12 °C Budapest

Feketén kapsz fizetést? Ne is álmodj nyugdíjról!

Pénzcentrum
2008. február 19. 05:40

10 százalék feketén kap fizetést... A feketegazdaság sok problémát okoz az államnak, és a vállalatoknak is. Az adófizetés elkerülésével ugyanis az állami bevételeket csökkentik, aminek hatására az adók emelkednek, hogy valamiből pótolják a kiesett bevételt. Ezt az adót pedig a vállalkozások, és a magánszemélyek fizetik meg. Az adó és egyben járulékfizetés elkerülésének a fentieken túlmenően a nyugdíjakra is van hatása. Az állami rendszerbe kevesebb pénz érkezik, így alacsonyabb keret áll rendelkezésre a mostani nyugdíjasok eltartására. De mi lesz azokkal a nyugdíjkorhatár elérése után, akik most nem fizetik be a megfelelő összeget?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézete idén először készített tanulmányt arról, hogy a rejtett gazdaságban való részvétel mennyiben befolyásolja a nyugdíjcélú megtakarításokat, és ezáltal milyen hatással van a később kapott nyugdíj összegére. A nem legális fizetés ugyanis Magyarországon egyes szakmákban nagyon elterjedt, sokan kapják zsebbe a fizetésük egy részét vagy teljes egészét.

Ez első látásra mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak kedvező, ugyanis így egyikük sem fizet adókat és járulékokat a bér után. De abba nem gondol bele a dolgozó, hogy mivel a cég nem fizet járulékot utána, lehet, hogy nem jogosult mondjuk az egészségbiztosítás igénybevételére. Ha viszont csak részben kapja illegálisan a fizetését, akkor a befizetett járulék lényegesen kevesebb, aminek köszönhetően a nyugdíjkorhatár elérése után sokkal kevesebbet fog kapni a dolgozó, mintha szabályosan befizettek volna utána minden fillért.

Sokakat viszont még ez a tény sem riaszt el, mondván, hogy a nem legálisan kapott összegből majd félretesz annyit, hogy később ne legyenek anyagi problémái. A gyakorlatban viszont úgy tűnik, ez nem igazán valósul meg, amit a dolgozó zsebbe kap, azt általában el is szórja.

Kik vettek részt?

A felmérés ezer fős minta alapján készült 2007 őszén. A kutatók vizsgálták az aktív korú lakosság nyugdíjrendszerrel kapcsolatos tájékozottságát, jövedelmi helyzetét, és megtakarítási hajlandóságait. Az országos kiterjedtségű felmérés személyes kérdőíves formában készült el. A korcsoportok szerinti megoszlás viszonylag egyenletes, 28,8 százalék a 18-29 éves korosztályból került ki, de az 50-59 évesek közül is 23,4 százalékban vettek részt a felmérésben.

A munkapiaci helyzet tekintetében a megkérdezettek 62,8 százaléka alkalmazottként dolgozik, mindössze 9,5 százalék önálló vállalkozó, és 4,8 százalék alkalmi munkás. Az iskolai végzettség alapján a szakmunkások, és érettségizettek szerepelnek a mintában a legnagyobb arányban, a felsőoktatási végzettségűek mindössze 15 százalékot képviselnek. A kereseteket figyelembe véve pedig nagyjából 70-100 ezer forint havi nettó jövedelemmel rendelkezők vannak a legtöbben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rejtett gazdaságban való érintettség

A kérdőívben a készítők azt a kérdést is feltették, hogy alkalmazottként, vagy alkalmi munkavállalóként az emberek hány százaléka kapott az elmúlt egy évben zsebbe vagy számlára fizetést. Közel 10 százalék nyilatkozta azt, hogy zsebbe is kap fizetést, és 20 százalék volt azoknak az aránya, akik számlára is kaptak fizetést (a meghatározás azokra vonatkozik, akik valahonnan szerzett költségszámlákért cserébe kapják az adott összeget).


Az iskolai végzettséget tekintve azok, akik alacsonyabb végzettséggel rendelkeznek, nagyobb arányban kapják zsebbe a fizetésüket, miközben a diplomások körében inkább a számlára kapott fizetés a népszerűbb. A különbség foglalkozásonként is meglátszik. A gazdasági ágazatban dolgozók közül a közszféra alkalmazottai egyáltalán nem kapnak zsebbe fizetést, de számlára az átlagnál valamivel magasabb arányban kapnak pénzt. Eltér az átlagtól viszont az iparban és egyéb szolgáltatásokban feketén dolgozók aránya.

Sokan nem akarnak nyugdíjat kapni!

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem