18 °C Budapest

Milliókat érő teáskészlet! - Egy vagyon lapul a szekrényedben?

Pénzcentrum
2007. július 20. 05:55

Amellett, hogy igazán sikknek számít egy eredeti kínai porcelánváza a megfelelően feldíszített otthonokban, luxuskörülmények között, arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a porcelán nem csupán szemünket, hanem pénztárcánkat is gyönyörködtetheti. Természetesen ez a befektetési forma, mint oly sok már alternatív befektetési típus sem olyan egyszerű, aki nem figyel, vagy nem rendelkezik elegendő és megfelelő minőségű szakértelemmel, könnyen elbukhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem csupán az alternatív befektetési lehetőségeket kedvelők találkozhattak már azzal a mondattal több ízben is, hogy valamely befektetési lehetőséggel csak akkor érdemes foglalkozni, ha megfelelő szakértelemmel rendelkezünk.

Aki valamilyen szenvedélyt érez a gyűjtés iránt, az is nagyon jól megjegyezhette már, hogy csak a megfelelő tudással felvértezve vághatunk neki a saját kollekciónk kiépítésének kissé rögös útjának.

Néhány esetben igen nehéz meghúzni azt a határvonalat, amely egy gyűjtőt elválaszt a profi befektetőtől, sőt sok esetben egy és ugyanaz a két ember, aki szenvedélyének él és meg is gazdagszik belőle.

Ha valaki úgy gondolja, hogy porcelánokkal szeretne foglalkozni, legelőször arról kell döntést hoznia, hogy gyűjteni szeretné, saját gyönyörűségére, avagy ténylegesen pénzt is szeretne látni belőle, vagyis befektetési tárgyként tekint a porcelánra.

Ezután azt kell megfontolnunk, milyen porcelánba szeretnénk "szakosodni", az antikot, a régiséget és a ritkaságot, vagy pedig az újat, de attól még világhírűt részesítjük előnyben. Akárcsak a játékkártyákkal foglalkozó cikkünkben, itt is elmondható, hogy igencsak nehéz dolga akad annak, aki az egész porcelánpiacot átfogó gyűjtésbe szeretne fogni.

Éppen elég munka eligazodni egy-egy részpiacon is, szinte egy élet tapasztalatai szükségesek ahhoz, hogy ne lehessen bennünket becsapni, illetve, hogy tényleg ki tudjuk "szagolni" a ritkaságokat, s azokat a darabokat, amelyek sokat hozhatnak konyhánkra.

Porcelán, az antik

A világon több nemzet fiai és készítettek igen értékes, egyedi, az utókor számára sértetlenül fennmaradt antik porcelán tárgyakat, mi most azonban eltekintünk attól, hogy mindet jellemezük, vagy körbejárjuk. Lássuk, mit érdemes tudni a kínai porcelánról!

A kínai porcelánok több ezer éves múlttal büszkélkedhetnek, s készítésének technikáját oly hosszú ideig nem sikerült a máshonnét származó kézműveseknek felfedezniük, hogy Európában például csupán néhány száz éve léteznek ilyen törékeny gyönyörűségek.

Friss és értékes

Természetesen nem feltétlenül kell kizárólag antik porcelánban gondolkodnunk, hiszen számos jelenleg működő manufaktúra is készít igen értékes, egyedi, luxuskategóriájú porcelánból készült "drágaságokat".

Hazánkban, illetve messziföldön híres porcelán-manufaktúra például a Herendi, melynek termékei luxuskategóriájúnak számítanak, gyakran befektetésként vásárolják porcelánjaikat. Emellett nem szabad megfeledkeznünk olyan hírneves hazai manufaktúrákról sem, mint a Hollóházi, vagy a Zsolnay.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szintén nagy népszerűségnek örvendenek a meisseni és az alt-wieni porcelánok, valamint a francia Sevres porcelángyár termékei.

Vigyázat, ezt is hamisítják!

Abban a korban talán még nem járunk, mikor majd minket is hamisítani fognak, azonban addig sem árt, ha odafigyelünk, mikor porcelánvásárlásra adjuk fejünket. Ugyanis a nagy kereslet miatt ezt a területet is felfedezték maguknak a hamisítók, ráadásul egyre ügyesebbek.

Az eredeti porcelánok felismerését általában a gyakorlottság növekedésével lehet elérni, de természetesen ez sem garancia arra, hogy igazi, valódi porcelánra tegyük rá a kezünket. Sőt, el kell hogy keserítsük a porcelán iránt rajongókat, 100 százalékos biztonságú módszer nem létezik.

A különböző gyártók, illetve a más és más időszakokból származó porcelánok egyedi azonosítókkal, jelekkel látták el termékeiket, ezeket tanulmányozva is könnyebb lehet felismernünk az esetleges ócska hamisítványokat.

Ezen túl már egy fokkal megbízhatóbb, ugyanakkor bonyolultabb módszerrel is megállapíthatjuk, milyen porcelánt szeretnének kezünkbe adni. Egy mikroszkóp segítségével kell megvizsgálni magának a porcelánnak az anyagát, annak ugyanis változó a mintája attól függően, mikor, milyen technológiával készítették azokat (persze azt, hogy ezeket tökéletesen megismerhessük, meg kell szereznünk azt a bizonyos rutint).

Napjainkban a tudományosan kijelentett leghatékonyabb vizsgálati módszer a hő- és fényteszt. A tesztelés során az anyag kifúrásával (!) egy apró mintát állítanak elő, melyet előbb hő, majd fénytesztelésnek vetnek alá. Ezt a módszert azonban nem lehet minden típusú porcelánra alkalmazni, ráadásul a kifúrás során sérülhet az anyag.

A vizsgálat ára sem elhanyagolható, ugyanis darabonként mintegy 800 dollárba kerül. Természetesen ez a módszer sem lehet 100 százalékos, a hamisítók egyre ügyesebbek, s egyre jobb technikával dolgoznak, külföldi gyűjtők szerint már nem egyszer előfordult, hogy több ezer dollárért egy nemzetközi aukción elkelt porcelán hamisítvány volt.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?