7 °C Budapest

Ezért vagy képtelen spórolni: 10 dolog, amit felejts el

2016. július 18. 11:06

Gyakran nem a keresettől függ, hogy valaki kijön-e a fizetéséből. Elsőre furcsának tűnik ez a az állítás, de könnyű belátni, hogy bármennyi pénzt el lehet verni. A pénzügyi tudatosság egyik legfontosabb eszköze a családi költségvetés készítése, amit itthon sokan megspórolnak. Mutatjuk, mik lehetnek az indokok.

2015-ben készített felmérést a magyar lakosság pénzügyi tudatosságáról a Pénziránytű Alapítvány és a Gfk Hungária. Ennek a kutatásnak az egyik megállapítása az volt, hogy

a válaszadók mindössze negyede készít családi költségvetést, ami ráadásul romló trendről árulkodik. Öt éve még a válaszadók 32 százaléka, tehát majdnem minden harmadik megkérdezett készített havi büdzsét.

Könnyen be lehet látni, hogy ahol nincs családi vagy személyes költségvetés, ott könnyebben folyik ki a pénz a kezekből, mint ahol a bevételnek pontos, előre meghatározott helye van. Ugyanez fordítva azt jelenti, hogy a családi büdzsé kiszámíthatóságot eredményez, ami véd a túlköltekezéstől, továbbá csökkenti a bizonytalanság okozta stresszt is.

Annak jártunk utána, hogy az egyértelmű előnyök ellenére, miért nem készítenek az emberek családi költségvetést, és milyen kifogások miatt nem könnyítik meg saját életüket.

1. Túl félelmetes költségvetést készíteni

Úgy tartja a mondás, hogy minden kezdet nehéz, de azért nem kéne ettől annyira megijedni. Vegyél elő egy lapot és az egyik oszlopba írd fel a bevételeidet, egy másikba meg a kiadásaidat. Nincs ebben semmi ijesztő.

2. Nem vagyok jó a számokkal

Ez nem gond. Ha jártál általános iskolába, akkor tudsz összeadni és kivonni. Pont ennyi matek kell egy személyes költségvetéshez.

3. Ha elkezdek büdzsé alapján élni, majd nem költhetek semmire

Ez az egyik lényege a költségvetésnek. Ahhoz, hogy ne szorulj időről időre külső segítségre (állam, család, barátok, stb.), nincs mese, tervezned kell a kiadásokat. Nem lehet mindig, mindent megvenni, pont amikor megkívánod.

4. Nincs időm büdzsét készíteni

De van. Első alkalommal eltarthat két-három órát is, mire átnézed a bankszámla és hitelkártya kivonataidat, hogy hova ment a pénz, de a második hónapban már jóval gyorsabban fog menni, a harmadik hónapban meg már rutin lesz. Sokkal strukturáltabb leszel és könnyebben visszafogod majd a fölösleges kiadásokat is.

5. A családom és a barátaim azt fogják hinni, hogy megkattantam

Jegyezd meg, hogy ki az aki azért ugrat, mert pénzügyileg tudatosan élsz. Hamarosan hozzád fognak fordulni segítségért.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

6. Majd elkezdek költségvetést készíteni, amikor....

Ha vágysz a pénzügyi függetlenségre, akkor ne várj az örökkévalóságig. Kezdd el most. Ha nem tökéletes, majd csiszolgatsz rajta. A lényeg, hogy ne húzd az időt.

7. Fejből vágom a személyes büdzsémet, csak nem írom le

Nem vágod fejből. Senki sem tudja, hogy mennyit költ egy hónap alatt csak azért, mert néha megjegyzel egy-egy költést. Másfelől pedig ha már megvan fejben, akkor leírni is könnyű lesz.

8. Unalmas büdzsét készíteni

Gondolj bele, sokkal kevésbé unalmas, mint amikor nyugdíjas leszel minden féle megtakarítás nélkül, és egész nap csak a közszolgálati tévéadókat nézheted majd, mert kábel előfizetésre sem futja majd a kevéske nyugdíjadból.

9. Nem marad pénzem a költségeim után, hogy abból büdzsét csináljak, ezért fölösleges

Nem, azért nem marad pénzed, mert nincs büdzséd. Ha lesz büdzséd, majd azt is látod, hogy miben kéne visszafognod magadat.

10. Nincs rendszeres jövedelmem, akkor meg minek büdzsét készíteni?

Ilyenkor egy kicsit nagyobb gondban vagy, de még fontosabb, hogy tudd, mennyi pénzt kell havonta ahhoz összeszedjél, hogy fedezd a költségeidet és még megtakarítani is tudjál.

A cikk a Money Peach blog egy bejegyzése alapján készült.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem