Százezreket érő kétezres: a te pénztárcádban is ott lapulhat egy

2016. november 12. 13:00

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy különleges bankjegy milyen nagy érték lehet a gyűjtők számára. Egy aukciós ház például közelgő árverésén 500 ezer forintért hirdetett meg egy hibás kétezres bankjegyet.

A múlt héten írtunk arról, hogy mennyire sokat képesek kifizetni az elszánt külföldi gyűjtök a londoni pénzekért, a ritkább, hibás darabok pedig különösen értékesek lehetnek.

KATTINTS! Nem is sejtik a londoni magyarok: százezreket kaszálhatnak egy átlagos érmével

Ez azonban nálunk sincsen másképpen. A Darabanth Aukciósház november második felében tartandó árverésén

500 ezer forintos kindulási áron hirdetett meg egy hibás kétezres bankjegyet.

A bankjegynek a különlegessége abban rejlik, hogy hiányzik a hátoldaláról a teljes lenyomat, vagyis nincsenek rajta betűk, számok és Madarász Viktor: Bethlen Gábor tudósai című képe is hiányzik róla.

Feltételezésünk szerint egyedi darabról lehet szó, mivel ha a nyomdában egy teljes ív hibásan jött volna ki a gépekből, azt biztosan megsemmisítik. - Valószínűnek tűnik, hogy ennél a darabnál a gépen egy alkatrész kihagyott egy ütemet, és az íven belül megbújva átcsúszott az ellenőrzésen

- tudta meg a Bors, Török Imrétől az aukcióshoz munkatársától.

A bankjegyen egyébként 1998-as dátum szerepel, vagyis az új forint első évben készült, és hibátlan állapota pedig arról árulkodik, hogy eddig nem vett részt a készpénzforgalomban.

KATTINTS! Ez komoly? Ha van ilyen 500-as nálad nyertél 50 ezret!

Nem csak a hibás bankjegyek érhetnek sokat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden évben hazánk életében jelentős történelmi, nemzeti évforduló, kulturális-, tudományos-, sportesemény alkalmából rendszeresen bocsát ki emlékérméket, vagy esetleg valamelyik forgalomba lévő érme emlékváltozatát, ritkábban forgalmi célú emlékbankjegyeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezeknek az érméknek, bankjegyeknek a későbbi érték - és árváltozása sok dologtól függ, például attól, hogy milyen az alapanyaguk, és az éppen mennyit ér a világpiacon. Ahogy az sem mindegy, a gyűjtők mennyire kapkodnak utána. Az apróhirdetős, vagy aukciós oldalakon például az eladó és a vevő egymás közötti alkujától függ az érme aktuális ára.

Egy érme több áron is elkelhet

Például a 2003-ban összesen hatezer példányban kibocsátott Rákóczi szabadságharc 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét a 2003-as kibocsátáskor névértéken, azaz 5000 forintért értékesítette a Pénzverő. Manapság ez az érme 4 300 forintot ér az alapján, mennyi az ezüsttartalma. 2006-ban az utolsó, még készleten lévő selyemfényes változatokat a Pénzverő 8 000 forintos áron kínálta, a tükörfényes - már készletről kifogyott - érme utolsó eladási ára 9 000 forint volt.

Ugyanez az érme egy-egy darabja 2008-ban árverésen selyemfényű kivitelben 28 euróért, azaz 8 400 forint körüli összegért, tükörfényes kivitelben 50 euróért, azaz több mint 15 000 forintért kelt el. A 2012-es magyar érmekatalógus ezt az érmét selyemfényű változatban 10 000 forintra, tükörfényes kiadásban 20 000 forintra tartja. Azaz az 5000 forintos névértékű érme sokféle áron kelt el az évek során.

A különleges pénzek, numizmatikával foglalkozó honlap, az Érmecentrum információi szerint pedig a Szent István Király Intelmei Imre Herceghez 500 000 forintos aranyérmét 2010-es augusztusi megjelenésekor 850 ezer forintért, 2010 szeptemberében már 2 millió 200 ezer forintért lehetett megvásárolni. Ugyanezen érme 50 000 forintos kiadása 2010 szeptemberében 110 ezer forintot ért.

Milyen érmék jönnek 2017-ben?

2017-ben is új emlékérme családot bocsát ki a jegybank. Készül érme például Arany János születésének 200. évfordulójára és a Kiegyezés 150. évfordulójának alkalmából is. Azt, hogy pontosan melyiket mikor várhatjuk és mekkora névértékben, azt az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem