27 °C Budapest
Senior father and his mature son walking together in a city street, concept of father and son relationship.

Így lehet magasabb a nyugdíj, mint a nyugdíjazás előtti bér: egyáltalán nem lehetetlen

2024. április 22. 09:14

Hosszabb szolgálati idő és akár csak elfogadható bejelentett bér esetén a frissnyugdíjasoknak kellemes meglepetést lehetett, amikor járandóságukat megállapították az elmúlt évekre jellemző magas szorzószámok miatt. Még akár olyan eset is előállhatott, hogy a megállapított nyugdíj magasabb, mint a bér volt - írja Azénpénzem.hu. Ezt szintén a jelenlegi nyugdíjszámítási rendszer teszi lehetővé, illetve az a körnülmény, hogyha valaki az utóbbi években nem, vagy alig kapott béremelést.

Egy olvasó állítása szerint előállt az a helyzet, hogy a nyugdíj még az utolsó keresetet is meghaladja, írja a lap. Egyelőre csak előzetesen megállapított járandóságról van szó, mégis meglepő, de nem lehetetlen helyzetről van szó. A nyugállományba vonulás előtti kereseteket minden évben a béremelkedés mértékével átszámítják, ezt hívják valorizációnak. Az évenkénti korrekcióhoz hirdeti ki a kormány minden év márciusában a szorzószámot. Erre az idén március 28-án került sor, akkor tették közzé a Magyar Közlönyben az értéket, ami 14,2 százalék lett. Az idén korábban megállapított nyugdíj így csak előzetes, bár a tapasztalat szerint az összeg később inkább nő, semmint csökkenne - írják.

Hogy haladhatja meg a nyugdíj a keresetet? Erre részben az éves valorizációs szorzószámok jelentik a magyarázatot. A lap számításai szerint 2018-hoz képest az idénre a szorzók miatt több mint kétszeresére nőtt a nyugdíjhoz alapul vett bér. Aki tehát például 2018-at 300 ezer forintos bérrel indította, annak ez 2024-ben már 612 ezret „ér”, és ha munkáltatója nem hajtott végre ilyen mértékű béremelést, ez közrejátszhat a keresetnél magasabb nyugdíj megállapításában.

Számolni kell persze azzal is, hogy a nyugdíjat a szolgálati időtől függően állapítják meg - írják. A minimális 15 év szolgálati viszonyhoz 0,43 szorzószám tartozik. Maradva az előbbi számoknál: a 612 ezres bérből (még azt is feltételezni kell, hogy korábban nem volt az átlagot jelentősen rontó jövedelem), így alig több mint 263 ezer adódik. 45 éves igazolt munkaviszonyra viszont már 551 ezer forint jön ki. Ötven év felett pedig a teljes összeg lesz a nyugdíj - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem