20 °C Budapest
Fontos változásokkal indul holnap az új tanév

Fontos változásokkal indul holnap az új tanév

2016. augusztus 31. 14:03

Csütörtök reggel újra becsengetnek, ami a tanév kezdetét jelenti 1 millió 266 ezer gyermeknek és fiatalnak. Összegyűjtöttük mindazokat a változásokat és adatokat, amit érdemes tudni az új tanévről.

Holnap véget ér az önfeledt vakáció, és a reggeli buszjáratokat ismét birtokba veszik az álmos ábrázatú, iskolatáska súlya alatt görnyedő diákok. Persze biztos van olyan tanuló is, aki csillogó szemekkel és csillapíthatatlan tudásszomjjal vág neki a felsőbb évfolyamnak. Akik kezdik az új tanévet:

 • 750 ezer általános iskolás,
 • 210 ezer gimnazista, 
 • 210 ezer szakgimnazista, 
 • 96 ezer szakiskolás. 

Amikor nem kell iskolába menni

Az első tanítási nap szeptember elsején, csütörtökön lesz. Az őszi szünet hivatalosan november 2-4., de ha bele pillantunk a naptárba, akkor azt látjuk, hogy valójában október 29-től egészen november 6-ig nem kell suliba menni. Utána már csak másfél hónap, és jön is a téli szünet, egészen pontosan december 22-től január 2-ig otthon maradhatnak a gyerekek. 2017-ben január harmadikán, kedden kell majd először iskolába menni. 

A tavaszi szünet április 13-án, csütörtökön kezdődik, és április 19-én, szerdán kell majd legközelebb beülni az iskolapadba. Az érettségizőknek május 4. az utolsó tanítási nap, mindenki másnak június 15-ig tart az oktatás, és június 16., péntek lesz a vakáció első napja.

Több mint a kétharmad nem fizet

Az új tanévben a magyar általános- és középiskolások 67 százaléka térítésmentesen kapja a tankönyvet. Ennek oka, hogy a 2013/14-es tanévtől kezdve felmenő rendszerben ingyenessé tették a tankönyveket, így idén már minden alsó tagozatosnak alanyi jogon jár az ingyentankönyv. 

A felsőbb évfolyamosok szociális alapon juthatnak hozzá ingyen a tankönyvekhez:

 • tartósan beteg
 • sajátos nevelési igényű
 • halmozottan fogyatékos
 • pszichés fejlődési zavarai miatt, a tanulásban súlyosan és tartósan akadályozott
 • három- vagy többgyermekes családba tartozik
 • nagykorú, de saját jogán családi pótlékra jogosult
 • aki rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül

A kiadványok már az iskolákban vannak, a 12 millió kötet összértéke 10 milliárd forint.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Jönnek a béremelések

Szeptember elsejével 3,4-3,5 százalékkal nőnek a pedagógusbérek, ami összesen 32 milliárd forintos mínuszt jelent a költségvetésben. Ez a béremelés 175 ezer embert érint. Az oktatást segítő alkalmazottak kétszer 35 ezer forintos támogatást kapnak, és jövőre 10 százalékos lehet a béremelésük.

Ami még változik

A pedagógusok eltérhetnek a tantermi témaegységhez rendelt kötelező óraszámtól, és a témák egy részét elhagyhatják. Az 1-2. évfolyamosoknak is 45 percesek maradnak a tanórák, de csak 30 percben sajátítják el a tananyagot, a fennmaradó 15 percet pedig játékos formában használhatják fel.

Új intézménytípusokat vezetnek be szeptember 1-től, a szakgimnáziumot. Módosul a minimális osztály- és csoport létszámokkal kapcsolatos szabályozás, hogy a hiányszakmákban minden osztály és képzést el tudjanak indítani.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?