13 °C Budapest
Hoppon maradtak a szülők: nem oldódik meg a magyar iskolák gondja

Hoppon maradtak a szülők: nem oldódik meg a magyar iskolák gondja

2016. május 18. 15:01

Egy a tegnapi napon benyújtott törvényjavaslat szerint az eddigi hírekkel ellentétben Klebelsberg Központ néven megmarad a Klik, azonban lesznek átszervezések. Ezekkel a módosításokkal azonban lényegében nem sok minden változik majd.


Bár korábban arról szóltak a hírek, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) helyére egy teljesen új rendszer jön, ami kevésbé lesz központosított, de egyelőre úgy néz ki nem sok változás történik majd.

Mi módosul?

A kedden benyújtott törvényjavaslat értelmében az állam lesz a közoktatási intézmények működtetője és fenntartója. Az új intézményfenntartó három szinte oszlik a jövőben:

  • lesz egy központ - nevének az Klebelsberg Központot javasolják -,
  • lesz 56 tankerületi központ, és
  • harmadik szintként az intézmények.

Kikerül a megyei szint, ami eddig lassíthatta a döntéshozatalt. A fenntartói jogosultság szintén három részből áll, a minisztérium, a központ és a tankerületi központok között oszlik meg. (A tankerületi központok július 1-től alakulhatnak meg.) Az iskolák bizonyos kiadások felett gazdálkodnak, kismértékű beszerzéseket végezhetnek, és részleges munkáltatói jogkörrel bírnak majd.

Az iskolaigazgatóknak pedig - a javaslattételi jog helyett - egyetértési joga lesz a pedagógusok alkalmazásánál. Az igazgatókat nem a miniszter, hanem a központ vezetője nevezi ki, míg a tankerületi vezetőket a szakminiszter.

Milyen változásokat hozhat a tervezett módosítás?

Lényegében minden marad a régi

- mondta el megkeresésünkre Keszei Sándor, a Magyar Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elnök szerint átszervezésekkel nem lehet megoldani az oktatáspolitikai kérdéseket. A mosatni módosításokkal ugyanis a feladatok megmaradnak, csupán áthárulnak a terhek az iskolaigazgatókra, akiknek sokkal inkább a neveléssel és az oktatással kellene foglalkozniuk nem pedig a pénzekkel.

Azonban minden iskolának szüksége lenne egy átlátható költségvetésre, amiből a krétán, a szivacson, és a padok javításán keresztül mindent ki tud fizetni.

A szülőktől tilos lenne anyagi hozzájárulást kérni az ingyenes köznevelési szolgáltatásokért

- egészítette ki válaszát Keszei Sándor.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?