29 °C Budapest
Old man with a Parkinson disease holds his arm with a hand, trying to eat a soup.

Kifakadtak a nyugdíjasok: lépnie kell a kormánynak az idősek életminőségének javítása érdekében

2021. június 8. 15:02

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közlése szerint a több mint egy éve dúló járvány okozta nehézségek és a gazdasági visszaesés következményei halmozottan érintik az idősek nemzedékét. Az alacsony jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok kiszolgáltatottsága a közelmúltban érzékelhetően nőtt, életkörülményei jelentősen romlottak. 

Ennek orvoslására javaslatokat fogalmaztak meg a kormány számára. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület javaslatát az idősek életminőségének javítása érdekében a továbbiakban változtatás nélkül közöljük.

"Az alacsony jövedelemmel rendelkező nyugdíjasokat halmozottan sújtja a több mint egy éve tartó koronavírus-járvány és a gazdasági visszaesés.

Szükségesnek tartjuk az alábbi lépéseket:

  • A tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítése keretében, a mediánnyugdíj alatti ellátásban részesülő személyek, előlegként felvehessék a 2024-ig vállalt ígérvény hátralévő részét.
  • A megszüntetett állami szociális üdültetés miatt, a mediánnyugdíj alatti ellátásban részesülő személyek, egyszeri, tízezer forint értékű kárpótlásban részesüljenek.
  • Az Európai Parlament által elfogadott „Az öreg kontinens elöregedése – az idősödéssel kapcsolatos politika 2020 utáni lehetőség és kihívás” című dokumentum hazai érvényesülését a Kormány és a civil szervezetek közösen végezzék el.
  • Az idei évre vonatkozó fogyasztói árindex téves prognózisa miatt, az év elejei 3 százalékos nyugdíjemelést legalább az MNB által közzétett 3,9 százalékos mértékig egészítsék ki.

Köszönjük a szociális és egészségügyi ágazatban dolgozóknak az embertársaink gyógyulásáért végzett hősies munkát. Együttérzünk a járvány következtében elhunytak hozzátartozóival."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?