18 °C Budapest

Mennyi lesz a nyugdíjad a régi és az új rendszer szerint? Kiszámoltuk...

Pénzcentrum
2008. február 7. 05:40

2008-ban a reformoknak köszönhetően számos törvényi szabályozás is megváltozott. Ezek közül több érinti a dolgozókat a fizetendő járulékok, vagy akár a nyugdíj szabályainak változásán keresztül. 2008 január elseje óta másként kell ugyanis számítani a nyugdíj összegét, így lehet, hogy valaki jobban járt volna, ha 2007 helyett csak 2008-ban megy nyugdíjba, vagy fordítva...

A járulékok összességében nem változtak, maradt 29 százalék, de azon belül 2008-től magasabb százalék kerül a nyugdíjalapba a foglalkoztatói nyugdíjjárulékokból, amit az egészségbiztosítási járulék összegéből vontak el. Ennek következtében, mivel magasabb járulékot kell nyugdíjra kifizetni, várhatóan a nyugdíjak összege is emelkedni fog a későbbiekben.

A bérre kiszabott nyugdíjjárulék mértékének változása azonban nem csak a foglalkoztatói befizetésekre vonatkozott, hanem a dolgozók általi befizetésekre is. A korábbi 8,5 százalék helyett 9,5 százalékot kell a bérből a nyugdíjalapba befizetni. Ráadásul a járulékfizetési felső határ is emelkedett, 7 137 ezer forintra.

Változott a TB törvény: több járulékot fogunk fizetni?

A járulékok mellett viszont a nyugdíjak számításának módszere is változott, mégpedig nem is egy területen, hanem kettőn.

A teljes valorizáció keretein belül az 1988 és 2006 között szerzett kereseteket januártól 2007-es szintűre emelik, vagyis a '88 óta elért nettó jövedelmet alapul véve az évenkénti keresetet felszorozzák a pénzromlás adott mértékével. Ez azt jelenti, hogy a járandóságok nagyságrendileg 10,6 százalékkal emelkedni fognak.

A másik tényező viszont közel 10 százalékkal csökkenti a nyugdíj összegét, ugyanis eddig a számításkor csak az szja-t nem vették figyelembe, viszont idén már a társadalombiztosítási járulék összege sem számít bele, vagyis a nettó jövedelmekre számítják ezentúl a nyugdíjak összegét.

Ez azért fontos, mert a nettó jövedelem és a nyugdíjak aránya az utóbbi időben jelentősen megemelkedett, már elérte a 83 százalékot. Viszont változott az is, hogy a 40 év feletti szolgálati idő után munkában töltött minden év 1,5 százalék helyett 2 százalékkal emeli a nyugdíjat. Ugyanakkor a nyugdíjak szabályainak változása nincs hatással a korábban megállapítottakra, azok 5 százalékkal emelkednek 2008-ban.

A következőkben a 2007-es régi szabályok szerint, és a 2008-as új módszer szerint számított nyugdíj összegét vesszük górcső alá, és megközelítőleg kiszámoljuk, hogy vajon mikor jártak volna jobban a dolgozók, ha tavalyi rendszer szerint tudnak nyugdíjba menni, vagy ha az új szabályok szerint...

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vizsgált személy egy jelenleg 27 éves férfi, aki 2001-ben állt munkába, így 35 évig fog még dolgozni. Az éves nettó jövedelme 166 500 forint. A 2007-es számításnál 300 ezer forint bruttó jövedelemmel kalkuláltunk, 2008-ban viszont már a nettót kell figyelembe venni, mivel 2008 januárjától ez alapján kell számítani a nyugdíjat.


Megközelítőleg megkaptuk a 2007-es és 2008-as számítási módszer közötti különbséget rövid és hosszútávon is. Ugyan hangsúlyozva lett, hogy a már említett két változás ellentétes irányba hat, de végeredményben nem lehet tudni, hogy pozitív vagy negatív a rövid és hosszú távú konklúzió, most kiderült.

Mind a két év számításai szerepelnek a táblázatokban, és mint az látszik is, a magánnyugdíj-pénztárak által fizetett összegek nem változtak, azok továbbra is bruttó alapon kerültek kiszámításra, különbség "mindössze" a tb nyugdíjban tapasztalható.


Rövid távon a kapott eredmény nem tűnik problémásnak, mindössze 3-400 forint a különbség akkor, ha most mennénk nyugdíjba. Hosszú távon viszont, mivel már mindenki magánnyugdíj-pénztári tag aki 1998 után kezd el dolgozni, a különbség elérheti a 48 500 forintot.


A számítások, és a következtetések szerint hosszú távon a régi rendszerrel jártunk volna jobban, ugyanis havi szinten 50-65 ezer forinttal is több pénzt kaphatnánk...

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm