18 °C Budapest
senior adult old poor poverty

Újabb 4,9%-os nyugdíjemelés jöhet soron kívül: tombol az infláció, muszáj lépni?

2022. augusztus 10. 09:31

A nyugdíjasok által a mindennapokban érzékelt áremelkedés ráadásul az általános mértéknél sokkal magasabb - hívja fel a figyelmet a Portfolión megjelent írásában Farkas András, nyugdíjszakértő. Júliusban a nyugdíjas fogyasztóiár-index a júniusi 11,8 százalékról 13,8 százalékra nőtt, vagyis egy gyors utólagos korrekció - még a novemberi, törvényben előírt emelési kiigazítás előtt - abszolút indokolt lenne - véli a szakértő, aki szerint a szeptemberi emelés mértéke a nyugdíjas infláció és az eddigi nyugdíjemelés különbözete, azaz 13,8 - 8,9 = 4,9% lehetne.

Ez az emelés hozzávetőlegesen 200 milliárdos többletkiadást jelentene a nyugdíjkasszában (és további 30-40 milliárdos plusz kiadási tételt az egyéb juttatásokat biztosító alrendszerekben), amire a fedezetet bőségesen megteremtheti az állam áfa-bevételének a megugró árak miatti elképesztő ütemű növekedése - írja a szakértő.

A nyugdíjasok által a mindennapokban érzékelt áremelkedés ráadásul az általános mértéknél sokkal magasabb, hiszen a fogyasztói kosaruk közel egyharmadát kitevő élelmiszerek ára a júniusi 22,1% után 27%-kal emelkedett júliusban, nem is beszélve egyes élelmiszerek árának 37-66% körüli emelkedéséről - írta Farkas András, és rámutatott, hogy a nyugdíjemelési korrekcióknak kulcsszerepe van abban, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke ne szakadjon be, de a korrekció békeidőszakra tervezett eljárása nem megfelelő a jelenlegi veszélyhelyzetben - ezért a nyugdíjak vásárlóértéke a megnyugtatónak szánt kormányzati kommunikáció dacára hónapról-hónapra romlik.

Különösen az átlagosnál kisebb nyugdíjban részesülők kerülnek egyre meredekebb elszegényedési csúszdára. A már nem csak relatív - az aktív keresőkhöz viszonyított - elszegényedés különösen a legalsó jövedelmi tizedbe tartozó háromszázezer nyugdíjast sújtja, ezért is javaslom hónapok óta, hogy a nyugdíjprémiumra évente félretett 25 milliárd forint nagyságrendű összeget közöttük kellene haladéktalanul kiosztani

- hívja fel a figyelmet a szakértő, aki szerint a háromszázezer legszegényebb nyugdíjasnak fejenként 80 ezer forintot lehetne azonnali juttatásként szétosztani ebből a 25 milliárdos tartalékból.

Júliusban a rendkívüli évközi nyugdíjemelés miatt 3,9 százalékkal emelt összegű nyugdíjban részesültek a jogosultak, az ezt megelőző hónapokra járó 3,9 százalékos emelést pedig egyben kifizették a részükre. Az átlagnyugdíj az emelés nyomán 167 ezer forintra nőtt, vagyis havi szinten 6 ezer forint, éves szinten 13 hónap x 6 ezer = 78 ezer forint plusz juttatást jelentett. Ez az összeg azonban édeskevés az elszabadult pénzromlás hatásainak kivédésére. Miközben a nyugdíjak 2022-ben eddig összesen 8,9%-kal emelkedtek, az infláció júniusban már 11,7%-os, júliusban 13,7%-os volt, és az emelkedés sajnos töretlen!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elemzők most, augusztus elején év végére 16,5%-ra várják az éves inflációt. A nyugdíjasok által a mindennapokban érzékelt áremelkedés ráadásul az általános mértéknél sokkal magasabb: a nyugdíjas fogyasztóiár-index a júniusi 11,8 százalékról 13,8 százalékra nőtt. Tehát egy gyors utólagos korrekció indokolt lene még a novemberi, törvényben előírt emelési kiigazítás előtt - véli a szakértő.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 28. 10:30