Fontos változásokkal indul holnap az új tanév

Fontos változásokkal indul holnap az új tanév

2016. augusztus 31. 14:03

Csütörtök reggel újra becsengetnek, ami a tanév kezdetét jelenti 1 millió 266 ezer gyermeknek és fiatalnak. Összegyűjtöttük mindazokat a változásokat és adatokat, amit érdemes tudni az új tanévről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Holnap véget ér az önfeledt vakáció, és a reggeli buszjáratokat ismét birtokba veszik az álmos ábrázatú, iskolatáska súlya alatt görnyedő diákok. Persze biztos van olyan tanuló is, aki csillogó szemekkel és csillapíthatatlan tudásszomjjal vág neki a felsőbb évfolyamnak. Akik kezdik az új tanévet:

 • 750 ezer általános iskolás,
 • 210 ezer gimnazista, 
 • 210 ezer szakgimnazista, 
 • 96 ezer szakiskolás. 

Amikor nem kell iskolába menni

Az első tanítási nap szeptember elsején, csütörtökön lesz. Az őszi szünet hivatalosan november 2-4., de ha bele pillantunk a naptárba, akkor azt látjuk, hogy valójában október 29-től egészen november 6-ig nem kell suliba menni. Utána már csak másfél hónap, és jön is a téli szünet, egészen pontosan december 22-től január 2-ig otthon maradhatnak a gyerekek. 2017-ben január harmadikán, kedden kell majd először iskolába menni. 

A tavaszi szünet április 13-án, csütörtökön kezdődik, és április 19-én, szerdán kell majd legközelebb beülni az iskolapadba. Az érettségizőknek május 4. az utolsó tanítási nap, mindenki másnak június 15-ig tart az oktatás, és június 16., péntek lesz a vakáció első napja.

Több mint a kétharmad nem fizet

Az új tanévben a magyar általános- és középiskolások 67 százaléka térítésmentesen kapja a tankönyvet. Ennek oka, hogy a 2013/14-es tanévtől kezdve felmenő rendszerben ingyenessé tették a tankönyveket, így idén már minden alsó tagozatosnak alanyi jogon jár az ingyentankönyv. 

A felsőbb évfolyamosok szociális alapon juthatnak hozzá ingyen a tankönyvekhez:

 • tartósan beteg
 • sajátos nevelési igényű
 • halmozottan fogyatékos
 • pszichés fejlődési zavarai miatt, a tanulásban súlyosan és tartósan akadályozott
 • három- vagy többgyermekes családba tartozik
 • nagykorú, de saját jogán családi pótlékra jogosult
 • aki rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül

A kiadványok már az iskolákban vannak, a 12 millió kötet összértéke 10 milliárd forint.

Jönnek a béremelések

Szeptember elsejével 3,4-3,5 százalékkal nőnek a pedagógusbérek, ami összesen 32 milliárd forintos mínuszt jelent a költségvetésben. Ez a béremelés 175 ezer embert érint. Az oktatást segítő alkalmazottak kétszer 35 ezer forintos támogatást kapnak, és jövőre 10 százalékos lehet a béremelésük.

Ami még változik

A pedagógusok eltérhetnek a tantermi témaegységhez rendelt kötelező óraszámtól, és a témák egy részét elhagyhatják. Az 1-2. évfolyamosoknak is 45 percesek maradnak a tanórák, de csak 30 percben sajátítják el a tananyagot, a fennmaradó 15 percet pedig játékos formában használhatják fel.

Új intézménytípusokat vezetnek be szeptember 1-től, a szakgimnáziumot. Módosul a minimális osztály- és csoport létszámokkal kapcsolatos szabályozás, hogy a hiányszakmákban minden osztály és képzést el tudjanak indítani.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07