28 °C Budapest
Hiába kérik, nem szabad befizetni ezt a csekket

Hiába kérik, nem szabad befizetni ezt a csekket

2016. augusztus 2. 15:33

Zökkenőmentes tanévkezdés sose volt, és nem is lesz. Idén is rengeteg panasz érkezett a Magyarországi Szülők Országos Egyesületéhez, mutatjuk, mire kell figyelni, és meddig kell befizetni a csekket.

A korábbi években hatalmas problémát okozott, hogy már tanévkezdés előtt ki kellett fizetniük a szülőknek a tankönyvek árát, még mielőtt kézhez kapták volna azokat a gyermekek, és ellenőrizhették volna, hogy a csomag hiánytalan. Az előző években sok panasz érkezett a Magyarországi Szülők Országos Egyesületéhez (MSZOE), hogy sok iskolában szinte követelték a szülőktől, hogy fizessék be a csekket, még mielőtt a gyermekek megkapják a tankönyveket. 

Idén ez már megváltozott, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) honlapján már hivatalosan is olvasható, hogy a tankönyvek árát szeptember 15-ig kell csak befizetni.

Tehát ha valaki hamarabb megkapja a csekket, akkor is várja meg a könyvosztást.

Egyébként egy új, "szülői felületet" is létrehozott a KELLO a honlapján, aminek az egyik legfontosabb célja, hogy több fizetési módot is kínál a szülőknek. A csekk mellett arra is van lehetőség, hogy elektronikusan letölthető számlát igényeljen a szülő, és átutalást, vagy bankkártyás fizetést is választhat.

Az ingyenkönyvesek is inkább fizetnek

Idén már az összes alsó tagozatos tanuló, valamint a szociális alapon pályázók is ingyen kapják a tankönyvet. Szociális alapon jogosultak az ingyentankönyvre:

  • a három-, vagy többgyermekesek, 
  • a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők,
  • a nagykorú, de saját jogán családi pótlékra jogosultak,
  • a tartós betegek,
  • a sajátos nevelési igényűek,
  • a halmozottan fogyatékos gyermekek,
  • és a pszichés fejlődési zavarai miatt, a tanulásban súlyosan és tartósan akadályozottak.

KATTINTS: Mutatjuk: ezek a gyerekek kapják ingyen a tankönyvet szeptemberben

A tankönyvek körüli problémák viszont idén se kerülik el az iskolakezdést. Rengeteg panaszt kap a MSZOE, mivel az ingyenes tankönyvre jogosultak "állami könyveket" kapnak, tehát vissza kell adniuk mindet a tanév végén, mégpedig hiánytalanul és sértetlenül. Keszei Sándor, az egyesület elnöke azt mondta a Pénzcentrumnak, hogy nagyon sok szülő inkább megveszi a tankönyvcsomagot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ingyen tankönyvre jogosult tanulók csak akkor kapják meg a tanév végén a bizonyítványt, ha visszaadják az állami tankönyveket, méghozzá sértetlenül. Abban az esetben, ha ki van töltve a munkafüzet, vagy beleírt a nebuló a könyvbe, akkor a szülőknek ki kell fizetniük a könyv árát. Ezért sok szülő inkább saját munkafüzeteket vesz a gyermekének már év elején" 

- mondta Keszei Sándor, az MSZOE elnöke.

Igazolná, de mivel?

Emellett az is problémát jelent, hogy a háromgyermekeseknek családipótlék-szelvénnyel kell igazolniuk, hogy jogosultak a szociális alapú ingyentankönyvre. Ezzel az a probléma, hogy családi pótlékot legfeljebb a gyermek 20 éves koráig kaphatnak a szülők - ha közoktatási intézményben tanul - , viszont egészen 24 éves koráig tanulhat közoktatási intézményben, és addig háromgyermekesnek számít a család, és járna mindegyik gyermeknek az ingyenes tankönyv. 

Keszei szerint ez egy olyan joghézag, ahol az adott iskola jóindulatára van bízva a döntés, hogy lakcímkártya, szülői anyakönyvi kivonat, vagy bármi más igazoló okmányt elfogad-e bizonyítékként, hogy valóban három gyermeket nevel a család, vagy ragaszkodik a törvény által előírt családipótlék-szelvényhez.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43