-1 °C Budapest
The hands of an elderly woman take out the last coins from the savings in a black wallet, the concept of poverty

Nyugdíjemelés 2023: csalódtak a magyar nyugdíjasok, ennél többre számítottak

2022. december 14. 09:52

Orbán Viktor a héten jelentette be, hogy januártól 15%-kal emelkednek a nyugdjak. Ez bizonyos értelemben meglepő volt, hogy a korábbi utalásokkal ellentétben nem várták meg a 2022-es éves inflációs adatot a döntéssel. Elmondásuk szerint a nyugdíjas szervezetek csalódottak, ennél nagyobb emelésre számítottak – írja a Népszava.

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a 15 százalékkal nem lehetett volna kiállni a nyilvánosság elé, ha az MNB 18 százalékos éves inflációval számol jövőre, márpedig Matolcsy György jegybankelnök nemrég iyen mértékű drágulásról beszélt jövőre. Nem tudni, mire lesz elég az emelés, ugyanis valószínűsíthetően az idei nyugdíjkorrekciók sem érték el az infláció értékét.

Emellett a nyugdíjasok jóval nagyobb inflációt érzékelnek, mint az átlagos drágulás mértéke. Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületének Országos Szövetsége (NYOSZ) elnöke szerint a a tényleges jövő évi emelés csak nagyjából 14,2 százalékos lesz az idei év elszámolása nélkül.

A Pénzcentrum kalkulátorával bárki pontosan kiszámíthatja, milyen nyugdíjösszeg érkezik 2023 januárjában és februárjában, csak a 2022. december havi nyugdíj összegét kell megadni hozzá!

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?