20 °C Budapest
Most kell résen lenni: nagyot kaszálhat, aki így fekteti be a pénzét

Most kell résen lenni: nagyot kaszálhat, aki így fekteti be a pénzét

2020. április 28. 13:03

Nem mindegy, melyik cégnek milyen a pozíció kezelési gyakorlata - véli Kadocsa Péter, az Aegon Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Az emberközpontú vagyonkezelés pedig komoly versenyelőnyt jelenthet az algoritmusokkal szemben.

Április 20-áig senki sem hitte, hogy az olaj világpiaci ára a negatív tartományba kerülhet. Előfordulhat hasonló mondjuk egy befektetési alappal is - például ha olajban spekulált?

Elvileg igen, de ha nem használ jelentős tőkeáttételt, erre nagyon kicsi az esély. De az biztos, hogy a maihoz hasonló, extrém esetben jelentősen felértékelődik az egyes alapkezelők által követett kockázatkezelési gyakorlat. Az a politika, ami alapján az egyes befektetési pozíciók méretezése, nyitása zajlik.

Egy jól belőtt kockázati profil meghatározza a felveendő pozíció méreteket, kockázatokat. De hogy néz ki a gyakorlatban?

Minden egyes befektetési alapnak van egy előre meghatározott kockázati profilja (nevezhetjük “volatilitási célnak" is). Ez jellemzően nem egy konkrét szám, inkább egy sáv, és ez határozza meg az alap kockázati besorolását egy, az MNB által előírt 1-7 skálán (az 1-es a szinte kockázatmentes, míg a 7-es a legrizikósabb), ami szerepel az instrumentum kiemelt befektetési információkat tartalmazó dokumentumában is. Az elmúlt években rugalmas befektetési politikájuk miatt népszerű abszolút hozamú alapok jellemzően a 3-as kategóriába esnek. Mi egyébként ezt a kategóriát is megosztottuk, az Alfa és a Moneymaxx a kockázati sáv aljába, a Marathon a felső felébe került.

Miért van szükség mélyebb szegmentációra?

Ez a kategorizálás annak idején nem abszolút hozamú alapokra lett kitalálva. A 7-es kategóriákba tartozó alapoknál (mint például az említetta török részvény alapunknál) száz százalékban egy piacra koncentrálódik a befektetés, nincs valódi diverzifikáció. Az 1-es kategória pedig a pénzpiaci alap. Az abszolút hozamú alapoknál, a 3-as kategóriában a megcélzott volatilitás (az átlaghozamtól való átlagos eltérés) éves 2-5 százalék között kell legyen - de szerintünk egyáltalán nem mindegy, hogy ez 2 vagy 5 százalék.

A kockázati profilt 5 évre visszamenőleges hozam adatokból mérik, mennyire adhat ez pontos képet a jövőbeli, várható kockázatról?

Az épp a portfolióban lévő elemek mozgását senki sem látja biztosan előre, de azért a múltból lehet következtetni rá, az sok mindent elárul az alapkezelő stratégiájáról, szabályairól. A pontos előrejelzés ugyanakkor ma nehéz, a tőkepiacok nagyot fordultak az elmúlt hónapokban. Márciusban a piaci volatilitás sokkal magasabb, előtte viszont évekig alacsonyabb volt, mint ma.

Márciusban nemegyszer napi 4-5% volt az elmozdulás a világ vezető tőzsdéin is, de áprilisban is gyakori az 1-2-3 százalék. Milyen befektetési stratégiával érdemes reagálni az ilyen extrém volatilitásra?

Mindenképpen kell kezdeni valamit a pozíciókkal, az eredetileg óvatosnak szántból könnyen lehet “bátor" befektetés. Ilyenkor gyakori, hogy sok intézményi invesztor gyorsan csökkenti a pozíció méreteket (a hirtelen óriási árfolyam zuhanások mögött gyakran bújik meg ilyen, nemegyszer algoritmusok által végrehajtott, automatikus pozícióvágás). Mi azonban úgy véljük, hogy az ember kezelte portfoliók óriási előnye az ilyesféle automatizmusok elkerülése. Mi ilyenkor nem csak eladunk, de óvatosan és szelektálva vásároltunk is , amivel reményeink szerint már rövid távon is értéket lehet teremteni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Milyen hatásai lehetnek a várható gazdasági-pénzügyi válságnak az alapkezelői piacra?

Szinte biztos, hogy lesznek változások. Egy alapkezelőt működtetni a jelenlegi szabályozói elvárások mellett meglehetősen drága. Bonyolult, körültekintő előírásoknak kell megfelelni. Így a kezelt vagyon volumene kulcsfontosságú lesz a következő években. Magyarország nem túl nagy piac, a mesterségesen magas kamatozású MÁP+ államkötvény is erős konkurenciát jelent tavaly óta.

Azt gondolom, hogy a szinte megkerülhetetlen konszolidáció után a legnagyobb alapkezelők (az Aegon itthon 900 milliárd forint, globálisan 250 milliárd euró vagyont kezel - a szerk.) és az érdekes, speciális területen működő “ butik" cégek maradhatnak meg. Utóbbiak számára létszükséglet, hogy - a költséghatékonyság miatt - a nemzetközi porondra is ki tudjanak lépni.

Sokan, akik elégedetlenek a befektetési alapok teljesítményével, úgy tartják, hogy a hagyományos, aktív vagyonkezelést hamarosan felválthatja a passzív, vagy a mobil applikációkon keresztüli befektetés.

Bár ezek meglehetősen olcsó megoldások, ám az ügyfelek szempontjából egyáltalán nem könnyű meghozni azokat a döntéseket, amiken aztán könnyen lehet, hogy veszíteni fognak. Ha pedig valaki 10-15 évig ül egy passzív portfolióban és nem reagál a hirtelen eseményekre, az is könnyen lehet, hogy a vesztesek táborát gyarapítja - mint például most is. Az aktív vagyonkezelésnek a megfelelő szakmai háttér mellett a jövőben is meghatározó szerepe lehet. Azt gondolom, hogy a törekvésünk, hogy a nemzetközi szintnek megfelelő munka legyen mind befektetési, mind kockázatkezelési oldalon, beérett..

Ebben a hazai szakmai munka mellett nyilván a komoly nemzetközi háttér is szerepet játszik. Az biztos, hogy minden tudásra szükség lesz, hogy az elmúlt hónapok veszteségeit nyereséggé alakítsák. Mikor állhat növekedő pályára a tőzsde, és mibe érdemes most fektetni?

A gyors, “V" alakú fellendülésnek sajnos nagyon kicsi az esélye, a válság elhúzódhat. Ugyanakkor a mai, alacsony árfolyamok jó beszállási pontot jelentenek a hosszú távú megtakarítóknak. Ezért érdemes most az állampapírban fekvő tőke egy részét részvényekbe forgatni.

Persze a tőzsdéken a későbbiekben is lehetnek hullámvölgyek, ám mint a tapasztalatok mutatják, a körültekintően megválasztott szektor csoportok a válságban is jól teljesítenek, és így később is fontos szerepük lehet egy jól diverzifikált portfolióban. A monetáris stimulusok miatt középtávon emelkedhet az infláció, úgyhogy az alacsony nominálhozamok hamis biztonságérzetet keltenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?