Mi lesz az iskolakezdési utalványokkal? Szorít az idő!

2013. július 15. 11:03

Alig fél napja maradt, a Könyvtárellátónak, hogy közzé tegye honlapján az iskolakezdési utalványok felhasználásával kapcsolatos tájékoztatóját. A szülőknek ráadásul a kitolt határidő mellett sem marad sok mozgástere idén a tankönyvvásárlásra.

Friss! A Könyvtárellátó ma esti közleménye
"Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. több kafetéria-szolgáltatóval is megállapodást kötött annak érdekében, hogy a munkáltató által béren kívüli juttatásként adható iskolakezdési utalvány is felhasználható legyen a tankönyvek kifizetésére. A részletes információkat itt a honlapon, illetve a médiában 2013. július 16-án tesszük közzé" - olvasható a KELLO honlapján közzétett rövid tájékoztatóban.

Felhívják továbbá a figyelmet, hogy a kipostázott díjbekérők fizetési határideje 2013. augusztus 15-re módosult. Ráadásul a határidő lejárta után is lehetőség van kiegyenlíteni a tankönyvek ellenértékét, ebben az esetben a befizetés tényét a tankönyvek átvételekor, az iskola felé kell igazolni a postai csekk feladóvevényének bemutatásával.


A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) korábbi cikkünk megjelenése kapcsán döntött úgy, hogy előkészíti annak a lehetőségét, hogy az ország különböző pontjain a díjbekérők ellenértéke iskolakezdési utalvánnyal is kiegyenlíthető legyen. Mint azt honlapjukon június végén írták: "A pontos és részletes információkat 2013. július 15-ig a KELLO honlapján tesszük közzé!" A tájékoztatónak azonban egyelőre se híre, se hamva. Még múlt héten megkerestük kérdéseinkkel a Könyvtárellátót is, cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk tájékoztatást.

Pedig a szülőknek az új határidő mellett is csupán egy hónapja maradt, hogy a korábban kiküldött díjbekérők ellenértékét kiegyenlítsék. Mint ismert, szintén korábbi cikkünk megjelenését követően szólította fel az Emmi a Könyvtárellátót, hogy tolja ki a határidőt. E szerint pedig a fizetős diákok részére kiküldött díjbekérők fizetési határideje július 31-ről augusztus 15-re változott!

Az utalványra váró szülőknek ugyanakkor a kitolt határidő mellett sem marad sok mozgástere, hiszen a legtöbb munkáltató, az év eleji megállapodás szerint az augusztusi fizetés mellé csatolja az iskolakezdési utalványokat. A hazai gyakorlat szerint ugyanis a különböző cafetéria elemek igénylését a naptári év elején kell lejelenteni a legtöbb munkáltatónál.

Azoknak a szülőknek tehát, akik bár előre is gondolkodtak az év elején (ez a szabályok ismerete nélkül bizonyára nem sikerült minden szülőnek - a szerk.), alig néhány napja lesz a tankönyvek ellenértékének kiegyenlítésére. Bár ez nagymértékben függ attól is, hogy a munkáltató a hónap hányadik napjáig vállalt kötelezettséget a munkaszerződésben a munkabért és az egyéb járulékok kiegyenlítésére.

A fizetős szülők viszont nem fognak örülni!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Idén a tankönyvcsomag ára az alsó tagozatos kisiskolásoknak jellemzően 5-6 ezer forinttól 10 ezer forintig terjed, míg felsőben már jellemzően 10-15 ezer forintos költséggel számolhatnak a szülők. Az átlagosnál magasabb számlára, az újonnan belépő tantárgyak miatt főként az ötödikbe, illetve hetedikbe lépő gyermekek szülei számíthatnak. A középiskolába járó gyermekek miatt pedig még ennél is mélyebbre nyúlhatnak pénztárcáikban a szülők, a gimnáziumokban jellemzően 15-20 ezer forint körül mozog a teljes tankönyvcsomagok ára.

Arról nem is beszélve, hogy a tankönyvcsomagok idén sem tartalmazzák a nyelvkönyveket, ezek beszerzéséről később kell gondoskodnia a szülőknek (a nyelvkönyvek nem tanévhez kötött rendszerben, hanem kurzus szerint (kezdő, haladó, stb.) készülnek, így ezek beszerzése az adott osztály/csoport tudásától függ - a szerk.).

 

NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem