3 °C Budapest

Iskolakezdési utalvány: jól kitoltak a szülőkkel

2013. július 17. 11:01

Megyénként összesen egyetlen postán lehet iskolakezdési utalvánnyal fizetni a tankönyvekért Magyarországon - derül ki a Könyvtárellátó legfrissebb tájékoztatásából. Sok családnak emiatt több száz kilométert kell majd utaznia, természetesen saját költségén.

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) korábbi cikkünk megjelenése után döntött úgy, hogy előkészíti annak a lehetőségét, hogy az ország különböző pontjain a díjbekérők ellenértéke iskolakezdési utalvánnyal is kiegyenlíthető legyen. A pontos és részletes információkat azonban csak az eredetileg megjelölt időponthoz képest egy nappal később, július 16-án este tették közzé. E szerint a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. több kafetéria-szolgáltatóval is megállapodást kötött.

A minden iskolás gyermek nevére kipostázott díjbekérőt 2013. augusztus 1-jétől a kijelölt postahivatalokban (lásd a lenti táblázatban - a szerk.), valamint a kialakításra kerülő KELLO-pontokon (a pontok részletes listáját augusztus 1-ig teszi közzé weboldalán a KELLO - a szerk.) Iskolai Erzsébet-utalvánnyal, Sodexo Iskolakezdési utalvánnyal, Posta Paletta Iskola utalvánnyal, Edenred Ticket Service beiskolázási utalvánnyal, illetve Puebla beiskolázási utalvánnyal is ki lehet majd egyenlíteni. A KELLO-pontokon pedig az OTP Cafeteria kártyát is elfogadják majd. Továbbá a befizetési határidő július 31-ről augusztus 15-re módosult!

Megyeszékhelyenként tehát összesen egy-egy, míg Budapesten két kijelölt postahivatalban lesz lehetőség az utalványos fizetésre. De a Könyvtárellátó augusztus 1-ig országszerte 7 helyen - Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen - úgynevezett KELLO-pontokat is kialakít, ahol a csekk befizetése mellett általános személyes ügyintézésre is lehetőség lesz. A KELLO tájékoztatása szerint a postai befizetés esetén nagyon fontos, hogy a korábban, levélben kapott fehér csekk mellett a mellékelt díjbekérőt is magukkal vigyék az érintett szülők.

Bár a KELLO közleménye szerint rengeteg család számára jelent majd könnyebbséget, hogy országszerte összesen 27 ponton fogadják majd el az iskolakezdési utalványt, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy sokak számára ez a lehetőség inkább csak újabb költségtételt jelent. Magyarország egyik legkeletebbi csücskéből, a szabolcsi Tiszabecsről például közel 100 kilométert kell utaznia oda, százat vissza annak a családnak, aki iskolakezdési utalvánnyal szeretné fedezni gyermeke tankönyveit. Szabolcs Szatmár Bereg megyében ugyanis a legközelebbi posta, amely elfogadja az iskolakezdési utalványokat Nyíregyházán van. Egy, a Pénzcentrum.hu által megkérdezett, neve elhallgatását kérő korábbi tankönyves vállalkozó szerint pedig épp az egyszerűsítés és a fejlesztés lett volna az eredeti cél. Mint fogalmazott: "A tankönyvterjesztés államosításának éppen az volt az egyik apropója, hogy a költségek csökkentése mellett javuljon a szolgáltatás minősége is."

Pénzcentrum vélemény
A Könyvtárellátó Magyar Posta Zrt-vel kötött megállapodása akár jó iránynak is tűnhet. Érthetetlen ugyanakkor, hogy a megállapodás miért nem terjed ki minden hazai postahivatalra. A legtöbb hazai településen jelenlévő hálózat bevonásával ugyanis elkerülhető lett volna, hogy újabb költséget generáljanak azoknak a családoknak, akik iskolakezdési utalvánnyal szerették volna finanszírozni gyermekük tankönyveit.

Agresszív kereskedelmi gyakorlat

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint több pontos is aggályos a KELLO által folytatott kereskedelmi gyakorlat. Véleményük szerint egyrészt a könyvtárellátó által küldött díjbekérő nem felel meg a távollevők között kötött szerződésekről szóló Korm. rendelet rendelkezéseinek. Éppen ezért Jogosan jár el az a szülő, aki nem akarja befizetni gyermeke helyett a csekket. Másrészt a tanuló törvényben meghatározott joga, hogy "kérelmére részben vagy egészben mentesüljön a tanulókat terhelő költségek megfizetése alól, vagy engedélyt kapjon a fizetési kötelezettség teljesítésének halasztására vagy a részletekben való fizetésre". Erre azonban a jelenlegi gyakorlat szerint nincs módja a családoknak. Az MSZOE szerint tehát a kényszervásárló szülők megtehetik, hogy "agresszív kereskedelmi gyakorlat" miatt eljárást kezdeményeznek a "Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál" a Könyvtárellátó Kft. eljárásával szemben - olvasható közleményükben.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?