17 °C Budapest

Itt a tuti tipp? - felfutóban a műalkotások piaca

Pénzcentrum
2007. március 19. 09:30

Egyre népszerűbb befektetési formává válnak a műalkotások, a befektetési lehetőségeket kereső tőke mind nagyobb része áramlik erre a piacra - derül ki a Világgazdaság összeállításából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Míg 2002-ben hivatalosan 25,2 milliárd dollárt tett ki a műkereskedelem árbevétele, addig 2006-ra már 30 milliárd dollár fölé emelkedett - derül ki az European Art Foundation tanulmányából. A valóságban ez az összeg azonban jóval magasabb lehet, mivel sok eladó, vevő hallgat az ügyleteiről. A Der Spiegel szerint világszerte mintegy 33,3 ezer milliárd dollárnyi vagyon keres befektetési lehetőséget, amely egyre nagyobb érdeklődést mutat a képzőművészet iránt.

A bankok, köztük a svájci UBS már felfedezték a műalkotásokban rejlő gazdasági potenciált. A svájci intézmény külön Art Banking részleget állított fel, úgy vélik, ez jó eszköz a vagyonosabb ügyfelek megnyeréséhez.

Sokan inkább szenvedélyből gyűjtenek, azonban akadnak olyanok is, akik pénzt akarnak keresni a megvásárolt alkotások árának emelkedéséből. 2002-ben az alternatív befektetési formák részaránya még 10 százalékos volt, azonban az idén ez elérheti a 22 százalékot is. A növekedés motorjának a kortárs művészeti alkotások bizonyulhatnak, ugyanis az Artprice.com online aukciós áruház ezen alkotások esetében közel 40 százalékos áremelkedésről számolt be az elmúlt egy év alatt.

A műalkotás akkor tekinthető megtérülő befektetésnek, ha a vételárnál 40 százalékkal magasabb áron sikerült túladni rajta. Első látásra magasnak tűnhet ez az arány, ugyanakkor nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a nagy árverező házak a leütési ár 10 százalékát is elkérhetik jutalékként, s ehhez jönnek még az adók, valamint a biztosítások.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?