Érik a botrány az iskolákban! Ez lett a fejetlenség vége

2013. augusztus 26. 05:29

Elfogadhatatlan a tankönyvek kiszállításának színvonala. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint előfordul, hogy a Magyar Posta által kiszállított közel féltonnás raklapok tartalmát, az előzetes egyeztetés ellenére pedagógusok, házastársaik, s nyugdíjas portások rakodják be az utcáról az iskolák megadott helyiségeibe. Ráadásul gyakorta fordul elő szállítási hiány is. Ugyanakkor az egyedi problémák, reklamációk intézése is kritikán aluli.

Érdekes levél érkezett egy, a neve elhallgatását kérő tankönyvfelelőstől a Pénzcentrum.hu szerkesztőségébe, mely a tankönyvellátás idei kezdetleges mechanizmusait kritizálja. Mint írja, a tankönyvcsomagok augusztus 13-án érkeztek meg az iskolába, a kiszállítás azonban közel sem ment zökkenőmentesen.

"Annak ellenére, hogy a szállítási időpont egyeztetéskor jeleztük, hogy személyzet híján (szünet és szabadságolások miatt) az iskola kijelölt (földszinti) helyiségébe való berakodást kérünk, a kiszállított raklapokat (közel fél tucat) a Magyar Posta szállítója az iskolán kívül az utcára rakta le. A KELLO által beígért rakodásra a Posta által alkalmazott diákszövetkezettől érkezett egy, azaz egy fiatalember. Ha neki kellett volna a több mint félezer csomagot a késő délutáni szállítást követően, eszköz nélkül, kézben az épületbe behordania estére se végzett volna vele. Végül egy pedagógus és házastársa, valamint a portás segítségével sikerült 3 óra alatt elvégeznünk a rakodást. Mindezek alapján a kiszállítás színvonalát elfogadhatatlannak minősítem" - írta levelében egy fővárosi iskola tankönyvfelelőse.

A könnyednek aligha nevezhető testmozgás után viszont még nem ér véget a tankönyvszállítás kálváriája - a csomagok tételes számbavétele után ugyanis kiderült, hogy a szállítólevélen szereplő csomagok nagyjából 4 százaléka hiányzik.

"A raklapok összeállítása során szinte egy egész osztály könyvcsomagjai kimaradtak. Ez persze nem csoda, hiszen a hírek szerint a KELLO a magának megtartott Budapesti régió tankönyvcsomagjainak határidőre történő összeállításával nehezen boldogul. A Komissiózás (kereskedelmi szakkifejezés: az egyes csomagok kiírás szerinti tartalmának összeszedése, összeállítása - a szerk.) feladatába be kellett vonnia a nem állami tulajdonú Líra és Lant Zrt.-t., melynek szakemberei - könyvszakmai értesüléseim szerint - hetek óta a tankönyveket komissiózzák még hétvégéken is" - olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett panaszlevélben.

A szállítási hiányt természetesen azonnal jelezték a KELLO "webáruházán" (tankönyvrendelési rendszer) keresztül, de erre azóta sem kaptak semmiféle választ, ígéretet a pótlásról. "Telefonon is érdeklődtünk, de a telefonos ügyfélszolgálatot is diákszövetkezeti idénymunkások látják el, érdemben válaszolni nem tudnak, konkrét ügyekben a főnökükhöz rohangálnak. Egyébként is nehezen elérhetők az ügyfélszolgálati telefonszámok. Reklamációnk orvoslására itt sem kaptunk érdemi választ. A KELLO szakmai teljesítménye ebben az értelemben is egyenlő a nullával. Egyébként is az egyedi problémák, reklamációk intézése a KELLO tevékenységének legsilányabb része. A tankönyvfelelősök méljeire egyáltalán nem válaszolnak, a program reklamációs panelje is csak egyoldalú kommunikációra alkalmas. Tapasztalatunk szerint a szülők által írt reklamációkra is csak hetek múlva válaszolnak: eljutott hozzám egy szülői reklamáció, melyre 21 nap múlva született csak meg a KELLO válasza" - tette hozzá a tankönyvfelelős.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ráadásul mindez csak a jéghegy csúcsa, a levélből az is kiderül, a Könyvtárellátó mennyire nem ismeri az iskolák működését, s lehetőségeit. Bár a KELLO nemrég szétküldött egy, a tankönyvcsomagok átadásáról szóló több oldalas info-anyagot, a könyvek kiosztása több okból sem valósítható meg osztály szinten.

"A pedagógusok nem rakodómunkások, és nem kötelezhetők arra, hogy több száz kilónyi tankönyvcsomagokat akár épületen belül is cipelgessenek, segédszemélyzet pedig másra sincs. A felső tagozatban szaktantermi rendszer működik, az osztályoknak nincs saját terme, ahol egy-egy osztály könyvcsomagjai akár rövid ideig is biztonsággal tárolhatók lennének. Ennyire szétosztott osztályonkénti átadási-rendszer esetén nehezen biztosítható és felügyelhető a KELLO által előírt átadási szabályok betartása" - zárta levelét a budapesti általános iskola tankönyves megbízottja.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?