6 °C Budapest

Itt a TOP 10-es lista: ők a leggazdagabbak most a világon

2015. december 24. 16:00

Hatalmas vagyont halmoztak fel a világ leggazdagabbjai, akik felkerültek a Forbes 2015-ös elitlistájára. Bár a világ legtehetősebb embere már 1987 óta az elsők között van, a lista egyre bővül, idén már 1826 ember kapott rajta helyet. De vajon magyarok is bekerültek a világ leggazdagabbjainak táborába? És ha igen, kik?

Nem árulunk el nagy titkot, hogy a leggazdagabbak listáját idén is Bill Gates, a Microsoft alapítója vezeti, aki már 1987 óta a lista elején áll. Gates 1975-ben alapította meg a Microsoftot, aminek köszönhetően rövid idő alatt hatalmas vagyonra tett szert.

A lista második helyezettje a mexikói Carlos Slim Helu médiamágnás, akinek különböző építőipari és pénzügyi vállalatokban is van érdekeltsége. A képzeletbeli dobogón a harmadik helyet Warren Buffett amerikai részvénybefektető és üzletember szerezte meg, negyedik pedig a spanyol Amancio Ortega, aki a Zara ruhamárkának köszönheti hatalmas vagyonát. A TOP 10-ben helyet kapott még többek között az amerikai Wal-Mart kiskereskedelmi cég tulajdonosa, ami árbevétele alapján a világ legnagyobb vállalata, valamint a L’oreal cég egyik főrészvényese is.

A lista szereplői összesen mintegy 7,05 ezer milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkeznek, míg egy évvel korábban, szintén csúcsértékű 6,4 ezer milliárd volt ugyanez az összeg. A világ milliomosainak közel fele Amerikában él, az amerikai szupergazdagok klubja ráadásul növekvő tendenciát mutat, míg 2014-ben a vagyonosok 41 százalékának adott otthont, 2015-ben ez az arány már 46 százalék, körülbelül 15,7 millió ember volt. Az Egyesült Királyság a második 2,4 millió fővel, míg Japán lett a bronzérmes, 2,1 milliós nagyon gazdag lakossal.

Hol vannak a magyarok?

Az idei listára nem kerültek be magyarok, egyedül a magyar származású Soros György neve szerepel, akinek 24,2 milliárd dolláros vagyona a 29. helyre volt elég. A Forbes The World's Billionaires List következő kiadása 2016 márciusában jelenik meg, amin a hazai Forbes magazin főszerkesztője szerint elképzelhető, hogy már magyar név is lesz, ugyanis 287,9 milliárd forintos vagyonával valószínűleg Csányi Sándor is be fog kerülni az elitklubba.

Csányi Sándor

Az ország leggazdagabb, és a Napi.hu Befolyás-barométere szerint a második legbefolyásosabb személye, aki a rendszerváltás előtt a Pénzügyminisztérium munkatársa volt, majd a bankszektorban helyezkedett el. Az egykori éjszakai kollégiumi nevelőtanár mára sikeres közgazdász, bankár, és üzletember lett. 1992-től az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, 1997 és 2008 között a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja volt, 2010 óta pedig a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke. A borászattól, a hús- és tejipartól az ingatlanokon át a telekommunikációig számos vállalata van, többek között a Sole-Mizo Zrt., a Délhús és más élelmiszeripari vállalatok is.

Gattyán György 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

165,4 milliárd forintra becsült vagyonával Gattyán György a második a listán. Az üzletember többek között a Prima Primissima Alapítvány társalapítója, a Magyar népművészet és közművelődés Junior Prima Díj mecénása, a Docler cégcsoport tulajdonosa, és producer is. A cégcsoporthoz tartozó Docler Entertainment éves szinten 4-5 filmet gyárt Magyarországon és az Egyesült Államokban. Gattyán 2003-ban hozta létre a Livejasmin.com nevű felnőtt-tartalom szolgáltatást nyújtó oldalt, ami ma a világon a felnőtt tartalmat kínáló weboldalak közül az egyik legnagyobb forgalmat generálja.

Bige László

A Bige Holding cégcsoport tulajdonosa egykor a dombrádi kajak-kenu szakosztály edzője volt. Később üzletelni kezdett, többek között műtrágyát, mosószer- és üvegipari alapanyagot, nátrium-karbonátot, és szódát kezdett el importálni, 1996-ra pedig már ő bonyolította le a legnagyobb forgalmat a vegyiparban Románia és Magyarország között. A Péti Nitrogénműveket, az ország vezető műtrágyagyárát Európa egyik legkorszerűbb gyárává fejlesztette.

A TOP 10-ben még helyet kapott:

  • Demján Sándor (Gránit Bank Zrt.)
  • Széles Gábor (ECHO TV)
  • Simicska Lajos (Közgép Zrt.)
  • Veres Tibor (Wallis Zrt.)
  • Kasza Lajos (Jász-Plasztik Kft. )
  • Wáberer György (Waberer's International Zrt. )
  • Rákosi Tamás (RTL Klub volt társtulajdonosa)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem