26 °C Budapest
Exportnyugdíjasok tízezrei élnek a magyar kasszából külföldön

Exportnyugdíjasok tízezrei élnek a magyar kasszából külföldön

Pénzcentrum
2016. július 5. 05:51

27 ezernél is több idős költi el külföldön a magyar nyugdíját. Közülük a legtöbben Németországban élnek, ugyanis az ellátásoknak a harmada oda érkezik. Az EGT tagállamokba kért nyugdíjnak nincsen plusz költsége, de aki például már Kanadába kéri az utalást, annak fizetni kell érte.

Évről évre egyre többen kérik, hogy külföldre utalják a nyugdíjukat. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint az idegen országokba folyósított összes ellátás száma már 32 ezer felett jár, míg pár éve ugyanez csak 25 ezer volt. Az ellátások legnagyobb részét az öregségi nyugdíjak teszik ki, amelyből 2016-ban már összesen 27 925-öt utaltak külföldre.

Hova utalják a legtöbb nyugdíjat?

A nyugdíjunkat külföldre csak utalással kérhetjük. A legtöbb nyugdíjat pedig hazánkból Németországba küldik: ott 12 ezernél is többen kapnak magyar ellátást. A dobogó második fokára Ausztria került, a bronzérmet pedig Kanada szerezte meg.

{{EMBED:infogram_0_ba55c795-0e5f-4bdb-a89d-e9d93a764c16" data-title="" data-src="https://e.infogram.com/js/dist/embed.js?snm">Infogram beágyazás
infogram_22bd7ab9-c3de-49dc-ac96-742a357f7e6d}}

Hova utalják a legtöbb nyugdíjat?

A nyugdíjunkat külföldre csak utalással kérhetjük. A legtöbb nyugdíjat pedig hazánkból Németországba küldik: ott 12 ezernél is többen kapnak magyar ellátást. A dobogó második fokára Ausztria került, a bronzérmet pedig Kanada szerezte meg.

{{EMBED:infogram_ba55c795-0e5f-4bdb-a89d-e9d93a764c16

A külföldre folyósított főellátások átlagos összege az idén januári adatok alapján 41 242 forint volt. Ennek az összegnek pedig több mint a tízszeresét kapja külföldi rekorder: összesen 487 430 forintot.

Legalacsonyabb külföldre utalt öregségi nyugdíj: 115 forint, ez az összeg a jogosult által megszerzett összes szolgálati időből csak a Magyarországon szerzett szolgálati időrész alapján lett megállapítva

- válaszolta megkeresésünkre az ONYF.

A Magyarországról utalt nyugdíjakról egyébként még elmondató, hogy a legkevesebbet a Szlovákiában élők kapják, átlagosan mindössze 22 782 forintot, míg a legtöbbet a Nagy-Britanniában és Amerikai Egyesült Államokban élők kapják, ott a főellátás átlaga már 60-65 ezer körül mozog.

Kik élhetnek ezzel a lehetőséggel?

A nyugdíjak külföldre történő folyósítását csak azok kérhetik, akik valamelyik EGT tagállamban (ideértve Svájcot is), vagy Magyarországgal szociálpolitikai vagy szociális biztonsági egyezményt kötött országban (például Ausztrália, Bosznia- Hercegovina, Kanada) élnek.

A nyugdíj az EGT állámának területén egy ottani pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett számlára kérhető.

Az EGT tagállamba történő közvetlen utalás költségmentes.

De a Magyarországgal egyezményt kötött állam területén élők is kérhetik az adott országban vezetett számlájukra a pénzt, azonban az egyezményes államokba történő közvetlen utalást költségét az arra jogosultnak kell fizetnie.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bárhova is megy a pénz, az utalás csak a Magyar Nemzeti Bank által forgalmazott devizanemekben történhet. Vagyis az alábbi devizanemek közül kell egyet választani:

 • amerikai dollár (USD),
 • angol font (GBP),
 • ausztrál dollár (AUD),
 • cseh korona(CZK),
 • dán korona (DKK),
 • euró (EUR),
 • japán jen (JPY),
 • kanadai dollár (CAD),
 • magyar forint (HUF),
 • lengyel zloty (PLN),
 • norvég korona (NOK),
 • svájci frank(CHF),
 • svéd korona (SEK).

Azok pedig, akik külföldön élnek, de nem EGT tagállamban, vagy egyezményes országban, az ellátásukat kérdhetik:

 • Egy belföldi meghatalmazott részére - postán
 • Egy belföldi meghatalmazott részére - utalással
 • Vagy a magyar bankszámlájukra

A kisebb összegeknél (amelyek nem érik el a mindenkor érvényes öregségi nyugdíjminumum összegét -  ez jelenleg 28 500 forint) pedig lehet kérni, hogy csak negyedévente, félévente, esetleg évente utalják.

Az utalás választható módja nem függ az állampolgárságtól

- egészítette ki válaszát az ONYF.

Havonta több mint egy milliárdot fizetünk a szovjet nyugdíjasoknak

A magyar állam havi több mint egymilliárd forintnyi nyugdíjat fizet orosz és ukrán állampolgároknak egy fél évszázados magyar-szovjet megállapodás alapján. További részletekért kattints IDE.

 

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?