11 °C Budapest

Napi szokásaikról vallottak a leggazdagabb családok: látsz hasonlóságot?

2016. október 24. 14:25

Minden fiatal egy anyagilag sikeres jövőről álmodik, az ehhez szükséges tudást legtöbben viszont sehonnan sem kapják meg. Ugyanis az anyagilag sikeres életre, a pénzkezelési módszerekre sem a szülők, sem az oktatási rendszer nem készíti fel a gyerekeket. Ha a következő szokásokból néhányat beleépítesz a gyermeked mindennapjaiba, azzal sokat teszel az anyagilag stabil jövőjéért.

Több mint harminc éve gazdagok tanácsadója, és 5 éven keresztül tanulmányozta a gazdagok és a szegények pénzügyi szokásait Thomas C. Corley pénzügyi szakember. A Business Insideren megjelent cikke szerint középiskolásokkal és egyetemi hallgatókkal is sokat beszélgetett, hogy mit kell tenniük azért, hogy pénzügyileg sikeres legyen az életük. A felhalmozott tapasztalatokból összeállított egy listát arról, hogyan lehet úgy nevelni a gyerekeket, hogy pénzügyileg sikeres felnőttek legyenek.

Nyilvánvaló, hogy minden hallgató sikeres akar lenni, és azt hiszi, hogy ez így is lesz, de nem tanítják meg őket sem a szüleik, sem az oktatási rendszer, hogyan érheti ezt el. Nincsenek olyan tanfolyamok, amik megadnák ehhez az alapokat, hogy otthonosan mozogjanak a pénz világában. Így Corley szerint mi neveljük a gyerekeinket pénzügyi analfabétáknak, és nem az élet. Ennek fényében pedig csoda, hogy olyan sokan élnek fizetéstől fizetésig? Hogy rengetegen több adóságot halmoznak fel, mint vagyont? Hogy sokan a munkahelyükkel együtt az otthonukat is elveszítik?

Íme, néhány statisztika a gazdagok napi szokásáról:

  • 72 százalékuk fillérre pontosan tudja, hogy áll a hitele,
  • 6 százalékuk lottózik,
  • 80 százalékuk legalább egy célra összpontosít,
  • 21 százalékuk rendelkezik túlsúllyal (15 kilóval, vagy többel),
  • 63 százalékuk kevesebb, mint napi egy órát tölt szabadidős internethasználattal,
  • 83 százalékuk esténként "visszaül az iskolapadba" a gyerekkel,
  • 63 százalékuk hangoskönyvet hallgat ingázás közben,
  • 67 százalékuk naponta kevesebb mint egy órát tölt tévézéssel,
  • 9 százalékuk néz valóság show-kat,
  • 79 százalékuk havonta legalább 5 órát tölt kapcsolatépítéssel,
  • 79 százalékuk gondolja úgy, hogy felelősek a pénzügyi helyzetükért.

És a tapasztalatok szerint azoknak a gazdagoknak van a legnagyobb vagyona, akiket a szüleik gyerekként megtanítottak a "gazdag szokásokra".

Néhány példa, hogy mikre kell megtanítani a szülőknek és a tanároknak is a gyerekeket:

  • Lecsökkenteni a tévé, a facebook, a videojáték és a mobiltelefon használatát napi egy órára.
  • Napi 20-30 perc mozgás.
  • Írjanak egy forgatókönyvet az ideális jövőbeli életükről.
  • Legyen a gyerekeknek havi, éves és hosszú távú célja.
  • A gyerek a zsebpénze 25 százalékát takarítsa meg.
  • Tanítsd meg a gyereket, hogy fontos felhívni a családot, barátokat, stb., ha valami jó, vagy rossz történik az életükben.
  • Tanítsd meg, hogy mindig köszönje meg az embereknek, akik valamilyen módon segítettek neki.
  • Nyugtasd meg a gyereket, hogy a hibák jó dolgok és nem rosszak. Azt kell megérteniük, hogy a siker azokból a tanulságokból épül, amikre a hibáink során rájövünk és megtanulunk.
  • Tanítsd meg arra, hogy amikor elveszti a fejét a dühtől, mindig számoljon a következményekkel, és tanulja meg kontrollálni a haragját. Ugyanis ennek hiánya a legfőbb oka a tönkrement házasságoknak és emberi kapcsolatoknak. 
  • Tanítsd meg, hogy a munkával, tettekkel megszerzett pénzügyi siker jó dolog.
  • Tanítsd meg, hogyan kezelje a pénzt. Nyiss neki bankszámlát, és beszélgessetek arról, hogyan kell jól használni a pénzt.
  • Legyen legalább egy, nem sporttal kapcsolatos különórája.
  • Szakíts időt arra, hogy naponta legalább egy órát beszélgessetek a gyerekkel. Nem facebookon, nem telefonon, hanem személyesen. A minőségi idő a fontos.
  • Tanítsd meg arra, hogyan kezelje az idejét. Mutasd meg, hogyan készítsen listát a napi teendőkről, majd beszéljétek át, mikor hogyan sikerül ezt teljesíteni, és ha valamit nem sikerült megcsinálni aznap, annak mi az oka.

Egyértelmű, hogy nem lehet követni minden gazdag szokást a fenti felsorolásból, de néhány ilyen szokás teljesen átalakíthatja az ember életét. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az olvasási szokások meghatározók lehetnek egy sikeres karrierhez. A megtakarítási szokások által a gyerek megtanulja, hogy anyagilag független legyen. A gyakorlati szokások segítik, hogy hosszú, egészséges életet éljen. A személyes beszélgetések pedig megtanítják neki, hogyan tartson fenn erős kapcsolatokat. 

Ha a fenti szokásokból csak kettőt megtanítasz neki, és csinálja 6 hónapon keresztül, akkor szokásává válik, és beépül az életébe. 

(via BI)

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem