14 °C Budapest

Nyugdíjkérdés Magyarországon: sokan fognak pofára esni...

Pénzcentrum
2008. február 14. 05:40

Ki hogy készül? Nem csak Magyarországon, hanem külföldön is egyre többet foglalkoznak a nyugdíjak kérdésével a szakemberek. Az egyre öregedő népesség alapvető problémát jelent, amit kiválthat az öngondoskodás fokozása, de úgy tűnik itthon ez sokakat nem érdekel. Vagy amiatt nem foglalkoznak vele, mert túl fiatalok, vagy amiatt, mert "majd az állam...". Csak arra kell figyelni, hogy a jelenleg még aktív dolgozó a nyugdíjkorhatár elérésekor nehogy olyan anyagi helyzetben találja magát, amire korábban nem számított...

A Magyarországi Volksbank Zrt. és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézete által készített tanulmány ezer fős minta alapján készült 2007 őszén. A kutatók vizsgálták az aktív korú lakosság nyugdíjrendszerrel kapcsolatos tájékozottságát, jövedelmi helyzetét, és megtakarítási hajlandóságait.

A 2007 októberében és novemberében végzett felmérés országos kiterjedtségű, és személyes kérdőíves formában készült el. A korcsoportok szerinti megoszlás viszonylag egyenletes, 28,8 százalék a 18-29 éves korosztályból került ki, de az 50-59 évesek közül is 23,4 százalékban vettek részt a felmérésben.

A munkapiaci helyzet tekintetében a megkérdezettek 62,8 százaléka alkalmazottként dolgozik, mindössze 9,5 százalék önálló vállalkozó, és 4,8 százalék alkalmi munkás. Az iskolai végzettség alapján a szakmunkások, és érettségizettek szerepelnek a mintában a legnagyobb arányban, a felsőoktatási végzettségűek mindössze 15 százalékot képviselnek. A kereseteket figyelembe véve pedig nagyjából 70-100 ezer forint havi nettó jövedelemmel rendelkezők vannak a legtöbben.

Előkészületek

Általánosságban elmondható, hogy sokszor a tudatlanságnak köszönhetően nem készülnek az emberek a jövőjükre, de a felmérésben részt vevők közel harmada nyilatkozta azt, hogy semmilyen formában nem takarékoskodik, vagy készül az időskorra. Ez részben annak köszönhető, hogy a sokan úgy gondolják, az állam majd megsegít ha szükség van rá.

A fiatalok esetében viszont az is közrejátszik, hogy a tapasztalatok szerint egyre kevésbé akarnak felnőni. Folyamatosan tolódik ki az egyetem, vagy főiskola elvégzésének ideje, a fiatalok egyre később költöznek el otthonról, évről évre emelkedik az életkor, amikor dolgozni kezdenek. Így nem csoda, hogy a nyugdíj-előtakarékosság eszükbe sem jut, mivel sokszor 30 évesen örülnek, hogy munkát kapnak kezdőként. A 18-29 éves korosztály 47,2 százaléka sehogyan sem készült az időskorára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Viszont az időseknél is sokan vannak, akik nem tesznek semmit. Bár a kor emelkedésével ez egyre kevesebbekre igaz, még így is elmondható, hogy az 50-59 éves korosztály 17,9 százaléka arra számít, hogy az állam majd megfelelő életkörülményeket biztosít neki. A nyugdíj mellett dolgozni szándékozók száma viszont korosztályonként emelkedik.


Emellett a felmérésből az is kiderült, hogy az érettségivel, és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők sokkal nagyobb arányban gondolkodnak el azon (közel 40 százalék), hogy a jelenlegi rendszer nyújtotta öregségi nyugdíj mellé valamilyen kiegészítésre is szükségük lehet. A szakmunkások ezzel szemben csak 26,8 százalékban érzik szükségét a későbbi kiegészítésnek.

Sokan vannak, akik ugyan készülnek valamilyen formában az időskorukra, de ezt mindössze úgy, hogy költségcsökkentést hajtanak végre, vagy azt tervezik, hogy dolgoznak a nyugdíj mellett. Viszont aki ténylegesen aktív stratégiát folytat, vagyis például nyugdíj-előtakarékossági számlát nyit, az mindössze 33,7 százalék, és 17,3 százalék az, aki tesz is bevételeinek növeléséért, de emellett dolgozni akar majd, illetve kevesebbet költeni a nyugdíjas évek alatt.

Megtakarítani? Minek?

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?