25 °C Budapest
senior playing cards elderly grandma spring fun easter

Itt a friss rendelet: így változik a nyugdíjszámítás, ennek rengeteg nyugdíjas fog örülni

2024. március 29. 11:25

A Magyar Közlöny március 28-i számában megjelent a rendelet a friss valorizációs szorzószámokkal. Ez azért fontos, mert akinek 2024-ben állapítják meg (vagy már megállapították ideiglenesen) a nyugdíját, a szorzó alapján tudhatja meg a pontos összeget. A valorizálás ugyanis annyit jelent, hogy a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért kereseteket, jövedelmeket az országos nettó átlagkereset éves emelkedése alapján a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítják. A 2024. évi nyugdíjazásnál a megelőző időszak kereseteit a 2023. évi szintre kell valorizálni, az országos nettóátlagkereset-növekedés mértéke alapján. Technikailag a 2024. évben induló nyugellátások esetén az 1988–2022. közötti kereseteket valorizálják.

Megjelent a kormány 64/2024. (III. 28.) kormányrendelete a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet módosításáról. A módosítás értelmében a 2. számú melléklet helyébe az 1. melléklet lép. Az 1. melléklet tárgya pedig a keresetek, jövedelmek beszámítása során alkalmazandó valorizációs szorzószámok 2024. január 1-je és december 31-e közötti kezdő időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetén. A rendelet március 31-től hatályos.

A 2024. évi valorizációs szorzók, nyugdíjszámítás

A nyugdíjszámítás során jelenleg hatályos módszer szerint az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért (kifizetett) nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni. Mivel egy ilyen régen szerzett kereset nominálisan irreálisan alacsony lenne - gondoljunk arra, számszerűen mennyi volt az átlagkereset a 90-es években - hozzá kell igazítani a mai keresetek értékéhez. Erre való a valorizáció.

A kormány általában március végén, április elején szokta kihirdetni az adott évben érvényes valorizációs szorzókat. 2024-ben ez március 28-án történt meg. Fontos, hogy az utólag meghatározott valorizációs szorzók azokra is érvényesek, akiknek már megállapításra került a nyugdíja ebben az évben, vagyis 2024. januárjától március végéig. Számukra a nyugdíj-megállapító intézmény nyugdíjelőleget határozott meg és a szorzók kihirdetése után számítják a pontos összegeket, mely visszamenőleg is járni fog.

Mutatjuk a keresetek, jövedelmek beszámítása során alkalmazandó valorizációs szorzószámokat 2024. január 1-je és december 31-e közötti kezdő időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetén:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem