34 °C Budapest
Ezért vagy képtelen lefogyni: mutatjuk a legnagyobb hibát

Ezért vagy képtelen lefogyni: mutatjuk a legnagyobb hibát

2016. szeptember 3. 13:00

Néhány hónap és itt az év vége, s ezzel kéz a kézben érkezik a nagy fogadalmak időszaka is. Ha valaki fogadalmat tesz, az legtöbbször azt jelenti, hogy felismerte, változásra van szüksége. Az elhatározás ellenére miért nem sikerül elérni a kitűzött célokat? A Harvard Egyetem professzorának segítségével keressük a válaszokat.

Az újévben

  • lefogysz 15 kilót,
  • normális párkapcsolatban fogsz élni,
  • elkezdesz megtakarítani,
  • hetente többször felhívod a szüleidet,
  • visszafizeted a diákhiteledet

és a sort még végtelenségig lehetn efolytatni.

Ilyen fogadalmakkal a legtöbb ember életében tele van a padlás, viszont kevesen vannak, akik jövőre ilyenkor visszatekintenek és úgy érzik, legalább részben elérték kitűzött céljaikat.

Ezekkel a célokkal az a gond, hogy túlságosan ambiciózusak, milliónyi kis lépést igényelnek és ezen lépések mindegyike lehetőséget nyújt arra, hogy elhasaljunk rajtuk.

Ezt Amy Cuddy pszichológus, a Harvard Egyetem tanára nyilatkozta a Big Think tudásportálnak.

A professzor szerint további probléma az ilyen nagy fogadalmakkal, hogy csak az eredményre koncentrálnak, és például arra nem, hogyan fogja érezni magát valaki az elhatározásától már annak másnapján.

A kutatások azt igazolják az egyetemi tanár szerint, hogy sokkal jobb eredményt lehet elérni azzal, ha nem az óriási kitűzött célra koncentrál valaki, hanem azokra az apró lépésekre, amelyek szükségesek a kitűzött cél eléréséhez.

Vegyünk egy olyan példát, mellyel egy csapásra nemcsak a saját életünket tehetjük jobbá, de gyermekeinkét is. Általánosan elfogadott célja a szülőknek, hogy gyermekeik minél jobb tanulók legyenek az iskolábanl, hiszen ennek számtalan előnye van azzal szemben, ha a gyerkőc végigbukdácsolja a tizenkét év közoktatást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jó tanuló gyereket persze a jó jegyei különböztetik meg a rossz tanuló gyerektől, de mégsem ajánlatos úgy nevelni a gyereket, hogy minden jegyszerzési alkalmat olyan lehetőségként fogjon fel, ahol győz vagy elbukik a jó tanulóságért folytatott harcban.

Érdemesebb inkább arra szoktatni a gyereket, hogy az iskola olyan feladatokból áll, amik lehetőséget adnak neki arra, hogy fejlődjön és tesztelje saját határait. Ha kihívásnak értékeli az iskolai feladatokat, akkor a gyerek erős, ellenálló és rugalmas lesz, ráadásul még az iskolát is élvezni fogja.

Ellenkező esetben, ha csak arra koncentrál a gyerek, hogy milyen jegyeket kap és a jegyszerzési alkalmakat potenciális bukási vagy nyerési lehetőségnek éli meg, akkor csalódni fog, mivel a bukás kódolva van a rendszerbe, és ez vissza fogja vetni őt céljai elérésében.

A fent leírt, kevésbé eredménycentrikus gyakorlat Carol S. Dweckhez köthető, aki szintén pszichológus és egy másik elismert amerikai egyetemen, a Stanfordon tanít. Leginkább motiváció-, személyiség- és fejlődéskutatással foglalkozik. Dweck azzal érvel, hogy a fenti módszer alapján kialakuló fejlődési szemléletmód stresszmentesebb és sikeresebb élethez vezet, mint a száraz eredményorientáltság.

Ha most felszisszentél magadban, mert a gyerekedet nem ezen elv alapján nevelted, akkor sincs semmi veszve. A fejlődési szemléletmód bármikor elsajátítható. Az egésznek az a lényege, hogy ne vizsgaként vagy legyőzendő helyzetként élj meg egy kihívást jelentő szituációt. Készülj fel jól és add önmagadat. Tudd, hogy ezzel most teszteled a saját határaidat és a helyzet egyben lehetőség a fejlődésre is.

Ha így tekintesz a fontos szituációkra, akkor az eredmény nemcsak annyi lesz, hogy elérted-e amit akartál vagy sem. Úgy fogod érezni, hogy önmagadat adtad és bármi is lesz a helyzet eredménye, el tudod majd fogadni. Így nemcsak elégedett leszel, hanem önazonos és magabiztos is, ami hosszú távon csak jól jöhet neked.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 11:04