17 °C Budapest

A mérsékelt optimizmusról szólt az április Budapesten

2020. május 4. 16:10

A nemzetközi tőzsdéket áprilisban mérsékelt optimizmus jellemezte. A Budapesti Értéktőzsde részvényszekciója, az európai börzékhez hasonlóan, óvatosan lépdelt felfelé, a BUX végül 33 138 pontról, 35 181 pontig emelkedett. A vezető részvények közül az Opus, a Richter, illetve a Magyar Telekom intenzívebben, a Mol és az OTP kisebb mértékben emelkedett. 

A kereskedési aktivitás ebben a hónapban is kimagasló volt. A 364,9 milliárd forintos összesített és a 18,2 milliárd forintos átlagos napi részvényforgalom a megelőző hónap kiugró értékeit ugyan nem érte el, de az egy évvel ezelőtti bázisnál érdemben magasabb volt. A brókercégek kereskedési rangsorában a Wood & Company szoros versenyben megelőzte a Concorde Értékpapírt és az Erstét.

Áprilisban felfelé indultak az árak a világ tőkepiacain. Az Egyesült Államokban különösen a vezető technológiai részvények emelkedtek sokat, felhúzva ezzel a növekedési indexeket. Az átlagosnál jobban teljesítettek azok az ázsiai országok is, amelyek mA kisebb forgalmú papírok közül az IT-szektorban érdekelt 4iG és a szintén informatikai, de újabban több méretes egészségügyi vásárlást (maszk- és lélegeztetőgép-beszerzést) is bejelentő Ott-One emelkedtek ki. Ezen papírok egyetlen hónap alatt több mint 25-30 százalékot drágultak.

Az összesített áprilisi részvényforgalom ismét magas volt, 364,9 milliárd forintot tett ki. Ez ugyan nem érte el a kiugró márciusi értéket (500,7 milliárd forint), de több mint duplája volt a bázis 159,3 milliárd forintos forgalmi adatának.

A 18,2 milliárd forintos napi átlagos kereskedési érték szintén sokkal magasabb volt, mint a 8 milliárd forintos egy évvel korábbi adat, de elmaradt a márciusi 22,3 milliárd forinttól.ár kedvezőbb szakaszában vannak a járványnak, a kínai, a dél-koreai és a japán index is felülteljesítő volt. A hónapban inkább a fejlett piacok részvényei drágultak többet, a fejlődő tőzsdéken az alacsony olajár és a dollár-erősödés is extra nehézséget okozott, az amúgy is kihívásokkal teli gazdaságokban. Az általános nemzetközi derűlátást elsősorban az erőteljes mentőcsomagok indokolták, a befektetők vélhetően abban bíznak, hogy a likviditásbőség megtámasztja az árakat, és nem szerettek volna lemaradni a remélt bikahangulatról.

Áprilisban a mérsékelt nemzetközi optimizmus érezhető volt a Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójában is, a BUX-index végül 33 138 pontról, 35 181 pontig lépett feljebb. A drágulás némileg szelektív volt. A kiemelkedő, 230 milliárd forintos forgalmú OTP sokáig mínuszban volt, végül a hónap utolsó kereskedési napján ő jutott magasabbra (9540 forint), mint a megelőző hónap záróértéke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A többi nagyobb forgalmú papír viszont erőteljesen drágult, kifejezetten jól teljesített az Opus, amely 11 milliárd forintos forgalom mellett 43 százalékot emelkedett. A Richter, a Mol és a Magyar Telekom is erőteljesebben ívelt felfelé, az 53 milliárd forintos forgalmat felmutató Richter esetében kiugróan élénk kereskedést hozott a hónap.

A befektetési szolgáltatók vetélkedését - kifejezetten szoros verseny és élénk forgalmak mellett - a Wood & Company nyerte meg (167 milliárd forintos duplikált forgalom), a második a Concorde Értékpapír (155 milliárd forint), a harmadik pedig az Erste (149 milliárd forint) lett.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm