, és azt hiszi, hogy ez így is lesz, de nem tanítják meg őket sem a szüleik, sem az oktatási rendszer, hogyan érheti ezt el. Nincsenek olyan tanfolyamok, amik megadnák ehhez az alapokat, hogy otthonosan mozogjanak a pénz világában. Így Corley szerint mi neveljük a gyerekeinket pénzügyi analfabétáknak, és nem az élet. Ennek fényében pedig csoda, hogy olyan sokan élnek fizetéstől fizetésig? Hogy rengetegen több adóságot halmoznak fel, mint vagyont? Hogy sokan a munkahelyükkel együtt az otthonukat is elveszítik?

Íme, néhány statisztika a gazdagok napi szokásáról:

 • 72 százalékuk fillérre pontosan tudja, hogy áll a hitele,
 • 6 százalékuk lottózik,
 • 80 százalékuk legalább egy célra összpontosít,
 • 21 százalékuk rendelkezik túlsúllyal (15 kilóval, vagy többel),
 • 63 százalékuk kevesebb, mint napi egy órát tölt szabadidős internethasználattal,
 • 83 százalékuk esténként "visszaül az iskolapadba" a gyerekkel,
 • 63 százalékuk hangoskönyvet hallgat ingázás közben,
 • 67 százalékuk naponta kevesebb mint egy órát tölt tévézéssel,
 • 9 százalékuk néz valóság show-kat,
 • 79 százalékuk havonta legalább 5 órát tölt kapcsolatépítéssel,
 • 79 százalékuk gondolja úgy, hogy felelősek a pénzügyi helyzetükért.

És a tapasztalatok szerint azoknak a gazdagoknak van a legnagyobb vagyona, akiket a szüleik gyerekként megtanítottak a "gazdag szokásokra".

Néhány példa, hogy mikre kell megtanítani a szülőknek és a tanároknak is a gyerekeket:

 • Lecsökkenteni a tévé, a facebook, a videojáték és a mobiltelefon használatát napi egy órára.
 • Napi 20-30 perc mozgás.
 • Írjanak egy forgatókönyvet az ideális jövőbeli életükről.
 • Legyen a gyerekeknek havi, éves és hosszú távú célja.
 • A gyerek a zsebpénze 25 százalékát takarítsa meg.
 • Tanítsd meg a gyereket, hogy fontos felhívni a családot, barátokat, stb., ha valami jó, vagy rossz történik az életükben.
 • Tanítsd meg, hogy mindig köszönje meg az embereknek, akik valamilyen módon segítettek neki.
 • Nyugtasd meg a gyereket, hogy a hibák jó dolgok és nem rosszak. Azt kell megérteniük, hogy a siker azokból a tanulságokból épül, amikre a hibáink során rájövünk és megtanulunk.
 • Tanítsd meg arra, hogy amikor elveszti a fejét a dühtől, mindig számoljon a következményekkel, és tanulja meg kontrollálni a haragját. Ugyanis ennek hiánya a legfőbb oka a tönkrement házasságoknak és emberi kapcsolatoknak. 
 • Tanítsd meg, hogy a munkával, tettekkel megszerzett pénzügyi siker jó dolog.
 • Tanítsd meg, hogyan kezelje a pénzt. Nyiss neki bankszámlát, és beszélgessetek arról, hogyan kell jól használni a pénzt.
 • Legyen legalább egy, nem sporttal kapcsolatos különórája.
 • Szakíts időt arra, hogy naponta legalább egy órát beszélgessetek a gyerekkel. Nem facebookon, nem telefonon, hanem személyesen. A minőségi idő a fontos.
 • Tanítsd meg arra, hogyan kezelje az idejét. Mutasd meg, hogyan készítsen listát a napi teendőkről, majd beszéljétek át, mikor hogyan sikerül ezt teljesíteni, és ha valamit nem sikerült megcsinálni aznap, annak mi az oka.

Egyértelmű, hogy nem lehet követni minden gazdag szokást a fenti felsorolásból, de néhány ilyen szokás teljesen átalakíthatja az ember életét. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az olvasási szokások meghatározók lehetnek egy sikeres karrierhez. A megtakarítási szokások által a gyerek megtanulja, hogy anyagilag független legyen. A gyakorlati szokások segítik, hogy hosszú, egészséges életet éljen. A személyes beszélgetések pedig megtanítják neki, hogyan tartson fenn erős kapcsolatokat. 

Ha a fenti szokásokból csak kettőt megtanítasz neki, és csinálja 6 hónapon keresztül, akkor szokásává válik, és beépül az életébe. 

(via BI)

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?