7 °C Budapest
Senior Man preparing to workout  in urban environment on the stairs

Itt a kalkulátor: egészen pontosan ennyi pluszpénzt kap egy átlagnyugdíjas februárban

2022. január 30. 15:00

A nyugdíjasok idén már megkapták a januári, emelt összegű juttatásukat, és hamarosan érkezik majd a 13. havi nyugdíj is a februári kifizetéssel. Nemcsak a januári nyugdíjemelés volt nagyobb a megszokottnál (5%), hogy konpenzálja a rekordinflációt: december 7-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szerint februárban a nyugdíjasok a teljes 13. havi nyugdíj összegére számíthatnak. Mutatjuk, hogy kinek mennyi emelés és 13. havi nyugdíj jár!

A novemberi magas összegű kiegészítés és nyugdíjprémium után 2022 februárjában ismét nagyobb összeget juttat az időseknek az állam. Ősszel nemcsak egységesen 80 ezer forintnyi nyugdíjprémiumot fizettek, hanem megkapták a jogosultak a visszamenőleges nyugdíjemelés összegét egyben - amire a rendkívül magas infláció kompenzálása végett volt szükség -, illetve az emelés aktuális havi összegét. 2022 februárjában is több jogcímen kapnak majd magasabb összeget a magyar nyugdíjasok: egyrészt 5 százalékos emelésre, másrészt a 13. havi nyugdíj összegére számíthatnak.

A megszokott év eleji nyugdíjemelés és a 13. havi juttatás összege egyaránt attól függ, mekkora nyugdíjösszeg alapján számítják - aki alapvetően kevesebbet kap, az kisebb, aki alapvetően többet kap, az most is nagyobb összegre számíthat. A magyar nyugdíjas szervezetek évek óta próbálják felhívni a figyelmet ennek a számítási módnak az igazságtalanságára a kevés nyugdíjból élőkkel szemben, eddig hiába. A Nyugdíjas Parlament legutóbbi közlése szerint ráadásul "az alacsony jövedelemmel rendelkező nyugdíjasokat halmozottan sújtja a több mint egy éve tartó koronavírus-járvány és a gazdasági visszaesés".

Békeidőben is látható volt, hogy a nyugdíjolló egyre szélesebbre nyílik, most viszont a járvány, válság, rekordinfláció fokozottan hátrányosan érinti azokat, akik kevés nyugdíjból élnek. A számításokon való változtatásokra eddig azonban nem érkezett ígéret.

Nyugdíjemelés 2022-ben

Idén a tervezett 3 helyett 5 százalékkal emelték a nyugdíjakat. 2021-ben, az év elején 3 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok, viszont már januárban prognosztizálható volt, hogy a fogyasztói árak ennél nagyobb ütemben drágulnak majd. Az inflációt ellensúlyozandó 2021 júniusában a kormány 0,6 százalékos előrehozott kompenzációról döntött, viszont ez nem volt elég a drágulás ellentételezésére, további kompenzációra volt szükség. Novemberben végül 1,2 százalékos emeléssel egészítették ki a nyugdíjakat, illetve visszamenőleg egy összegben kifizették az emelést a megelőző 10 hónapra is.

Így tehát egy 100 ezer forintos nyugdíjban részesülő 2022 februárjától 105 ezer forint juttatásra számíthat. A KSH szerint 2021. január 1-jén - 2022-es adat még nem áll rendelkezésre - a teljes öregségi ellátás átlaga 150 571 forint/hó volt. Ha hozzászámoljuk az év során történt emeléseket, akkor nagyjából 158 ezer forint lehet jelenleg az öregségi nyugellátás átlagos összege. Ezt 5 százalékkal emelve már 165 800 forintra nőhetett az átlagnyugdíj. Látva a jelenlegi inflációs mutatókat - novemberben és december is rekordmagasak, átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak a fogyasztói árak mint egy éve - szükség is lesz az 5 százalékos emelésre. Friss elemzői becslések szerint

2022-ben is átlagosan 5-5,5 százalékos inflációra lehet majd számítani.

13. havi nyugdíj 2022-ben

Az eredeti tervek szerint 2022-ben még csak félhavi juttatás járt volna a magyar nyugdíjasoknak 13. havi nyugdíj címén - ugyanis a kormány lépcsőzetesen tervezte visszaépíteni a plusz összegeket. Viszont az sem érhette váratlanul most a nyugdíjasokat, hogy a megjelent rendelet alapján a teljes összeget megkapják: már szeptember végén felmerült, hogy lehet szó a teljes összeg kifizetéséről és Orbán Viktor későbbi nyilatkozatai szinte egyértelművé tették, hogy így is fog történni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nyugdíjasok 2022 februárjában számíthatnak tehát a teljes 13. havi összeg kifizetésére. Az utalás 2022. február 11-én (pénteken) esedékes, a nyugellátás összegének jóváírása egy munkanapot vesz igénybe. A postai nyugdíj kifizetésének időpontját a postai nyugdíj kifizetési naptárban ellenőrizhetik maguknak a nyugdíjasok, melyet már elviekben kézhez is kaptak novemberben.

Novák Katalin családokért felelős miniszter novemberi bejelentése szerint februárban mintegy 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kaphatja meg a 13. havi nyugdíjat. Erre a juttatásra ugyanis nemcsak az öregségi nyugellátásban részesülők számíthatnak, hanem más nyugdíjszerű ellátások jogosultjai is, ha a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjában már jogosult volt. Számíthatnak ez alapján a plusz összegre a

  • korhatár előtti ellátásban,
  • szolgálati járandóságban,
  • átmeneti bányászjáradékban,
  • táncművészeti életjáradékban,
  • rokkantsági ellátásban,
  • rehabilitációs ellátásban,
  • baleseti járadékban,
  • bányászok egészségkárosodási járadékában,
  • fogyatékossági támogatásban,
  • vakok személyi járadékában
  • rokkantsági járadékban,
  • házastársi pótlékban vagy
  • házastárs után járó jövedelempótlékban részesülők is.

A többség kevesebbet kap, és az eleve magas nyugdíjjal rendelkezők járnak jól:

Felmérést készít a Pénzcentrum!

A magyar lakosság számtalan kihívással szembesült a koronavírus világjárvány kitörése óta, főként egészségügyi és pénzügyi téren. A válság hatásainak különösen ki voltak téve a magyar nyugdíjasok. A Pénzcentrum legújabb kutatásában azt vizsgálja, hogyan élték meg az idősek ezt az időszakot, és milyen várakozásaik vannak a jövőben. Töltsd ki te is a kérdőívünket, hogy képet kaphassunk az idősek helyzetéről Magyarországon!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm