Ezért vagy képtelen lefogyni: mutatjuk a legnagyobb hibát

Ezért vagy képtelen lefogyni: mutatjuk a legnagyobb hibát

2016. szeptember 3. 13:00

Néhány hónap és itt az év vége, s ezzel kéz a kézben érkezik a nagy fogadalmak időszaka is. Ha valaki fogadalmat tesz, az legtöbbször azt jelenti, hogy felismerte, változásra van szüksége. Az elhatározás ellenére miért nem sikerül elérni a kitűzött célokat? A Harvard Egyetem professzorának segítségével keressük a válaszokat.

Az újévben

  • lefogysz 15 kilót,
  • normális párkapcsolatban fogsz élni,
  • elkezdesz megtakarítani,
  • hetente többször felhívod a szüleidet,
  • visszafizeted a diákhiteledet

és a sort még végtelenségig lehetn efolytatni.

Ilyen fogadalmakkal a legtöbb ember életében tele van a padlás, viszont kevesen vannak, akik jövőre ilyenkor visszatekintenek és úgy érzik, legalább részben elérték kitűzött céljaikat.

Ezekkel a célokkal az a gond, hogy túlságosan ambiciózusak, milliónyi kis lépést igényelnek és ezen lépések mindegyike lehetőséget nyújt arra, hogy elhasaljunk rajtuk.

Ezt Amy Cuddy pszichológus, a Harvard Egyetem tanára nyilatkozta a Big Think tudásportálnak.

A professzor szerint további probléma az ilyen nagy fogadalmakkal, hogy csak az eredményre koncentrálnak, és például arra nem, hogyan fogja érezni magát valaki az elhatározásától már annak másnapján.

A kutatások azt igazolják az egyetemi tanár szerint, hogy sokkal jobb eredményt lehet elérni azzal, ha nem az óriási kitűzött célra koncentrál valaki, hanem azokra az apró lépésekre, amelyek szükségesek a kitűzött cél eléréséhez.

Vegyünk egy olyan példát, mellyel egy csapásra nemcsak a saját életünket tehetjük jobbá, de gyermekeinkét is. Általánosan elfogadott célja a szülőknek, hogy gyermekeik minél jobb tanulók legyenek az iskolábanl, hiszen ennek számtalan előnye van azzal szemben, ha a gyerkőc végigbukdácsolja a tizenkét év közoktatást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jó tanuló gyereket persze a jó jegyei különböztetik meg a rossz tanuló gyerektől, de mégsem ajánlatos úgy nevelni a gyereket, hogy minden jegyszerzési alkalmat olyan lehetőségként fogjon fel, ahol győz vagy elbukik a jó tanulóságért folytatott harcban.

Érdemesebb inkább arra szoktatni a gyereket, hogy az iskola olyan feladatokból áll, amik lehetőséget adnak neki arra, hogy fejlődjön és tesztelje saját határait. Ha kihívásnak értékeli az iskolai feladatokat, akkor a gyerek erős, ellenálló és rugalmas lesz, ráadásul még az iskolát is élvezni fogja.

Ellenkező esetben, ha csak arra koncentrál a gyerek, hogy milyen jegyeket kap és a jegyszerzési alkalmakat potenciális bukási vagy nyerési lehetőségnek éli meg, akkor csalódni fog, mivel a bukás kódolva van a rendszerbe, és ez vissza fogja vetni őt céljai elérésében.

A fent leírt, kevésbé eredménycentrikus gyakorlat Carol S. Dweckhez köthető, aki szintén pszichológus és egy másik elismert amerikai egyetemen, a Stanfordon tanít. Leginkább motiváció-, személyiség- és fejlődéskutatással foglalkozik. Dweck azzal érvel, hogy a fenti módszer alapján kialakuló fejlődési szemléletmód stresszmentesebb és sikeresebb élethez vezet, mint a száraz eredményorientáltság.

Ha most felszisszentél magadban, mert a gyerekedet nem ezen elv alapján nevelted, akkor sincs semmi veszve. A fejlődési szemléletmód bármikor elsajátítható. Az egésznek az a lényege, hogy ne vizsgaként vagy legyőzendő helyzetként élj meg egy kihívást jelentő szituációt. Készülj fel jól és add önmagadat. Tudd, hogy ezzel most teszteled a saját határaidat és a helyzet egyben lehetőség a fejlődésre is.

Ha így tekintesz a fontos szituációkra, akkor az eredmény nemcsak annyi lesz, hogy elérted-e amit akartál vagy sem. Úgy fogod érezni, hogy önmagadat adtad és bármi is lesz a helyzet eredménye, el tudod majd fogadni. Így nemcsak elégedett leszel, hanem önazonos és magabiztos is, ami hosszú távon csak jól jöhet neked.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?