Iskolakezdési utalvány: jól kitoltak a szülőkkel

2013. július 17. 11:01

Megyénként összesen egyetlen postán lehet iskolakezdési utalvánnyal fizetni a tankönyvekért Magyarországon - derül ki a Könyvtárellátó legfrissebb tájékoztatásából. Sok családnak emiatt több száz kilométert kell majd utaznia, természetesen saját költségén.

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) korábbi cikkünk megjelenése után döntött úgy, hogy előkészíti annak a lehetőségét, hogy az ország különböző pontjain a díjbekérők ellenértéke iskolakezdési utalvánnyal is kiegyenlíthető legyen. A pontos és részletes információkat azonban csak az eredetileg megjelölt időponthoz képest egy nappal később, július 16-án este tették közzé. E szerint a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. több kafetéria-szolgáltatóval is megállapodást kötött.

A minden iskolás gyermek nevére kipostázott díjbekérőt 2013. augusztus 1-jétől a kijelölt postahivatalokban (lásd a lenti táblázatban - a szerk.), valamint a kialakításra kerülő KELLO-pontokon (a pontok részletes listáját augusztus 1-ig teszi közzé weboldalán a KELLO - a szerk.) Iskolai Erzsébet-utalvánnyal, Sodexo Iskolakezdési utalvánnyal, Posta Paletta Iskola utalvánnyal, Edenred Ticket Service beiskolázási utalvánnyal, illetve Puebla beiskolázási utalvánnyal is ki lehet majd egyenlíteni. A KELLO-pontokon pedig az OTP Cafeteria kártyát is elfogadják majd. Továbbá a befizetési határidő július 31-ről augusztus 15-re módosult!

Megyeszékhelyenként tehát összesen egy-egy, míg Budapesten két kijelölt postahivatalban lesz lehetőség az utalványos fizetésre. De a Könyvtárellátó augusztus 1-ig országszerte 7 helyen - Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen - úgynevezett KELLO-pontokat is kialakít, ahol a csekk befizetése mellett általános személyes ügyintézésre is lehetőség lesz. A KELLO tájékoztatása szerint a postai befizetés esetén nagyon fontos, hogy a korábban, levélben kapott fehér csekk mellett a mellékelt díjbekérőt is magukkal vigyék az érintett szülők.

Bár a KELLO közleménye szerint rengeteg család számára jelent majd könnyebbséget, hogy országszerte összesen 27 ponton fogadják majd el az iskolakezdési utalványt, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy sokak számára ez a lehetőség inkább csak újabb költségtételt jelent. Magyarország egyik legkeletebbi csücskéből, a szabolcsi Tiszabecsről például közel 100 kilométert kell utaznia oda, százat vissza annak a családnak, aki iskolakezdési utalvánnyal szeretné fedezni gyermeke tankönyveit. Szabolcs Szatmár Bereg megyében ugyanis a legközelebbi posta, amely elfogadja az iskolakezdési utalványokat Nyíregyházán van. Egy, a Pénzcentrum.hu által megkérdezett, neve elhallgatását kérő korábbi tankönyves vállalkozó szerint pedig épp az egyszerűsítés és a fejlesztés lett volna az eredeti cél. Mint fogalmazott: "A tankönyvterjesztés államosításának éppen az volt az egyik apropója, hogy a költségek csökkentése mellett javuljon a szolgáltatás minősége is."

Pénzcentrum vélemény
A Könyvtárellátó Magyar Posta Zrt-vel kötött megállapodása akár jó iránynak is tűnhet. Érthetetlen ugyanakkor, hogy a megállapodás miért nem terjed ki minden hazai postahivatalra. A legtöbb hazai településen jelenlévő hálózat bevonásával ugyanis elkerülhető lett volna, hogy újabb költséget generáljanak azoknak a családoknak, akik iskolakezdési utalvánnyal szerették volna finanszírozni gyermekük tankönyveit.

Agresszív kereskedelmi gyakorlat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint több pontos is aggályos a KELLO által folytatott kereskedelmi gyakorlat. Véleményük szerint egyrészt a könyvtárellátó által küldött díjbekérő nem felel meg a távollevők között kötött szerződésekről szóló Korm. rendelet rendelkezéseinek. Éppen ezért Jogosan jár el az a szülő, aki nem akarja befizetni gyermeke helyett a csekket. Másrészt a tanuló törvényben meghatározott joga, hogy "kérelmére részben vagy egészben mentesüljön a tanulókat terhelő költségek megfizetése alól, vagy engedélyt kapjon a fizetési kötelezettség teljesítésének halasztására vagy a részletekben való fizetésre". Erre azonban a jelenlegi gyakorlat szerint nincs módja a családoknak. Az MSZOE szerint tehát a kényszervásárló szülők megtehetik, hogy "agresszív kereskedelmi gyakorlat" miatt eljárást kezdeményeznek a "Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál" a Könyvtárellátó Kft. eljárásával szemben - olvasható közleményükben.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18