13 °C Budapest

Exportnyugdíjasok tízezrei élnek a magyar kasszából külföldön

Pénzcentrum
2016. július 5. 05:51

27 ezernél is több idős költi el külföldön a magyar nyugdíját. Közülük a legtöbben Németországban élnek, ugyanis az ellátásoknak a harmada oda érkezik. Az EGT tagállamokba kért nyugdíjnak nincsen plusz költsége, de aki például már Kanadába kéri az utalást, annak fizetni kell érte.

Évről évre egyre többen kérik, hogy külföldre utalják a nyugdíjukat. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint az idegen országokba folyósított összes ellátás száma már 32 ezer felett jár, míg pár éve ugyanez csak 25 ezer volt. Az ellátások legnagyobb részét az öregségi nyugdíjak teszik ki, amelyből 2016-ban már összesen 27 925-öt utaltak külföldre.

Hova utalják a legtöbb nyugdíjat?

A nyugdíjunkat külföldre csak utalással kérhetjük. A legtöbb nyugdíjat pedig hazánkból Németországba küldik: ott 12 ezernél is többen kapnak magyar ellátást. A dobogó második fokára Ausztria került, a bronzérmet pedig Kanada szerezte meg.

{{EMBED:infogram_0_ba55c795-0e5f-4bdb-a89d-e9d93a764c16" data-title="" data-src="https://e.infogram.com/js/dist/embed.js?snm">Infogram beágyazás
infogram_22bd7ab9-c3de-49dc-ac96-742a357f7e6d}}

Hova utalják a legtöbb nyugdíjat?

A nyugdíjunkat külföldre csak utalással kérhetjük. A legtöbb nyugdíjat pedig hazánkból Németországba küldik: ott 12 ezernél is többen kapnak magyar ellátást. A dobogó második fokára Ausztria került, a bronzérmet pedig Kanada szerezte meg.

{{EMBED:infogram_ba55c795-0e5f-4bdb-a89d-e9d93a764c16

A külföldre folyósított főellátások átlagos összege az idén januári adatok alapján 41 242 forint volt. Ennek az összegnek pedig több mint a tízszeresét kapja külföldi rekorder: összesen 487 430 forintot.

Legalacsonyabb külföldre utalt öregségi nyugdíj: 115 forint, ez az összeg a jogosult által megszerzett összes szolgálati időből csak a Magyarországon szerzett szolgálati időrész alapján lett megállapítva

- válaszolta megkeresésünkre az ONYF.

A Magyarországról utalt nyugdíjakról egyébként még elmondató, hogy a legkevesebbet a Szlovákiában élők kapják, átlagosan mindössze 22 782 forintot, míg a legtöbbet a Nagy-Britanniában és Amerikai Egyesült Államokban élők kapják, ott a főellátás átlaga már 60-65 ezer körül mozog.

Kik élhetnek ezzel a lehetőséggel?

A nyugdíjak külföldre történő folyósítását csak azok kérhetik, akik valamelyik EGT tagállamban (ideértve Svájcot is), vagy Magyarországgal szociálpolitikai vagy szociális biztonsági egyezményt kötött országban (például Ausztrália, Bosznia- Hercegovina, Kanada) élnek.

A nyugdíj az EGT állámának területén egy ottani pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett számlára kérhető.

Az EGT tagállamba történő közvetlen utalás költségmentes.

De a Magyarországgal egyezményt kötött állam területén élők is kérhetik az adott országban vezetett számlájukra a pénzt, azonban az egyezményes államokba történő közvetlen utalást költségét az arra jogosultnak kell fizetnie.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bárhova is megy a pénz, az utalás csak a Magyar Nemzeti Bank által forgalmazott devizanemekben történhet. Vagyis az alábbi devizanemek közül kell egyet választani:

  • amerikai dollár (USD),
  • angol font (GBP),
  • ausztrál dollár (AUD),
  • cseh korona(CZK),
  • dán korona (DKK),
  • euró (EUR),
  • japán jen (JPY),
  • kanadai dollár (CAD),
  • magyar forint (HUF),
  • lengyel zloty (PLN),
  • norvég korona (NOK),
  • svájci frank(CHF),
  • svéd korona (SEK).

Azok pedig, akik külföldön élnek, de nem EGT tagállamban, vagy egyezményes országban, az ellátásukat kérdhetik:

  • Egy belföldi meghatalmazott részére - postán
  • Egy belföldi meghatalmazott részére - utalással
  • Vagy a magyar bankszámlájukra

A kisebb összegeknél (amelyek nem érik el a mindenkor érvényes öregségi nyugdíjminumum összegét -  ez jelenleg 28 500 forint) pedig lehet kérni, hogy csak negyedévente, félévente, esetleg évente utalják.

Az utalás választható módja nem függ az állampolgárságtól

- egészítette ki válaszát az ONYF.

Havonta több mint egy milliárdot fizetünk a szovjet nyugdíjasoknak

A magyar állam havi több mint egymilliárd forintnyi nyugdíjat fizet orosz és ukrán állampolgároknak egy fél évszázados magyar-szovjet megállapodás alapján. További részletekért kattints IDE.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem