11 °C Budapest
Old lonely woman sitting near the window in her house. Photo of One elderly woman looks sadly while sitting next to window and looking away. Elderly woman with memory problem spending time in her rustic home  during the day. Old woman sitting on chair with a worried expression on her face.

Nyugdíjkorrekció 2022: 10 százalékos emelést szorgalmaznak novemberben

2022. szeptember 23. 11:33

A Nyugdíjas Parlament szerint az első nyolchavi infláció tényadataira és az év végéig még várható fogyasztói áremelésre figyelemmel novemberben további 10 százalékos nyugdíjkiegészítésre lenne szükség.

A Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály most a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, szerinte 8-9, esetleg 10 százalékos pótlólagos nyugdíjemelést kellene adnia a kormánynak idén novemberben. A nyugdíjas érdekképviseleti vezető érvelése szerint a törvényi előírás nyomán az emelésnél figyelembe kell venni a január és augusztus közötti inflációt, ami 10,7 százalék volt, illetve a fennmaradó hónapok inflációját, ami akár havi 1,8-2 százalékos emelkedés is lehet - tudósított az ATV.

Így az éves infláció 20 százalékig futhat fel, ami prognózist Virág Barnabás, az MNB elnökhelyettese is megerősítette. Idén eddig 8,9 százalékos volt a kétlépcsős nyugdíjemelés (5, illetve 3,9 százalék). Az inflációkövetést figyelembe véve így a 10 százalékos emelés jogos elvárás - vezette le Karácsony.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?