28 °C Budapest

Feketén kapsz fizetést? Ne is álmodj nyugdíjról!

Pénzcentrum
2008. február 19. 05:40

10 százalék feketén kap fizetést... A feketegazdaság sok problémát okoz az államnak, és a vállalatoknak is. Az adófizetés elkerülésével ugyanis az állami bevételeket csökkentik, aminek hatására az adók emelkednek, hogy valamiből pótolják a kiesett bevételt. Ezt az adót pedig a vállalkozások, és a magánszemélyek fizetik meg. Az adó és egyben járulékfizetés elkerülésének a fentieken túlmenően a nyugdíjakra is van hatása. Az állami rendszerbe kevesebb pénz érkezik, így alacsonyabb keret áll rendelkezésre a mostani nyugdíjasok eltartására. De mi lesz azokkal a nyugdíjkorhatár elérése után, akik most nem fizetik be a megfelelő összeget?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézete idén először készített tanulmányt arról, hogy a rejtett gazdaságban való részvétel mennyiben befolyásolja a nyugdíjcélú megtakarításokat, és ezáltal milyen hatással van a később kapott nyugdíj összegére. A nem legális fizetés ugyanis Magyarországon egyes szakmákban nagyon elterjedt, sokan kapják zsebbe a fizetésük egy részét vagy teljes egészét.

Ez első látásra mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak kedvező, ugyanis így egyikük sem fizet adókat és járulékokat a bér után. De abba nem gondol bele a dolgozó, hogy mivel a cég nem fizet járulékot utána, lehet, hogy nem jogosult mondjuk az egészségbiztosítás igénybevételére. Ha viszont csak részben kapja illegálisan a fizetését, akkor a befizetett járulék lényegesen kevesebb, aminek köszönhetően a nyugdíjkorhatár elérése után sokkal kevesebbet fog kapni a dolgozó, mintha szabályosan befizettek volna utána minden fillért.

Sokakat viszont még ez a tény sem riaszt el, mondván, hogy a nem legálisan kapott összegből majd félretesz annyit, hogy később ne legyenek anyagi problémái. A gyakorlatban viszont úgy tűnik, ez nem igazán valósul meg, amit a dolgozó zsebbe kap, azt általában el is szórja.

Kik vettek részt?

A felmérés ezer fős minta alapján készült 2007 őszén. A kutatók vizsgálták az aktív korú lakosság nyugdíjrendszerrel kapcsolatos tájékozottságát, jövedelmi helyzetét, és megtakarítási hajlandóságait. Az országos kiterjedtségű felmérés személyes kérdőíves formában készült el. A korcsoportok szerinti megoszlás viszonylag egyenletes, 28,8 százalék a 18-29 éves korosztályból került ki, de az 50-59 évesek közül is 23,4 százalékban vettek részt a felmérésben.

A munkapiaci helyzet tekintetében a megkérdezettek 62,8 százaléka alkalmazottként dolgozik, mindössze 9,5 százalék önálló vállalkozó, és 4,8 százalék alkalmi munkás. Az iskolai végzettség alapján a szakmunkások, és érettségizettek szerepelnek a mintában a legnagyobb arányban, a felsőoktatási végzettségűek mindössze 15 százalékot képviselnek. A kereseteket figyelembe véve pedig nagyjából 70-100 ezer forint havi nettó jövedelemmel rendelkezők vannak a legtöbben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Rejtett gazdaságban való érintettség

A kérdőívben a készítők azt a kérdést is feltették, hogy alkalmazottként, vagy alkalmi munkavállalóként az emberek hány százaléka kapott az elmúlt egy évben zsebbe vagy számlára fizetést. Közel 10 százalék nyilatkozta azt, hogy zsebbe is kap fizetést, és 20 százalék volt azoknak az aránya, akik számlára is kaptak fizetést (a meghatározás azokra vonatkozik, akik valahonnan szerzett költségszámlákért cserébe kapják az adott összeget).


Az iskolai végzettséget tekintve azok, akik alacsonyabb végzettséggel rendelkeznek, nagyobb arányban kapják zsebbe a fizetésüket, miközben a diplomások körében inkább a számlára kapott fizetés a népszerűbb. A különbség foglalkozásonként is meglátszik. A gazdasági ágazatban dolgozók közül a közszféra alkalmazottai egyáltalán nem kapnak zsebbe fizetést, de számlára az átlagnál valamivel magasabb arányban kapnak pénzt. Eltér az átlagtól viszont az iparban és egyéb szolgáltatásokban feketén dolgozók aránya.

Sokan nem akarnak nyugdíjat kapni!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 16. 14:44
Idén már hatodik alkalommal díjazzák a közösségi média legnagyobb hazai sztárjait a JOY Social Media...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?