15 °C Budapest
Nincs többé hónap vége: kövesd te is az 50/20/30 szabályt

Nincs többé hónap vége: kövesd te is az 50/20/30 szabályt

Pénzcentrum
2016. július 26. 17:17

Ezt nem oktatják az iskolában, pedig mindenkinek tudnia kéne róla. Egy pofonegyszerű módszer segítségével garantálhatod az anyagi biztonságodat és soha többé nem érzed úgy, hogy tovább nyújtózkodtál, mint ameddig a takaród ért.

Ha hónap végén előfordul, hogy késéssel tudod csak befizetni a rezsiszámláidat, ugyanakkor nem keresel olyan rosszul, hogy ez indokolt legyen, akkor jó hírünk van, mert itt a megoldás.

Elképesztően fontos dolog büdzsét készíteni, mert anélkül szinte bármennyi pénzt képes akárki elverni. Ugyanakkor a büdzsékészítésnek ezernyi módja lehet, ezek közül mutatunk most egy nagyon egyszerűt.

KATTINTS: Ezért vagy képtelen spórolni: 10 dolog, amit felejts el

Az aranyszabály a következőképpen működik. A fizetésed:

  • 50 százalékát költsd el mindenre, ami elkerülhetetlen költés,
  • 20 százalékát rakd félre,
  • 30 százalékát pedig bármire elköltheted.

Ha nem tudnád hirtelen eldönteni, hogy melyik költésed, melyik kategóriába esik, akkor itt van egy kis segítség.

Mi, minek számít?

Az elkerülhetetlen költési csoportba kerül minden, ami rendszeres kiadás, és feltétlenül szükséges az életedhez. Ilyen kiadás a rezsid, a telekommunikációs számláid, az élelmiszerre költött összegek, a higiéniás kiadásaid, illetve ide lehet még sorolni a gyógyszerekre fordított pénzeket - ha szedsz valamit rendszeresen.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt, hogy félre kell raknod, nem kell különösképpen megmagyarázni. Bármikor jöhet egy olyan élethelyzet, amikor hirtelen ki kell fizess egy nagyobb összeget, esetleg lecsökken vagy megszűnik a jövedelmed. Ilyenkor is kell tudjál nyúlni valamihez. Ha problémát okoz, hogy miképp rakj félre, Warren Buffet tanácsát tudjuk neked is tolmácsolni:

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg!

A béred 30 százalékát pedig bármire elköltheted. Ez nemcsak azért fontos, hogy ne legyen unalmas az életed, hanem azért is, mert érezned kell: a mindennapi életedre is jó hatással van, hogy dolgozol és emiatt olyan dolgokat engedhetsz meg magadnak, amit amúgy nem.

Mennyi az annyi?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikái alapján kiszámoltuk, hogy nemzetgazdasági szinten, legmagasabb iskolai végzettség szerint, a következőképpen alakulnak az átlagos nettó bérek:

  • Szakmunkásképző: 119 187 forint
  • Gimnázium: 144 544 forint
  • Egyetem: 322 056 forint

Mindenkinek így lesz jó?

Természetesen nem. Például, ha el vagyunk adósodva, akkor előbb az adósságunkat érdemes minél hamarabb visszafizetni. Amennyiben gyermekeink vannak, akkor is megváltozhat a költési szerkezetünk, továbbá lehetnek olyan egyéni helyzeteke, amikor a módszer nem alkalmazható.

Mindemellett a fenti módszert követheti mindenki, akinek nehézséget okoz a hónap vége, ugyanakkor a fizetése nem olyan alacsony, hogy ez elkerülhetetlen legyen.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?