Címke: oktatáspolitika (15 cikk)

Biró Attila | 2019. szeptember 11. 05:48

Ingyenes elitgimnázium képzi a jövő mérnökeit Pesten: 8-szoros a túljelentkezés

"A digitális transzformáció fejben dől el. Van, akiknek egyszerűen túl kell lépniük azon, hogy ahogy 40 éve tanítottak az ma is jó lesz" - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Lázár Tibor, a budapesti Szent István Gimnázium igazgatója. Az iskolavezető pedagógussal többek között beszélgettünk a mai magyar oktatás pozitív, negatív oldalairól; a tanárok bérezéséről, és az ebből származó feszültségekről; a menedzserszemléletű intézményvezetésről; a digitalizáció oktatásra gyakorolt hatásairól; ahogy arról is, hogy a növendékek legnagyobb része a BME-n, valamilyen mérnökképzésben folytatja tanulmányait. Interjú

Pénzcentrum | 2011. május 17. 09:02

Ha nem tanulsz, fizetsz...

Vissza kellene fizettetni az iskoláztatási költségeket azokkal a diákokkal, akik évekig járnak egy felsőoktatási intézménybe, majd nem fejezik be azt - javasolja Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa. Ezekre az esetekre speciális diákhitel-konstrukció bevezetését szorgalmazza.

Pénzcentrum | 2010. június 21. 11:32

A munkájukat féltik leginkább az európaiak

A munkaerő-piaci helyzet továbbra is a legégetőbb kérdés az európai nemzetek számára. A GfK Association felmérésében résztvevő tizenegy ország közül nyolc országban a munkanélküliségtől tartanak leginkább. Ezt követi az árak és a vásárlóerő alakulása, valamint a gazdasági stabilitás miatti aggodalom. Habár a jelenlegi gazdasági helyzetet kevésbé tartják aggasztónak, ez még mindig harmadik helyen szerepel a leggyorsabban megoldandó európai problémák listáján.

Pénzcentrum | 2009. szeptember 22. 06:20

Még mindig megéri tanulni: beszéljenek a számok!

A tanulás befektetés, és mint ilyen, hasznot is hoz az évek során, legalábbis ha ügyesen forgatjuk kezdő tőkénket és időnket, no meg persze, ha megfelelő helyen hasznosítjuk a szerzett tudásunkat. Persze az sem lényegtelen, hogy melyik országban tesszük mindezt, legalábbis ez derül ki az OECD legfrissebb, 2009-es Oktatási Körképéből.

Pénzcentrum | 2006. augusztus 14. 14:00

Pár éven belül probléma lesz...

Néhány éven belül, ám nem a közeljövőben, problémát fog jelenteni, hogy a mostani professzorok átlagkora nagyon magas, és nem tudni, hogy mi lesz az utánpótlással. A Magyar Hírlap értesülése szerint minden 7. oktató 60 év feletti, a negyven-ötven éves korosztályban azonban kevesebben vannak a kelleténél.

Pénzcentrum | 2006. augusztus 1. 15:15

Magyarország lesz a legdrágább?

Az azonnali tandíj 2007-2008-as tanévre vonatkozó bevezetése mellett döntött a parlament múlt hétfőn a záró ülésen. A Fidesz az Alkotmánybíróságra viszi az ügyet, a hallgatók szeptemberben tüntetnek majd.

Pénzcentrum | 2006. május 23. 14:00

A tanárok visszavágnak

Kerpen Gábor a Népszabadság értesülésére válaszolva hangsúlyozta: a közoktatásban dolgozók tudását a rendszeren belül kell tartani, különben csökken az oktatás színvonala. Éppen ezért nem tartja elfogadhatónak a tanárok kötelező óraszámának emelését a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.