35 °C Budapest
Exportnyugdíjasok tízezrei élnek a magyar kasszából külföldön

Exportnyugdíjasok tízezrei élnek a magyar kasszából külföldön

Pénzcentrum
2016. július 5. 05:51

27 ezernél is több idős költi el külföldön a magyar nyugdíját. Közülük a legtöbben Németországban élnek, ugyanis az ellátásoknak a harmada oda érkezik. Az EGT tagállamokba kért nyugdíjnak nincsen plusz költsége, de aki például már Kanadába kéri az utalást, annak fizetni kell érte.

Évről évre egyre többen kérik, hogy külföldre utalják a nyugdíjukat. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint az idegen országokba folyósított összes ellátás száma már 32 ezer felett jár, míg pár éve ugyanez csak 25 ezer volt. Az ellátások legnagyobb részét az öregségi nyugdíjak teszik ki, amelyből 2016-ban már összesen 27 925-öt utaltak külföldre.

Hova utalják a legtöbb nyugdíjat?

A nyugdíjunkat külföldre csak utalással kérhetjük. A legtöbb nyugdíjat pedig hazánkból Németországba küldik: ott 12 ezernél is többen kapnak magyar ellátást. A dobogó második fokára Ausztria került, a bronzérmet pedig Kanada szerezte meg.

{{EMBED:infogram_0_ba55c795-0e5f-4bdb-a89d-e9d93a764c16" data-title="" data-src="https://e.infogram.com/js/dist/embed.js?snm">Infogram beágyazás
infogram_22bd7ab9-c3de-49dc-ac96-742a357f7e6d}}

Hova utalják a legtöbb nyugdíjat?

A nyugdíjunkat külföldre csak utalással kérhetjük. A legtöbb nyugdíjat pedig hazánkból Németországba küldik: ott 12 ezernél is többen kapnak magyar ellátást. A dobogó második fokára Ausztria került, a bronzérmet pedig Kanada szerezte meg.

{{EMBED:infogram_ba55c795-0e5f-4bdb-a89d-e9d93a764c16

A külföldre folyósított főellátások átlagos összege az idén januári adatok alapján 41 242 forint volt. Ennek az összegnek pedig több mint a tízszeresét kapja külföldi rekorder: összesen 487 430 forintot.

Legalacsonyabb külföldre utalt öregségi nyugdíj: 115 forint, ez az összeg a jogosult által megszerzett összes szolgálati időből csak a Magyarországon szerzett szolgálati időrész alapján lett megállapítva

- válaszolta megkeresésünkre az ONYF.

A Magyarországról utalt nyugdíjakról egyébként még elmondató, hogy a legkevesebbet a Szlovákiában élők kapják, átlagosan mindössze 22 782 forintot, míg a legtöbbet a Nagy-Britanniában és Amerikai Egyesült Államokban élők kapják, ott a főellátás átlaga már 60-65 ezer körül mozog.

Kik élhetnek ezzel a lehetőséggel?

A nyugdíjak külföldre történő folyósítását csak azok kérhetik, akik valamelyik EGT tagállamban (ideértve Svájcot is), vagy Magyarországgal szociálpolitikai vagy szociális biztonsági egyezményt kötött országban (például Ausztrália, Bosznia- Hercegovina, Kanada) élnek.

A nyugdíj az EGT állámának területén egy ottani pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett számlára kérhető.

Az EGT tagállamba történő közvetlen utalás költségmentes.

De a Magyarországgal egyezményt kötött állam területén élők is kérhetik az adott országban vezetett számlájukra a pénzt, azonban az egyezményes államokba történő közvetlen utalást költségét az arra jogosultnak kell fizetnie.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bárhova is megy a pénz, az utalás csak a Magyar Nemzeti Bank által forgalmazott devizanemekben történhet. Vagyis az alábbi devizanemek közül kell egyet választani:

 • amerikai dollár (USD),
 • angol font (GBP),
 • ausztrál dollár (AUD),
 • cseh korona(CZK),
 • dán korona (DKK),
 • euró (EUR),
 • japán jen (JPY),
 • kanadai dollár (CAD),
 • magyar forint (HUF),
 • lengyel zloty (PLN),
 • norvég korona (NOK),
 • svájci frank(CHF),
 • svéd korona (SEK).

Azok pedig, akik külföldön élnek, de nem EGT tagállamban, vagy egyezményes országban, az ellátásukat kérdhetik:

 • Egy belföldi meghatalmazott részére - postán
 • Egy belföldi meghatalmazott részére - utalással
 • Vagy a magyar bankszámlájukra

A kisebb összegeknél (amelyek nem érik el a mindenkor érvényes öregségi nyugdíjminumum összegét -  ez jelenleg 28 500 forint) pedig lehet kérni, hogy csak negyedévente, félévente, esetleg évente utalják.

Az utalás választható módja nem függ az állampolgárságtól

- egészítette ki válaszát az ONYF.

Havonta több mint egy milliárdot fizetünk a szovjet nyugdíjasoknak

A magyar állam havi több mint egymilliárd forintnyi nyugdíjat fizet orosz és ukrán állampolgároknak egy fél évszázados magyar-szovjet megállapodás alapján. További részletekért kattints IDE.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?