A nap, amikor meghalt a kapitalizmus: mi lesz így a jövőnkkel?

2020. április 30. 10:02

"2020. április 9. úgy fog szerepelni a tankönyvekben, mint a nap, amikor meghalt az amerikai kapitalizmus. Ez volt az a nap, amikor az amerikai jegybank bejelentette, hogy a gazdaság kisegítése céljából elfogadnak befektetési minősítés alatti vállalati kötvényeket is. A Fed legnagyobb bűne az, hogy megöli az innovációt. Megszűnik az üzleti darwinizmus, az életképtelen selejt továbbra is megmarad" - írja a Pénzcentrumnak írt véleménycikkében Kardos Zsolt, az AEGON Alapkezelő szakértője.

Sok-sok év múlva, a 2020. április 9-i dátum úgy fog szerepelni a tankönyvekben, mint a nap, amikor meghalt az amerikai kapitalizmus. Ez volt az a nap, amikor az amerikai jegybank, a Fed bejelentette, hogy a gazdaság kisegítése céljából elfogadnak befektetési minősítés alatti vállalati kötvényeket is. Magyarul olyan cégek kötvényeit is megvásárolja a Fed, amelyek spekulatív minősitést kaptak

- Kardos Zsolt.

A szakértő szerint persze az, hogy egy kötvény spekulatív minősitést kap, nem feltétlenül probléma. Mint emlékeztetett, például a Tesla kötvénybesorolása is a spekulatív kategóriába tartozik. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a Tesla egy fiatal cég, amely teljesen új technologiát fejlesztett ki, és van esély arra, hogy átírja az autózás jövőjét. Ezzel szemben a több mint 100 éves Ford kötvényei is spekulatív besorolásúak - hívjafel a figyelmet Kardos Zsolt, majd hozzátette: "mégis, aki közel áll a tőzsdei folyamatokhoz tudhatja, hogy míg a Tesla a jövőt reprezentálja, addig a Ford a múltat." Kardos meglátása szerint

a Ford egy rendkívül rosszul menedzselt cég, egy olyan vállalat, amelyik potenciálisan csődbe is mehet. Ezt a tényt a Ford részvény- és kötvényárfolyama is nagyon jól reflektálta április 9-ig.

Kardos véleménye szerint a kapitalizmus egyik fontos lételeme a megújulás. Mint mondja, a világ változik, és vele együtt a világot befolyásoló vállalatok is. "Ha megnézzük milyen cégek voltak 30 évvel ezelőtt a Dow Jones tőzsdeindexben, találunk olyan neveket, amiket egy most 30-as fiatal nem is ismer. Ki tudja megmondani, hogy a F. W. Woolworth cég mivel foglalkozott? És az American Can Company? Eastman Kodak? Talán az utolsót páran felismerik, de az első kettőt valószínűleg senki" - idézte fel a szakértő. Kardos hozzátette:

Pedig annak idején ezek a cégek is formálták Amerika arcát, az amerikai kapitalizmust.

Mint mondta, ezek a cégek is voltak start-up cégek valamikor, kitaláltak valami újat, ami megreformálta az akkori világot. De, ami a kapitalizmus szempontjából a legfontosabb az az, hogy elsöpörték azokat a cégeket, amik rosszul menedzseltek voltak, vagy csak egyszerűen eljárt felettük az idő. "Ez a legfontosabb eleme a kapitalizmusnak. A porból egy új főnix születik, és amikor lejárt az ideje az ő porából kikel a következő madár. Ez az a folyamat, amit a Fed megállított április 9-én" - vont le következtetést Kardos Zsolt.

Visszatérve a Tesla-Ford viszonyításra, a Ford "megúszta" köszönhetően a Fednek. Ahelyett, hogy csődbe menne és átadná a helyét a "jövőnek", itt marad a nyakunkon, mint egy parazita és elszívja mind az intellektuális mind a pénzügyi forrásokat olyan cégektől, amik a társadalmat egy következő szintre emelnék

- fogalmazott a szakértő.

Kardos Zsolt meglátása szerint ugyanakkor az amerikai jegybank nem csak a Fordot mentette meg ezáltal. Szerinte az, hogy ennyire beavatkozik a tőzsdén jegyzett cégek pénzügyi folyamataiba, előbb-utóbb egy olyan helyzetet állíthat elő, hogy teljesen fölösleges lesz elemezni ezeket a cégeket. "Minek értékelni bármit is, ha tudjuk, hogy a sor végén ott áll a Fed, és ha kell, megmenti a legrosszabb vállalatokat is" - szögezte le a szakértő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kapitalizmus öntisztitó folyamata megszűnik. Egyre több "zombi" vállalat lesz, amik csak azért működnek még, mert az állam, a jegybankon keresztül életben tartja őket. Ismerős? 35 évvel ezelőtt, a szocializmus alatt, Magyarország is hasonlóan működött. Képzeljük el, hogy egy amerikai elemző eljön Magyarországra 1985-ben és elemezni kezdi a Ganz-MÁVAG-ot, a Csepel Műveket vagy a Goldberger Textil gyárat. Valószínűleg egy nap után visszarepült volna New York-ba egy olyan jelentéssel, amiben az áll, hogy ez a rendszer halálra van ítélve, mert nem a cégvezetők döntenek, hanem egy szürke bürokrata valahol az állami vezetésben. És teljesen igaza lett volna

- fűzte hozzá Kardos Zsolt. A szakértő hozzátette:

"Ne felejtsük el, annak, akinek hatalma van eldönteni, hogy egy életképtelen cég továbbra is működőképes maradjon, annak hatalma van azt is eldönteni, hogy az a cég mennyire prosperáljon a jövőben."

Kardos meglátása szerint a Ford esetében ez azt jelentheti, hogy nem költhet pénzt a gyárai felújítására, mert az a munkások elbocsátását eredményezné. A pénzt pedig 2020. április 9-én azért kapta a Ford a jegybanktól, hogy az ott dolgozó embereknek megmaradjon a munkájuk. A szakértő szerint a jövőben így az is előfordulhat, hogy nem fejleszthet elektromos autókat, mert az pedig az amerikai olajmunkások állásait veszélyeztetné. "Ellenszegülni pedig nem lehet a felsőbb döntésnek, mert akkor a pénzforrás is megszűnik" - tette hozzá a szakértő.

Most képzeljük azt el, hogy a Fed 30 évvel ezelőtt tette volna ezt, és az F. W. Woolworth vagy épp az Eastman Kodak a mai napig működő vállalatok lennének. Akkor nem lenne Walmart, Target, és Amazon sem. A fotóinkat pedig nem okostelefonon készítenénk, hanem egy félkilós masinával, és két hetet várnánk az előhívásra, hogy megcsodálhassuk a legutolsó nyaralás képeit. A Fed legnagyobb bűne az, hogy megöli az innovációt. Megszűnik az üzleti darwinizmus, az életképtelen selejt továbbra is megmarad. És ezzel meghal a kapitalizmus is

- zárta gondolatait a Pénzcentrumnak írt szakértői cikkében Kardos Zsolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem