1 °C Budapest

Fontos változásokkal indul holnap az új tanév

2016. augusztus 31. 14:03

Csütörtök reggel újra becsengetnek, ami a tanév kezdetét jelenti 1 millió 266 ezer gyermeknek és fiatalnak. Összegyűjtöttük mindazokat a változásokat és adatokat, amit érdemes tudni az új tanévről.

Holnap véget ér az önfeledt vakáció, és a reggeli buszjáratokat ismét birtokba veszik az álmos ábrázatú, iskolatáska súlya alatt görnyedő diákok. Persze biztos van olyan tanuló is, aki csillogó szemekkel és csillapíthatatlan tudásszomjjal vág neki a felsőbb évfolyamnak. Akik kezdik az új tanévet:

 • 750 ezer általános iskolás,
 • 210 ezer gimnazista, 
 • 210 ezer szakgimnazista, 
 • 96 ezer szakiskolás. 

Amikor nem kell iskolába menni

Az első tanítási nap szeptember elsején, csütörtökön lesz. Az őszi szünet hivatalosan november 2-4., de ha bele pillantunk a naptárba, akkor azt látjuk, hogy valójában október 29-től egészen november 6-ig nem kell suliba menni. Utána már csak másfél hónap, és jön is a téli szünet, egészen pontosan december 22-től január 2-ig otthon maradhatnak a gyerekek. 2017-ben január harmadikán, kedden kell majd először iskolába menni. 

A tavaszi szünet április 13-án, csütörtökön kezdődik, és április 19-én, szerdán kell majd legközelebb beülni az iskolapadba. Az érettségizőknek május 4. az utolsó tanítási nap, mindenki másnak június 15-ig tart az oktatás, és június 16., péntek lesz a vakáció első napja.

Több mint a kétharmad nem fizet

Az új tanévben a magyar általános- és középiskolások 67 százaléka térítésmentesen kapja a tankönyvet. Ennek oka, hogy a 2013/14-es tanévtől kezdve felmenő rendszerben ingyenessé tették a tankönyveket, így idén már minden alsó tagozatosnak alanyi jogon jár az ingyentankönyv. 

A felsőbb évfolyamosok szociális alapon juthatnak hozzá ingyen a tankönyvekhez:

 • tartósan beteg
 • sajátos nevelési igényű
 • halmozottan fogyatékos
 • pszichés fejlődési zavarai miatt, a tanulásban súlyosan és tartósan akadályozott
 • három- vagy többgyermekes családba tartozik
 • nagykorú, de saját jogán családi pótlékra jogosult
 • aki rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül

A kiadványok már az iskolákban vannak, a 12 millió kötet összértéke 10 milliárd forint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jönnek a béremelések

Szeptember elsejével 3,4-3,5 százalékkal nőnek a pedagógusbérek, ami összesen 32 milliárd forintos mínuszt jelent a költségvetésben. Ez a béremelés 175 ezer embert érint. Az oktatást segítő alkalmazottak kétszer 35 ezer forintos támogatást kapnak, és jövőre 10 százalékos lehet a béremelésük.

Ami még változik

A pedagógusok eltérhetnek a tantermi témaegységhez rendelt kötelező óraszámtól, és a témák egy részét elhagyhatják. Az 1-2. évfolyamosoknak is 45 percesek maradnak a tanórák, de csak 30 percben sajátítják el a tananyagot, a fennmaradó 15 percet pedig játékos formában használhatják fel.

Új intézménytípusokat vezetnek be szeptember 1-től, a szakgimnáziumot. Módosul a minimális osztály- és csoport létszámokkal kapcsolatos szabályozás, hogy a hiányszakmákban minden osztály és képzést el tudjanak indítani.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?