15 °C Budapest

Aranyélet a megszorítások közepette: ahol a nyugdíjasoknak nem kell aggódniuk...

Pénzcentrum
2008. február 28. 05:40

Ahol érdemes megöregedni... Szinte csak a rossz gazdasági helyzetről hall az ember. A megszorítások miatt egyre többen szorulnak arra, hogy az eddigi életvitelüket hitelből finanszírozzák, arra pedig már kevesen gondolnak, hogy mi lesz akkor, ha vissza kell ezeket az összegeket fizetni. Ráadásul mostanra már az is világosság vált, hogy sok magyar nem készül semmilyen formában sem a nyugdíjra.

Ilyen körülmények között joggal fordul meg sokak fejében, hogy mi lenne, ha nem Magyarországon folytatná tovább az életét, hanem kimenne külföldre dolgozni, és ott is menne majd nyugdíjba. Az utóbbi hónapokban viszont a külföldi helyzet sem túl megnyugtató. Az amerikai jelzálogpiaci válság rányomta a bélyegét a hitelezésre, az ingatlaneladásokra, és még sok minden másra is. Nem csoda, hogy senki sem tudja, egy ilyen helyzetben hova érdemes nyugdíjba menni...

Jó ötletnek tűnhet a nyugdíjasok tömegének követése a melegebb éghajlatokra, hogy az ember az aranyéveket nyugodtan, egy tengerparton ücsörögve, vagy hosszú sétákkal a homokos parton töltse el. De lehet, hogy nem ez a legokosabb megoldás, van ettől jobb lehetőség, amit sokan nem ismernek, de sokkal ésszerűbb lehet a jelenlegi gazdasági viszonyok közepette.

A nyugdíjasoknak komoly kihívást jelenthet annak a helynek a kiválasztása, ahol meg szeretnének öregedni. Sok szempontot kell figyelembe venni, mint például azt, hogy a gyerekek és az unokák elérhető közelségben legyenek. De a gyorsan változó gazdasági helyzetben még élesebbé válik, hogy ki hogyan dönt.

Ha valaki Amerika mellett teszi le a voksát, akkor bizony figyelembe kell venni, hogy melyek azok a területek, amelyeket komolyabban is érintett a válság: hol eladhatatlanok a lakások, hol vannak a legnagyobb problémák a hitelek visszafizetésével, és hol tapasztalható probléma a munkapiacon. A rossz hely kiválasztása ugyanis komoly gondokat okozhat.

Szakértők szerint, ha nincs egészséges gazdasága az országnak, vagy államnak ahova költözni készül a nyugdíjas, az olyan hatással lehet az életre, mint egy betegség, teljesen tönkre teheti. Ahol ugyanis problémák vannak a gazdasággal, ott nagyobb az esélye annak, hogy kevesebb pénz jut a szociális juttatásokra, mint mondjuk a közbiztonság, és az infrastruktúra állapota is hagyhat némi kívánnivalót maga után. A jelzálogpiaci válság miatt elhagyott házak közelébe sem jó költözni, mivel előfordulhat, hogy egy teljes városrész vár éppen árverezésre, így egy darab szomszéd nincs, ami azért kicsit ijesztő lehet.

Azok a területek, amelyek alacsony, de állandó fejlődést produkálnak és az ingatlanok értékelése is megfelelő, lehetnek a legmegfelelőbb helyek a nyugdíjas évekre, ha Amerika mellett dönt valaki. Ezek a területek fognak ugyanis a leghamarabb talpra állni, amikor az amerikai gazdaság visszaáll a régi kerékvágásba.

Íme hét terület, amelyek a szakértők szerint a leghamarabb fognak talpra állni, vagyis érdemes az elkövetkezendő nyugdíjas éveket ide tervezni...

Gainesville, Florida

A Floridai Egyetemnek köszönhetően Gainesville gazdasága folyamatosan növekszik. Mivel az egyetemi karok viszonylag érzéketlenek a recesszióra, így stabil gazdasági helyzetet teremtenek az adott városban. Ráadásul egy helyi program keretein belül fizetett munka is biztosítva van azoknak a nyugdíjasoknak, akik szeretnének dolgozni, a helyi kereskedelemi és egészségvédelmi egységekben ugyanis mindig szükség van részmunkaidős alkalmazottakra.

Gainesville mellett szól az is, hogy 2007-ben első helyet ért el "A legjobb hely, ahol élni lehet" versenyben. Itt részben az egyetemnek is köszönhetően minden megvan, ami egy nagyvárosban is. Az egészségügyi ellátás az itt levő orvosi kutatóközpont fejlettsége miatt nagyon jó, és a helyiek részt vehetnek a képzéseken, vendégelőadásokon, kiállításokon, amiket az egyetem szervez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A megélhetés költségei a nemzeti átlaggal egy szinten vannak, de mivel az állam nem adóztatja meg a jövedelmeket, a megtakarítások lényegesen könnyebbé válnak. A helyi ingatlanárak is viszonylag stabilak maradtak a hitelválság hatásai ellenére, az átlagos eladási ár 2007-ben 211,1 ezer dollár (35,8 millió forint) volt, ami mindössze 1 százalékkal alacsonyabb a 2006-os szintnél.

Ithaca, New York

Ithaca nem csak a lélegzetelállító helyi tájaival és vízeséseivel büszkélkedhet, a Cornell Egyetemnek és az Ithaca Főiskolának otthont adó hely nyugdíjas korra is ideális. Miközben az oktatás a város fő "iparága", az ipara, és a csúcstechnológiájú termékek gyártása szintén sokaknak ad munkát. A munkanélküliség mindössze 3,1 százalék, 2 százalékkal alacsonyabb, mint az amerikai átlag.

Az Egyesült Államokban Ithaca az egyik leginkább megfizethető város a megélhetési költségeket tekintve, ráadásul az ingatlanárak is az értéküknek megfelelően alakultak az elmúlt időszakban, 2007-ben egy közepes méretű házat 149 ezer dollárért (25,3 millió forint) lehetett venni.


A java még csak most következik!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem