1 °C Budapest

Mi lesz az iskolakezdési utalványokkal? Szorít az idő!

2013. július 15. 11:03

Alig fél napja maradt, a Könyvtárellátónak, hogy közzé tegye honlapján az iskolakezdési utalványok felhasználásával kapcsolatos tájékoztatóját. A szülőknek ráadásul a kitolt határidő mellett sem marad sok mozgástere idén a tankönyvvásárlásra.

Friss! A Könyvtárellátó ma esti közleménye
"Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. több kafetéria-szolgáltatóval is megállapodást kötött annak érdekében, hogy a munkáltató által béren kívüli juttatásként adható iskolakezdési utalvány is felhasználható legyen a tankönyvek kifizetésére. A részletes információkat itt a honlapon, illetve a médiában 2013. július 16-án tesszük közzé" - olvasható a KELLO honlapján közzétett rövid tájékoztatóban.

Felhívják továbbá a figyelmet, hogy a kipostázott díjbekérők fizetési határideje 2013. augusztus 15-re módosult. Ráadásul a határidő lejárta után is lehetőség van kiegyenlíteni a tankönyvek ellenértékét, ebben az esetben a befizetés tényét a tankönyvek átvételekor, az iskola felé kell igazolni a postai csekk feladóvevényének bemutatásával.


A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) korábbi cikkünk megjelenése kapcsán döntött úgy, hogy előkészíti annak a lehetőségét, hogy az ország különböző pontjain a díjbekérők ellenértéke iskolakezdési utalvánnyal is kiegyenlíthető legyen. Mint azt honlapjukon június végén írták: "A pontos és részletes információkat 2013. július 15-ig a KELLO honlapján tesszük közzé!" A tájékoztatónak azonban egyelőre se híre, se hamva. Még múlt héten megkerestük kérdéseinkkel a Könyvtárellátót is, cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk tájékoztatást.

Pedig a szülőknek az új határidő mellett is csupán egy hónapja maradt, hogy a korábban kiküldött díjbekérők ellenértékét kiegyenlítsék. Mint ismert, szintén korábbi cikkünk megjelenését követően szólította fel az Emmi a Könyvtárellátót, hogy tolja ki a határidőt. E szerint pedig a fizetős diákok részére kiküldött díjbekérők fizetési határideje július 31-ről augusztus 15-re változott!

Az utalványra váró szülőknek ugyanakkor a kitolt határidő mellett sem marad sok mozgástere, hiszen a legtöbb munkáltató, az év eleji megállapodás szerint az augusztusi fizetés mellé csatolja az iskolakezdési utalványokat. A hazai gyakorlat szerint ugyanis a különböző cafetéria elemek igénylését a naptári év elején kell lejelenteni a legtöbb munkáltatónál.

Azoknak a szülőknek tehát, akik bár előre is gondolkodtak az év elején (ez a szabályok ismerete nélkül bizonyára nem sikerült minden szülőnek - a szerk.), alig néhány napja lesz a tankönyvek ellenértékének kiegyenlítésére. Bár ez nagymértékben függ attól is, hogy a munkáltató a hónap hányadik napjáig vállalt kötelezettséget a munkaszerződésben a munkabért és az egyéb járulékok kiegyenlítésére.

A fizetős szülők viszont nem fognak örülni!

Idén a tankönyvcsomag ára az alsó tagozatos kisiskolásoknak jellemzően 5-6 ezer forinttól 10 ezer forintig terjed, míg felsőben már jellemzően 10-15 ezer forintos költséggel számolhatnak a szülők. Az átlagosnál magasabb számlára, az újonnan belépő tantárgyak miatt főként az ötödikbe, illetve hetedikbe lépő gyermekek szülei számíthatnak. A középiskolába járó gyermekek miatt pedig még ennél is mélyebbre nyúlhatnak pénztárcáikban a szülők, a gimnáziumokban jellemzően 15-20 ezer forint körül mozog a teljes tankönyvcsomagok ára.

Arról nem is beszélve, hogy a tankönyvcsomagok idén sem tartalmazzák a nyelvkönyveket, ezek beszerzéséről később kell gondoskodnia a szülőknek (a nyelvkönyvek nem tanévhez kötött rendszerben, hanem kurzus szerint (kezdő, haladó, stb.) készülnek, így ezek beszerzése az adott osztály/csoport tudásától függ - a szerk.).

 

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?