10 °C Budapest

Fontos változásokkal indul holnap az új tanév

2016. augusztus 31. 14:03

Csütörtök reggel újra becsengetnek, ami a tanév kezdetét jelenti 1 millió 266 ezer gyermeknek és fiatalnak. Összegyűjtöttük mindazokat a változásokat és adatokat, amit érdemes tudni az új tanévről.

Holnap véget ér az önfeledt vakáció, és a reggeli buszjáratokat ismét birtokba veszik az álmos ábrázatú, iskolatáska súlya alatt görnyedő diákok. Persze biztos van olyan tanuló is, aki csillogó szemekkel és csillapíthatatlan tudásszomjjal vág neki a felsőbb évfolyamnak. Akik kezdik az új tanévet:

  • 750 ezer általános iskolás,
  • 210 ezer gimnazista, 
  • 210 ezer szakgimnazista, 
  • 96 ezer szakiskolás. 

Amikor nem kell iskolába menni

Az első tanítási nap szeptember elsején, csütörtökön lesz. Az őszi szünet hivatalosan november 2-4., de ha bele pillantunk a naptárba, akkor azt látjuk, hogy valójában október 29-től egészen november 6-ig nem kell suliba menni. Utána már csak másfél hónap, és jön is a téli szünet, egészen pontosan december 22-től január 2-ig otthon maradhatnak a gyerekek. 2017-ben január harmadikán, kedden kell majd először iskolába menni. 

A tavaszi szünet április 13-án, csütörtökön kezdődik, és április 19-én, szerdán kell majd legközelebb beülni az iskolapadba. Az érettségizőknek május 4. az utolsó tanítási nap, mindenki másnak június 15-ig tart az oktatás, és június 16., péntek lesz a vakáció első napja.

Több mint a kétharmad nem fizet

Az új tanévben a magyar általános- és középiskolások 67 százaléka térítésmentesen kapja a tankönyvet. Ennek oka, hogy a 2013/14-es tanévtől kezdve felmenő rendszerben ingyenessé tették a tankönyveket, így idén már minden alsó tagozatosnak alanyi jogon jár az ingyentankönyv. 

A felsőbb évfolyamosok szociális alapon juthatnak hozzá ingyen a tankönyvekhez:

  • tartósan beteg
  • sajátos nevelési igényű
  • halmozottan fogyatékos
  • pszichés fejlődési zavarai miatt, a tanulásban súlyosan és tartósan akadályozott
  • három- vagy többgyermekes családba tartozik
  • nagykorú, de saját jogán családi pótlékra jogosult
  • aki rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül

A kiadványok már az iskolákban vannak, a 12 millió kötet összértéke 10 milliárd forint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jönnek a béremelések

Szeptember elsejével 3,4-3,5 százalékkal nőnek a pedagógusbérek, ami összesen 32 milliárd forintos mínuszt jelent a költségvetésben. Ez a béremelés 175 ezer embert érint. Az oktatást segítő alkalmazottak kétszer 35 ezer forintos támogatást kapnak, és jövőre 10 százalékos lehet a béremelésük.

Ami még változik

A pedagógusok eltérhetnek a tantermi témaegységhez rendelt kötelező óraszámtól, és a témák egy részét elhagyhatják. Az 1-2. évfolyamosoknak is 45 percesek maradnak a tanórák, de csak 30 percben sajátítják el a tananyagot, a fennmaradó 15 percet pedig játékos formában használhatják fel.

Új intézménytípusokat vezetnek be szeptember 1-től, a szakgimnáziumot. Módosul a minimális osztály- és csoport létszámokkal kapcsolatos szabályozás, hogy a hiányszakmákban minden osztály és képzést el tudjanak indítani.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem