14 °C Budapest

Mennyi lesz a nyugdíjad a régi és az új rendszer szerint? Kiszámoltuk...

Pénzcentrum
2008. február 7. 05:40

2008-ban a reformoknak köszönhetően számos törvényi szabályozás is megváltozott. Ezek közül több érinti a dolgozókat a fizetendő járulékok, vagy akár a nyugdíj szabályainak változásán keresztül. 2008 január elseje óta másként kell ugyanis számítani a nyugdíj összegét, így lehet, hogy valaki jobban járt volna, ha 2007 helyett csak 2008-ban megy nyugdíjba, vagy fordítva...

A járulékok összességében nem változtak, maradt 29 százalék, de azon belül 2008-től magasabb százalék kerül a nyugdíjalapba a foglalkoztatói nyugdíjjárulékokból, amit az egészségbiztosítási járulék összegéből vontak el. Ennek következtében, mivel magasabb járulékot kell nyugdíjra kifizetni, várhatóan a nyugdíjak összege is emelkedni fog a későbbiekben.

A bérre kiszabott nyugdíjjárulék mértékének változása azonban nem csak a foglalkoztatói befizetésekre vonatkozott, hanem a dolgozók általi befizetésekre is. A korábbi 8,5 százalék helyett 9,5 százalékot kell a bérből a nyugdíjalapba befizetni. Ráadásul a járulékfizetési felső határ is emelkedett, 7 137 ezer forintra.

Változott a TB törvény: több járulékot fogunk fizetni?

A járulékok mellett viszont a nyugdíjak számításának módszere is változott, mégpedig nem is egy területen, hanem kettőn.

A teljes valorizáció keretein belül az 1988 és 2006 között szerzett kereseteket januártól 2007-es szintűre emelik, vagyis a '88 óta elért nettó jövedelmet alapul véve az évenkénti keresetet felszorozzák a pénzromlás adott mértékével. Ez azt jelenti, hogy a járandóságok nagyságrendileg 10,6 százalékkal emelkedni fognak.

A másik tényező viszont közel 10 százalékkal csökkenti a nyugdíj összegét, ugyanis eddig a számításkor csak az szja-t nem vették figyelembe, viszont idén már a társadalombiztosítási járulék összege sem számít bele, vagyis a nettó jövedelmekre számítják ezentúl a nyugdíjak összegét.

Ez azért fontos, mert a nettó jövedelem és a nyugdíjak aránya az utóbbi időben jelentősen megemelkedett, már elérte a 83 százalékot. Viszont változott az is, hogy a 40 év feletti szolgálati idő után munkában töltött minden év 1,5 százalék helyett 2 százalékkal emeli a nyugdíjat. Ugyanakkor a nyugdíjak szabályainak változása nincs hatással a korábban megállapítottakra, azok 5 százalékkal emelkednek 2008-ban.

A következőkben a 2007-es régi szabályok szerint, és a 2008-as új módszer szerint számított nyugdíj összegét vesszük górcső alá, és megközelítőleg kiszámoljuk, hogy vajon mikor jártak volna jobban a dolgozók, ha tavalyi rendszer szerint tudnak nyugdíjba menni, vagy ha az új szabályok szerint...

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vizsgált személy egy jelenleg 27 éves férfi, aki 2001-ben állt munkába, így 35 évig fog még dolgozni. Az éves nettó jövedelme 166 500 forint. A 2007-es számításnál 300 ezer forint bruttó jövedelemmel kalkuláltunk, 2008-ban viszont már a nettót kell figyelembe venni, mivel 2008 januárjától ez alapján kell számítani a nyugdíjat.


Megközelítőleg megkaptuk a 2007-es és 2008-as számítási módszer közötti különbséget rövid és hosszútávon is. Ugyan hangsúlyozva lett, hogy a már említett két változás ellentétes irányba hat, de végeredményben nem lehet tudni, hogy pozitív vagy negatív a rövid és hosszú távú konklúzió, most kiderült.

Mind a két év számításai szerepelnek a táblázatokban, és mint az látszik is, a magánnyugdíj-pénztárak által fizetett összegek nem változtak, azok továbbra is bruttó alapon kerültek kiszámításra, különbség "mindössze" a tb nyugdíjban tapasztalható.


Rövid távon a kapott eredmény nem tűnik problémásnak, mindössze 3-400 forint a különbség akkor, ha most mennénk nyugdíjba. Hosszú távon viszont, mivel már mindenki magánnyugdíj-pénztári tag aki 1998 után kezd el dolgozni, a különbség elérheti a 48 500 forintot.


A számítások, és a következtetések szerint hosszú távon a régi rendszerrel jártunk volna jobban, ugyanis havi szinten 50-65 ezer forinttal is több pénzt kaphatnánk...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 5. 16:52
Ezek szerint folytatást kap a TV2 gasztro-vetélkedje.
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Holdblog  |  2022. október 5. 12:58
Manapság, ha megkérdezünk egy elemzt, melyek azok a gazdasági események, amelyek a legnagyobb fejtör...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?