26 °C Budapest

Fejetlenség a Könyvtárellátónál: mi lesz az iskolakezdési támogatással?

2013. június 28. 14:01

Érik a botrány a tankönyvpiacon: bár még hónapokig kell várniuk az iskolásoknak, mire kézbe vehetik új tankönyveiket, a tankönyvellátó mégis előre igényt tart a könyvek ellenértékére. Aki július végéig nem fizet, üres hátizsákkal küldheti a gyereket szeptemberben iskolába. Ráadásul úgy tűnik, idén az iskolakezdési támogatási utalványoknak is búcsút inthetünk.

 

Friss! Lehet majd iskolakezdési támogatással is fizetni a könyvekért!
"Tájékoztatjuk Önt, hogy a fizetős diákok részére kiküldött díjbekérők fizetési határideje július 31-ről augusztus 15-re változott! Tájékoztatjuk továbbá, hogy a KELLO előkészíti annak a lehetőségét, hogy az ország különböző pontjain a díjbekérők ellenértéke iskolakezdési utalvánnyal kiegyenlíthető legyen. A pontos és részletes információkat 2013. július 15-ig a KELLO honlapján közzé tesszük" - olvasható a Könyvtárellátó június 29-én megjelent tájékoztatójában.

 

Cikkünk nyomán
Cikkünk megjelenését követően égtek a telefonok a Könyvtárellátónál - tájékoztattak minket olvasóink. A legtöbben az iskolakezdési támogatás felhasználhatóságával kapcsolatban érdeklődtek. Meg nem erősített információink szerint a KELLO péntek délután pozitív döntést hozott az utalványok elfogadásáról. A felhasználás módja 2013. július15-től lesz megtekinthető a weboldalukon.

Idézet egyik olvasónk leveléből:

"Mivel engem is érint a téma az iskolakezdési támogatás miatt, ezért ma felhívtam én is a Kello-ból egy illetékest. Mondta, hogy már rengetegen hívták őket emiatt. Velem tudta először közölni a jó hírt (fél órával előtte dőlt el), hogy lehet fizetni a tankönyvekért iskolakezdési támogatási utalvánnyal is. Azt mondta még, hogy ennek a módja 2013. július15-től lesz megtekinthető a weboldalukon" - írta levelében Imre.


Hónapokkal a 2013/14-es tanév kezdete előtt postázta a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) azokat a díjbekérőket, melyek a tanulók jövő tanévben használatos tankönyveinek árát tartalmazza. Míg eddig a tankönyveket csak szeptemberben, a csomag kézhezvételével egy időben kellett kifizetni, addig idén már bő egy hónappal a tanév kezdete előtt igényt tart a pénzre a KELLO. "Amennyiben a tankönyvcsomag ellenértéke 2013. július 31-ig nem kerül kiegyenlítésre, abban az esetben a tankönyvcsomag átadása a tanévkezdéskor nem garantálható" - olvasható a díjbekérőben.

A díjbekérőt postai számlabefizetési megbízással (fehércsekk), illetve a KELLO bankszámlájára történő banki átutalással lehet rendezni. Arról azonban egyelőre nincs tájékoztatás, hogy a különböző kedvezményeket (például tankönyvvásárlásra is fordítható iskolakezdési támogatási utalványok) hogyan tudják a családok érvényesíteni. Arról nem is beszélve, hogy az utalványokat jellemzően az iskolakezdés időszakában, augusztus végén - szeptember elején szokták kiosztani a munkáltatók. A július végi esedékesség miatt idén tehát aligha fordíthatják majd a szülők tankönyvekre a támogatást.

Az SZJA törvény friss módosítása szerint az iskolakezdési támogatás béren kívüli juttatásnak minősül, melyet a munkáltató a tanévkezdést megelőző 60. naptól az év végéig adhat munkavállalóinak. A kiadás módja, mely szintén újdonság a szabályozásban, kizárólag utalvány formájában történhet. A hazai gyakorlat szerint viszont a különböző cafetéria elemek igénylését a naptári év elején kell lejelenteni a legtöbb munkáltatónál. Mindezek figyelembevételével tehát, ha meg is oldódik az utalványok elfogadása a Könyvtárellátónál, csoda, ha lesznek olyan családok, akik év elején már azzal számoltak, hogy már júliusban kezükben kell lennie az iskolakezdési támogatásnak.

A iskolakezdési támogatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók
Ha értelmezzük az SZJA törvény iskolakezdési támogatásra vonatkozó sorait, akkor a következőkre kell figyelnünk:
  • Iskolakezdési támogatást az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányait a folytató gyermekek után kérhetünk.
  • Gyermekenként a minimálbér 30 százalékáig kapható ilyen juttatás minden erre jogosult munkavállalónak.
  • A családi pótlékra jogosult szülő és vele egy háztartásban élő házastársa kaphatja, azaz egy közös gyermek után mindkét szülő igénybe veheti, ha ezek a pontok igazak rá. A sok feltételnek való megfelelést az érintetteknél egy nyilatkozattal ellenőrzi le a munkáltató.
  • A tanévkezdést megelőző 60. naptól az év végéig lehet igényelni (ez már egy elfogadott módosítás).
  • Az iskolakezdési támogatás kiadásának módja kizárólag utalvány lehet (ez is újdonság!).

Ugyanakkor arról sem szól a fáma, hogy a Tankönyvellátó mihez kezd a beérkező pénzzel. Erre több válasz is lehet, egyrészt elképzelhető, hogy a KELLO az eddigi utófinanszírozásos gyakorlatról átáll az előfinanszírozásra. Ennek azonban némileg ellent mond, hogy iparági informátorunk szerint a különböző kiadókat szokás szerint csak október-november környékén fizetik ki. Ennek fényében viszont az is elképzelhető, hogy a Könyvtárellátó a pénz egy jelentős részén hónapokig ül majd. Hogy miért, arról egyelőre csak találgatni lehet.

A tankönyvek kigyártása nincs összefüggésben a tankönyvek árának előre befizetésével! A Könyvtárellátó majd csak októberben számol el a tankönyvek árával a tankönyvkiadók felé - olvasható a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének mai közleményében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Az a tény, hogy a Könyvtárellátó előre kéri a tankönyvek vételárát a szülőktől, semmilyen összefüggésben nincs a tankönyvkiadókkal, illetve a tankönyvek időben történő kigyártásával. A Könyvtárellátó majd csak októberben számol el a tankönyvek árával a tankönyvkiadók felé" - hívják fel a közvélemény figyelmét.

"A kiadók a számukra előírt határidőket betartva, a megrendelt tankönyveket legyártatták, jelenleg a megrendelt tankönyvek terjesztői raktárakba történő beszállítása zajlik. Mindettől teljesen független az, hogy a Könyvtárellátó előre fizetteti ki a szülőkkel a tankönyvek árát" - tette hozzá a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete.

Jókora teher a családoknak

Az előre hozott fizetési kötelezettség jókora nehézséget okozhat a legtöbb magyar család költségvetésében. Főként, hogy a júliusi időszakban egyéb költségekkel (például nyári táborok) is számolniuk kell a gyermekes családoknak. Idén szeptembertől ráadásul még csak az első évfolyamosok kapják ingyen a tankönyveket. Ingyenes tankönyvcsomaot pedig csak a kiválasztottak kapnak. Az állam idén is tanulónként 12 ezer forintos hozzájárulást ad az ingyenes tankönyvvel járó törvényi kötelezettségek ellátására. Ilyen családok lehetnek, melyek szociálisan rászorulnak, illetve, ahol 3 vagy több gyermeket nevelnek.

A fizetős szülők viszont nem fognak örülni. A tankönyvcsomag ára az alsó tagozatos kisiskolásoknak jellemzően 5-6 ezer forinttól 10 ezer forintig terjed, míg felsőben már jellemzően 10-15 ezer forintos költséggel számolhatnak a szülők. Az átlagosnál magasabb számlára, az újonnan belépő tantárgyak miatt főként az ötödikbe, illetve hetedikbe lépő gyermekek szülei számíthatnak. A középiskolába járó gyermekek miatt pedig még ennél is mélyebbre nyúlhatnak pénztárcáikban a szülők, a gimnáziumokban jellemzően 15-20 ezer forint körül mozog a teljes tankönyvcsomagok ára. Arról nem is beszélve, hogy a tankönyvcsomagok idén sem tartalmazzák a nyelvkönyveket, ezek beszerzéséről később kell gondoskodnia a szülőknek (a nyelvkönyvek nem tanévhez kötött rendszerben, hanem kurzus szerint (kezdő, haladó, stb.) készülnek, így ezek beszerzése az adott osztály/csoport tudásától függ - a szerk.).

Cikkünk megjelenése után érkezett!
A köznevelési államtitkárság arra szólította fel pénteken a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t, hogy július 31-ről augusztus 15-re módosítsa a könyvek árának kiegyenlítéséhez megküldött csekkek befizetési határidejét. A döntésről az iskolák is tájékoztatást kapnak.

A KELLO az Emmivel már a felszólítás előtt egyeztetett, és beleegyeztek a határidő kitolásába. "Ez azonban azt a kockázatot rejti magában, hogy nem tudunk fizetési felszólítást küldeni a fizetést elmulasztó szülőknek és ezt az iskolának kell megtennie" - mondta el az Index megkeresésére Arany Tamás, a KELLO elnöke. Hozzátette: azért van szükség a könyvek árának előzetes befizetésére, hogy a pénzek beérkezését a rendszerükben rögzíteni tudják, és az iskolát kiértesítsék arról, melyik szülő rendezte már a tankönyvek árát. Határidőn túli befizetés esetén viszont a tankönyvek átvételekor kell a postai csekk feladóvényével igazolni, hogy utólag megtörtént a befizetés.

 

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem