1 °C Budapest

Fejetlenség a Könyvtárellátónál: mi lesz az iskolakezdési támogatással?

2013. június 28. 14:01

Érik a botrány a tankönyvpiacon: bár még hónapokig kell várniuk az iskolásoknak, mire kézbe vehetik új tankönyveiket, a tankönyvellátó mégis előre igényt tart a könyvek ellenértékére. Aki július végéig nem fizet, üres hátizsákkal küldheti a gyereket szeptemberben iskolába. Ráadásul úgy tűnik, idén az iskolakezdési támogatási utalványoknak is búcsút inthetünk.

 

Friss! Lehet majd iskolakezdési támogatással is fizetni a könyvekért!
"Tájékoztatjuk Önt, hogy a fizetős diákok részére kiküldött díjbekérők fizetési határideje július 31-ről augusztus 15-re változott! Tájékoztatjuk továbbá, hogy a KELLO előkészíti annak a lehetőségét, hogy az ország különböző pontjain a díjbekérők ellenértéke iskolakezdési utalvánnyal kiegyenlíthető legyen. A pontos és részletes információkat 2013. július 15-ig a KELLO honlapján közzé tesszük" - olvasható a Könyvtárellátó június 29-én megjelent tájékoztatójában.

 

Cikkünk nyomán
Cikkünk megjelenését követően égtek a telefonok a Könyvtárellátónál - tájékoztattak minket olvasóink. A legtöbben az iskolakezdési támogatás felhasználhatóságával kapcsolatban érdeklődtek. Meg nem erősített információink szerint a KELLO péntek délután pozitív döntést hozott az utalványok elfogadásáról. A felhasználás módja 2013. július15-től lesz megtekinthető a weboldalukon.

Idézet egyik olvasónk leveléből:

"Mivel engem is érint a téma az iskolakezdési támogatás miatt, ezért ma felhívtam én is a Kello-ból egy illetékest. Mondta, hogy már rengetegen hívták őket emiatt. Velem tudta először közölni a jó hírt (fél órával előtte dőlt el), hogy lehet fizetni a tankönyvekért iskolakezdési támogatási utalvánnyal is. Azt mondta még, hogy ennek a módja 2013. július15-től lesz megtekinthető a weboldalukon" - írta levelében Imre.


Hónapokkal a 2013/14-es tanév kezdete előtt postázta a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) azokat a díjbekérőket, melyek a tanulók jövő tanévben használatos tankönyveinek árát tartalmazza. Míg eddig a tankönyveket csak szeptemberben, a csomag kézhezvételével egy időben kellett kifizetni, addig idén már bő egy hónappal a tanév kezdete előtt igényt tart a pénzre a KELLO. "Amennyiben a tankönyvcsomag ellenértéke 2013. július 31-ig nem kerül kiegyenlítésre, abban az esetben a tankönyvcsomag átadása a tanévkezdéskor nem garantálható" - olvasható a díjbekérőben.

A díjbekérőt postai számlabefizetési megbízással (fehércsekk), illetve a KELLO bankszámlájára történő banki átutalással lehet rendezni. Arról azonban egyelőre nincs tájékoztatás, hogy a különböző kedvezményeket (például tankönyvvásárlásra is fordítható iskolakezdési támogatási utalványok) hogyan tudják a családok érvényesíteni. Arról nem is beszélve, hogy az utalványokat jellemzően az iskolakezdés időszakában, augusztus végén - szeptember elején szokták kiosztani a munkáltatók. A július végi esedékesség miatt idén tehát aligha fordíthatják majd a szülők tankönyvekre a támogatást.

Az SZJA törvény friss módosítása szerint az iskolakezdési támogatás béren kívüli juttatásnak minősül, melyet a munkáltató a tanévkezdést megelőző 60. naptól az év végéig adhat munkavállalóinak. A kiadás módja, mely szintén újdonság a szabályozásban, kizárólag utalvány formájában történhet. A hazai gyakorlat szerint viszont a különböző cafetéria elemek igénylését a naptári év elején kell lejelenteni a legtöbb munkáltatónál. Mindezek figyelembevételével tehát, ha meg is oldódik az utalványok elfogadása a Könyvtárellátónál, csoda, ha lesznek olyan családok, akik év elején már azzal számoltak, hogy már júliusban kezükben kell lennie az iskolakezdési támogatásnak.

A iskolakezdési támogatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók
Ha értelmezzük az SZJA törvény iskolakezdési támogatásra vonatkozó sorait, akkor a következőkre kell figyelnünk:
  • Iskolakezdési támogatást az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányait a folytató gyermekek után kérhetünk.
  • Gyermekenként a minimálbér 30 százalékáig kapható ilyen juttatás minden erre jogosult munkavállalónak.
  • A családi pótlékra jogosult szülő és vele egy háztartásban élő házastársa kaphatja, azaz egy közös gyermek után mindkét szülő igénybe veheti, ha ezek a pontok igazak rá. A sok feltételnek való megfelelést az érintetteknél egy nyilatkozattal ellenőrzi le a munkáltató.
  • A tanévkezdést megelőző 60. naptól az év végéig lehet igényelni (ez már egy elfogadott módosítás).
  • Az iskolakezdési támogatás kiadásának módja kizárólag utalvány lehet (ez is újdonság!).

Ugyanakkor arról sem szól a fáma, hogy a Tankönyvellátó mihez kezd a beérkező pénzzel. Erre több válasz is lehet, egyrészt elképzelhető, hogy a KELLO az eddigi utófinanszírozásos gyakorlatról átáll az előfinanszírozásra. Ennek azonban némileg ellent mond, hogy iparági informátorunk szerint a különböző kiadókat szokás szerint csak október-november környékén fizetik ki. Ennek fényében viszont az is elképzelhető, hogy a Könyvtárellátó a pénz egy jelentős részén hónapokig ül majd. Hogy miért, arról egyelőre csak találgatni lehet.

A tankönyvek kigyártása nincs összefüggésben a tankönyvek árának előre befizetésével! A Könyvtárellátó majd csak októberben számol el a tankönyvek árával a tankönyvkiadók felé - olvasható a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének mai közleményében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Az a tény, hogy a Könyvtárellátó előre kéri a tankönyvek vételárát a szülőktől, semmilyen összefüggésben nincs a tankönyvkiadókkal, illetve a tankönyvek időben történő kigyártásával. A Könyvtárellátó majd csak októberben számol el a tankönyvek árával a tankönyvkiadók felé" - hívják fel a közvélemény figyelmét.

"A kiadók a számukra előírt határidőket betartva, a megrendelt tankönyveket legyártatták, jelenleg a megrendelt tankönyvek terjesztői raktárakba történő beszállítása zajlik. Mindettől teljesen független az, hogy a Könyvtárellátó előre fizetteti ki a szülőkkel a tankönyvek árát" - tette hozzá a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete.

Jókora teher a családoknak

Az előre hozott fizetési kötelezettség jókora nehézséget okozhat a legtöbb magyar család költségvetésében. Főként, hogy a júliusi időszakban egyéb költségekkel (például nyári táborok) is számolniuk kell a gyermekes családoknak. Idén szeptembertől ráadásul még csak az első évfolyamosok kapják ingyen a tankönyveket. Ingyenes tankönyvcsomaot pedig csak a kiválasztottak kapnak. Az állam idén is tanulónként 12 ezer forintos hozzájárulást ad az ingyenes tankönyvvel járó törvényi kötelezettségek ellátására. Ilyen családok lehetnek, melyek szociálisan rászorulnak, illetve, ahol 3 vagy több gyermeket nevelnek.

A fizetős szülők viszont nem fognak örülni. A tankönyvcsomag ára az alsó tagozatos kisiskolásoknak jellemzően 5-6 ezer forinttól 10 ezer forintig terjed, míg felsőben már jellemzően 10-15 ezer forintos költséggel számolhatnak a szülők. Az átlagosnál magasabb számlára, az újonnan belépő tantárgyak miatt főként az ötödikbe, illetve hetedikbe lépő gyermekek szülei számíthatnak. A középiskolába járó gyermekek miatt pedig még ennél is mélyebbre nyúlhatnak pénztárcáikban a szülők, a gimnáziumokban jellemzően 15-20 ezer forint körül mozog a teljes tankönyvcsomagok ára. Arról nem is beszélve, hogy a tankönyvcsomagok idén sem tartalmazzák a nyelvkönyveket, ezek beszerzéséről később kell gondoskodnia a szülőknek (a nyelvkönyvek nem tanévhez kötött rendszerben, hanem kurzus szerint (kezdő, haladó, stb.) készülnek, így ezek beszerzése az adott osztály/csoport tudásától függ - a szerk.).

Cikkünk megjelenése után érkezett!
A köznevelési államtitkárság arra szólította fel pénteken a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t, hogy július 31-ről augusztus 15-re módosítsa a könyvek árának kiegyenlítéséhez megküldött csekkek befizetési határidejét. A döntésről az iskolák is tájékoztatást kapnak.

A KELLO az Emmivel már a felszólítás előtt egyeztetett, és beleegyeztek a határidő kitolásába. "Ez azonban azt a kockázatot rejti magában, hogy nem tudunk fizetési felszólítást küldeni a fizetést elmulasztó szülőknek és ezt az iskolának kell megtennie" - mondta el az Index megkeresésére Arany Tamás, a KELLO elnöke. Hozzátette: azért van szükség a könyvek árának előzetes befizetésére, hogy a pénzek beérkezését a rendszerükben rögzíteni tudják, és az iskolát kiértesítsék arról, melyik szülő rendezte már a tankönyvek árát. Határidőn túli befizetés esetén viszont a tankönyvek átvételekor kell a postai csekk feladóvényével igazolni, hogy utólag megtörtént a befizetés.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?