26 °C Budapest
Old man with a Parkinson disease holds his arm with a hand, trying to eat a soup.

Kifakadtak a nyugdíjasok: lépnie kell a kormánynak az idősek életminőségének javítása érdekében

2021. június 8. 15:02

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közlése szerint a több mint egy éve dúló járvány okozta nehézségek és a gazdasági visszaesés következményei halmozottan érintik az idősek nemzedékét. Az alacsony jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok kiszolgáltatottsága a közelmúltban érzékelhetően nőtt, életkörülményei jelentősen romlottak. 

Ennek orvoslására javaslatokat fogalmaztak meg a kormány számára. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület javaslatát az idősek életminőségének javítása érdekében a továbbiakban változtatás nélkül közöljük.

"Az alacsony jövedelemmel rendelkező nyugdíjasokat halmozottan sújtja a több mint egy éve tartó koronavírus-járvány és a gazdasági visszaesés.

Szükségesnek tartjuk az alábbi lépéseket:

  • A tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítése keretében, a mediánnyugdíj alatti ellátásban részesülő személyek, előlegként felvehessék a 2024-ig vállalt ígérvény hátralévő részét.
  • A megszüntetett állami szociális üdültetés miatt, a mediánnyugdíj alatti ellátásban részesülő személyek, egyszeri, tízezer forint értékű kárpótlásban részesüljenek.
  • Az Európai Parlament által elfogadott „Az öreg kontinens elöregedése – az idősödéssel kapcsolatos politika 2020 utáni lehetőség és kihívás” című dokumentum hazai érvényesülését a Kormány és a civil szervezetek közösen végezzék el.
  • Az idei évre vonatkozó fogyasztói árindex téves prognózisa miatt, az év elejei 3 százalékos nyugdíjemelést legalább az MNB által közzétett 3,9 százalékos mértékig egészítsék ki.

Köszönjük a szociális és egészségügyi ágazatban dolgozóknak az embertársaink gyógyulásáért végzett hősies munkát. Együttérzünk a járvány következtében elhunytak hozzátartozóival."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43