Hiába kérik, nem szabad befizetni ezt a csekket

2016. augusztus 2. 15:33

Zökkenőmentes tanévkezdés sose volt, és nem is lesz. Idén is rengeteg panasz érkezett a Magyarországi Szülők Országos Egyesületéhez, mutatjuk, mire kell figyelni, és meddig kell befizetni a csekket.

A korábbi években hatalmas problémát okozott, hogy már tanévkezdés előtt ki kellett fizetniük a szülőknek a tankönyvek árát, még mielőtt kézhez kapták volna azokat a gyermekek, és ellenőrizhették volna, hogy a csomag hiánytalan. Az előző években sok panasz érkezett a Magyarországi Szülők Országos Egyesületéhez (MSZOE), hogy sok iskolában szinte követelték a szülőktől, hogy fizessék be a csekket, még mielőtt a gyermekek megkapják a tankönyveket. 

Idén ez már megváltozott, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) honlapján már hivatalosan is olvasható, hogy a tankönyvek árát szeptember 15-ig kell csak befizetni.

Tehát ha valaki hamarabb megkapja a csekket, akkor is várja meg a könyvosztást.

Egyébként egy új, "szülői felületet" is létrehozott a KELLO a honlapján, aminek az egyik legfontosabb célja, hogy több fizetési módot is kínál a szülőknek. A csekk mellett arra is van lehetőség, hogy elektronikusan letölthető számlát igényeljen a szülő, és átutalást, vagy bankkártyás fizetést is választhat.

Az ingyenkönyvesek is inkább fizetnek

Idén már az összes alsó tagozatos tanuló, valamint a szociális alapon pályázók is ingyen kapják a tankönyvet. Szociális alapon jogosultak az ingyentankönyvre:

  • a három-, vagy többgyermekesek, 
  • a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők,
  • a nagykorú, de saját jogán családi pótlékra jogosultak,
  • a tartós betegek,
  • a sajátos nevelési igényűek,
  • a halmozottan fogyatékos gyermekek,
  • és a pszichés fejlődési zavarai miatt, a tanulásban súlyosan és tartósan akadályozottak.

KATTINTS: Mutatjuk: ezek a gyerekek kapják ingyen a tankönyvet szeptemberben

A tankönyvek körüli problémák viszont idén se kerülik el az iskolakezdést. Rengeteg panaszt kap a MSZOE, mivel az ingyenes tankönyvre jogosultak "állami könyveket" kapnak, tehát vissza kell adniuk mindet a tanév végén, mégpedig hiánytalanul és sértetlenül. Keszei Sándor, az egyesület elnöke azt mondta a Pénzcentrumnak, hogy nagyon sok szülő inkább megveszi a tankönyvcsomagot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ingyen tankönyvre jogosult tanulók csak akkor kapják meg a tanév végén a bizonyítványt, ha visszaadják az állami tankönyveket, méghozzá sértetlenül. Abban az esetben, ha ki van töltve a munkafüzet, vagy beleírt a nebuló a könyvbe, akkor a szülőknek ki kell fizetniük a könyv árát. Ezért sok szülő inkább saját munkafüzeteket vesz a gyermekének már év elején" 

- mondta Keszei Sándor, az MSZOE elnöke.

Igazolná, de mivel?

Emellett az is problémát jelent, hogy a háromgyermekeseknek családipótlék-szelvénnyel kell igazolniuk, hogy jogosultak a szociális alapú ingyentankönyvre. Ezzel az a probléma, hogy családi pótlékot legfeljebb a gyermek 20 éves koráig kaphatnak a szülők - ha közoktatási intézményben tanul - , viszont egészen 24 éves koráig tanulhat közoktatási intézményben, és addig háromgyermekesnek számít a család, és járna mindegyik gyermeknek az ingyenes tankönyv. 

Keszei szerint ez egy olyan joghézag, ahol az adott iskola jóindulatára van bízva a döntés, hogy lakcímkártya, szülői anyakönyvi kivonat, vagy bármi más igazoló okmányt elfogad-e bizonyítékként, hogy valóban három gyermeket nevel a család, vagy ragaszkodik a törvény által előírt családipótlék-szelvényhez.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem