Százezreket érő forintbankjegyek: nálad is lapulhat egy

Százezreket érő forintbankjegyek: nálad is lapulhat egy

Pénzcentrum
2016. december 25. 07:01

Sokan nem is tudják, pedig egy-egy különlegesebb forintbankjegy igazán sokat érhet a gyűjtők számára. Közel 500 ezret kaphatunk például egy hiányos hátoldalú kétezresét, de valaki nemrég 160 ezret fizetett egy forintbankjegy gyűjteményért. A régi pénzekről pedig még nem is beszéltünk. Mutatjuk, milyen bankjegyek után érdemes ma átnézni a pénztárcákat, fiókokat, könyvek belsejét.

A legtöbben valószínűleg tegnap már túlestek a karácsony legnehezebb napján: fel van díszítve a fa, és talán még van elég maradék, hogy ebédet se kelljen főzni. A karácsonyi filmek reklámszünetében pedig éppen van idő körbenézni a lakásban és régi bankjegyek után kutatni.

500 ezer egy 2 ezresért?

Ahogyan korábban a Pénzcentrum is megírta, az egyik aukciós ház nemrég lezárult árverésén 500 ezer forintért kínált egy hibás kétezres bankjegyet. Amelynek a különlegessége abban rejlik, hogy hiányzik a hátoldaláról a teljes lenyomat, vagyis nincsenek rajta betűk, számok és Madarász Viktor: Bethlen Gábor tudósai című képe is hiányzik róla.

Forrás: Darabanth

Ráadásul az is sokat dob az értékén, hogy a feltételezések szerint jelenleg egyetlen egy darab van belőle. Bár az árverés lezárult, de a honlapon azt írják, még nem kelt el ez a különleges kétezres.

KATTINTS! Nem is sejtik a londoni magyarok: százezreket kaszálhatnak egy átlagos érmével

Miért ér ilyen sokat?

A numizmatikában - szinte minden gyűjtési területhez hasonlóan - alapvetően két tulajdonság határozza meg az adott darab árát, ezek a

  • mennyiség és
  • a minőség.

Egy bankjegy vagy érme esetében a mennyiség az elkészült rendes és a különböző technológiai hibás darabokból áll össze. Utóbbiakból általában kevesebb készül, így ezek értékesebbek lehetnek.

Amennyiben nagyobb mennyiségű azonos hibával rendelkező pénz készül, úgy az a típushiba kategóriájába esik, az értékét ez is emelheti, viszont ha a szakirodalom jegyzi, úgy feltételezhetjük, hogy nagyobb mennyiségben maradt fent, azaz gyakoribb, és így nem feltétlenül képvisel nagyon magas értéket

- tudta meg a Pénzcentrum a Török Imrétől, a Darabanth Aukciósház munkatársától.

A 26. Nagyárverésben szereplő 2 ezer forintos bankjegy esetében a szakirodalom ezt a technológiai hibát nem jegyzi, valamint sem az aukció indulása előtt, sem az azóta nem került elő további példány.

Ezért továbbra is egyedi darabnak tekinthető.

A kikiáltási árat egyébként, mint minden árverésre átvett tételnél, a beadóval közösen határozza meg az aukciós ház. Ideális esetben a felvett tétel már szerepelt valamilyen hazai vagy nemzetközi aukción. A korábbi leütési árakat figyelembe véve pedig viszonylag könnyebb belőni az árat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

KATTINTS! Ez komoly? Ha van ilyen 500-as nálad nyertél 50 ezret!

Mással is lehet kaszálni

Nézzünk néhány konkért példát:

  • A fent említett árverésen például 160 ezer forintért kelt el egy 120 darabból álló rendezett bankjegy gyűjtemény, (ami egyébként 67 800 forintotnak felel meg). A gyűjteményben vannak papír kétszázasok (42 db), ötszázasok (30 db) és ezresek (48 db) is az egyes kiadások különböző típusaiból, néhány bankjegy másodpéldányával és sorszámkövető kiadásokkal.

  • De valaki 11 ezer forintot fizetett egy olyan ezer forintos bankjegyért, amin a "MINTA" szó szerepel és rendkívül alacsony a sorszáma is.

  • Elkelt egy MINTA perforációval ellátott 2 pengős is, ami nem volt forgalomban: ezért valaki 100 ezer forintot fizetett.

  • Volt olyan is, akinek 15 ezer forintot ért egy régi 10 forintos papírpénz.
Forrás: MNB
  • Bár még nem kelt el, de 110 ezret is érhet egy 1946-os (másik típusú) 10 forintos papírpénz.

  • De akár egy sima alacsony sorszámú papír kétszázassal is kereshetünk már 4 ezer forintot.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22