23 °C Budapest

Érik a botrány az iskolákban! Ez lett a fejetlenség vége

2013. augusztus 26. 05:29

Elfogadhatatlan a tankönyvek kiszállításának színvonala. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint előfordul, hogy a Magyar Posta által kiszállított közel féltonnás raklapok tartalmát, az előzetes egyeztetés ellenére pedagógusok, házastársaik, s nyugdíjas portások rakodják be az utcáról az iskolák megadott helyiségeibe. Ráadásul gyakorta fordul elő szállítási hiány is. Ugyanakkor az egyedi problémák, reklamációk intézése is kritikán aluli.

Érdekes levél érkezett egy, a neve elhallgatását kérő tankönyvfelelőstől a Pénzcentrum.hu szerkesztőségébe, mely a tankönyvellátás idei kezdetleges mechanizmusait kritizálja. Mint írja, a tankönyvcsomagok augusztus 13-án érkeztek meg az iskolába, a kiszállítás azonban közel sem ment zökkenőmentesen.

"Annak ellenére, hogy a szállítási időpont egyeztetéskor jeleztük, hogy személyzet híján (szünet és szabadságolások miatt) az iskola kijelölt (földszinti) helyiségébe való berakodást kérünk, a kiszállított raklapokat (közel fél tucat) a Magyar Posta szállítója az iskolán kívül az utcára rakta le. A KELLO által beígért rakodásra a Posta által alkalmazott diákszövetkezettől érkezett egy, azaz egy fiatalember. Ha neki kellett volna a több mint félezer csomagot a késő délutáni szállítást követően, eszköz nélkül, kézben az épületbe behordania estére se végzett volna vele. Végül egy pedagógus és házastársa, valamint a portás segítségével sikerült 3 óra alatt elvégeznünk a rakodást. Mindezek alapján a kiszállítás színvonalát elfogadhatatlannak minősítem" - írta levelében egy fővárosi iskola tankönyvfelelőse.

A könnyednek aligha nevezhető testmozgás után viszont még nem ér véget a tankönyvszállítás kálváriája - a csomagok tételes számbavétele után ugyanis kiderült, hogy a szállítólevélen szereplő csomagok nagyjából 4 százaléka hiányzik.

"A raklapok összeállítása során szinte egy egész osztály könyvcsomagjai kimaradtak. Ez persze nem csoda, hiszen a hírek szerint a KELLO a magának megtartott Budapesti régió tankönyvcsomagjainak határidőre történő összeállításával nehezen boldogul. A Komissiózás (kereskedelmi szakkifejezés: az egyes csomagok kiírás szerinti tartalmának összeszedése, összeállítása - a szerk.) feladatába be kellett vonnia a nem állami tulajdonú Líra és Lant Zrt.-t., melynek szakemberei - könyvszakmai értesüléseim szerint - hetek óta a tankönyveket komissiózzák még hétvégéken is" - olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett panaszlevélben.

A szállítási hiányt természetesen azonnal jelezték a KELLO "webáruházán" (tankönyvrendelési rendszer) keresztül, de erre azóta sem kaptak semmiféle választ, ígéretet a pótlásról. "Telefonon is érdeklődtünk, de a telefonos ügyfélszolgálatot is diákszövetkezeti idénymunkások látják el, érdemben válaszolni nem tudnak, konkrét ügyekben a főnökükhöz rohangálnak. Egyébként is nehezen elérhetők az ügyfélszolgálati telefonszámok. Reklamációnk orvoslására itt sem kaptunk érdemi választ. A KELLO szakmai teljesítménye ebben az értelemben is egyenlő a nullával. Egyébként is az egyedi problémák, reklamációk intézése a KELLO tevékenységének legsilányabb része. A tankönyvfelelősök méljeire egyáltalán nem válaszolnak, a program reklamációs panelje is csak egyoldalú kommunikációra alkalmas. Tapasztalatunk szerint a szülők által írt reklamációkra is csak hetek múlva válaszolnak: eljutott hozzám egy szülői reklamáció, melyre 21 nap múlva született csak meg a KELLO válasza" - tette hozzá a tankönyvfelelős.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ráadásul mindez csak a jéghegy csúcsa, a levélből az is kiderül, a Könyvtárellátó mennyire nem ismeri az iskolák működését, s lehetőségeit. Bár a KELLO nemrég szétküldött egy, a tankönyvcsomagok átadásáról szóló több oldalas info-anyagot, a könyvek kiosztása több okból sem valósítható meg osztály szinten.

"A pedagógusok nem rakodómunkások, és nem kötelezhetők arra, hogy több száz kilónyi tankönyvcsomagokat akár épületen belül is cipelgessenek, segédszemélyzet pedig másra sincs. A felső tagozatban szaktantermi rendszer működik, az osztályoknak nincs saját terme, ahol egy-egy osztály könyvcsomagjai akár rövid ideig is biztonsággal tárolhatók lennének. Ennyire szétosztott osztályonkénti átadási-rendszer esetén nehezen biztosítható és felügyelhető a KELLO által előírt átadási szabályok betartása" - zárta levelét a budapesti általános iskola tankönyves megbízottja.

 

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem