20 °C Budapest

Megbélyegzett hozamok - Kerüld el a csalódást!

Pénzcentrum
2007. április 19. 05:55

Virtuális hasábjainkon Olvasóink már több alternatív befektetési formával is megismerkedhettek, melyek közül néhányan, mint a numizmatikai befektetés nagyobb haszonnal kecsegtetett, míg a többiek inkább a hobbi befektetések kategóriájába sorolhatóak. A következőkben a bélyegbefektetést tekintjük át, hogy választ kaphassunk vajon ezen formát melyik kategóriába helyezhetjük el.

A bélyegbefektetés alatt postai bélyegek és emlékbélyegek vásárlását és tartását értjük abból a célból, hogy a későbbiekben kiaknázhassuk az értékükben bekövetkezett növekedést. Lássuk, mit kell tennünk ahhoz, hogy kamatoztathassuk a bélyegekben rejlő lehetőségeket!

Mitől lesz a bélyegből alternatív befektetés?

Mint azt az egyéb alternatív befektetési eszközök esetében is tapasztaltuk, a ritkaság, a kor és a hosszú élettartam teszi értékessé, értéktartóvá és értékét növelő eszközzé a bélyegeket.

A magyarországi bélyegforgalmazás története egészen az 1800-as évek közepéig nyúlik vissza, ekkor hoztak először forgalomba hazánk területén bélyegeket, ám ezeket még az osztrák kormány bocsátotta ki. A Magyar Posta csupán a kiegyezés után, 1871-ben kezdte meg az önálló bélyegkiadást.

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakértők szerint az első kibocsátástól az 1950-ig, a tömegnyomás megindulásának időpontjáig forgalomba hozott bélyegek tekinthetőek értéküket növelő eszközöknek. A kibocsátási mennyiséget végigtekintve egyértelművé válik a ritkaság szerepe az értéknövelésben: míg 1950 előtt egy sorozatból általában 7000 darabot adtak ki, addig ez az mennyiség ezután 300 000-re nőtt.

Papírdarabokba fektetni? Hogyan lesz ebből pénzem?

Az előbbiekben leírtakból is következik, hogy pénzt befektetni mindenképpen az 1950 előtt megjelent bélyegekbe érdemes, lehetőleg minél nagyobb ritkasággal bíró darabokba, és sorozatokba.

A bélyeg értékének tekintetében is, mint ahogy azt már a numizmatikai befektetések ismertetésekor is elmondtuk, rendkívül fontos tényezőt jelent annak tisztasága és sértetlensége. Egy törés vagy folt jelentős mértékben csökkentheti befektetésünk értékét, míg egy nyomtatási hiba, amelyet "tévnyomatnak" neveznek, akár 2-3 szorosára is növelheti az általunk megvásárolt bélyeg értékét, hiszen ritkaságot teremt.

A bélyegek vételára, mely nem egyezik meg az eszmei értékükkel, viszonylag alacsony, már néhány ezer forintért is vásárolhatunk, de természetesen az igazi ritkaságnak ebben az esetben is meg kell adni az árát.

Az általunk megkérdezett szakértők egyike kérésünkre a Lánchíd-blokk megvásárlását ajánlotta, melyhez véleménye szerint körülbelül 40-60 ezer forintért tudunk hozzájutni a piacon, de értéke körülbelül 100 ezer forintot tesz ki.

Jogosan merül fel az Olvasóban a kérdés, vajon miért tudok értéken alul hozzájutni egy sorozathoz. A hazai bélyegpiac eléggé szűk, s főként igazi gyűjtők alkotják, akik csupán mint kereslet jelennek meg. Az érdeklődés hiánya miatt, bár eszmei értékük folyamatosan nő, hazánkban csupán jóval értéken alul lehet értékesíteni a bélyegeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hazai piac szűkössége azonban nem jelenti azt, hogy a bélyegbefektetés egyáltalán nem rejti magában a nyereségszerzés lehetőségét. A szakértők tanácsa, hogy a magyar piacon való próbálkozás helyett a külföldi aukciókon érdemes megpróbálni értékesíteni a befektetésünk tárgyát, ahol szerencsés esetben akár az eszmei érték körüli árat is megkaphatjuk a bélyegekért. A külföldiek érdeklődésének oka, hogy a magyar bélyegek szépsége és minősége egyedülálló.

Rövid távon nagy haszon? - felejtsd el a bélyeget!

A bélyegbefektetésről, mint ahogy az alternatív befektetési formákról általánosságban elmondható, hogy hosszú távon hoznak igazi hasznot, és sok esetben akár 10-20 évet kell várnunk arra, hogy befektetésünk beérjen. Az általunk megkérdezett szakemberek egyáltalán nem tartják valószínűnek, hogy ennél rövidebb idő alatt nyereséget realizálhatunk.

A nyereségesre fordulásig eltelő idő akár 50 évre is növekedhet egy olyan sorozat esetében, mint a most kibocsátott, Pál utcai fiúkról szóló bélyegsorozat, melyért annak ellenére sem kapunk a névértékénél többet a bélyegpiacon, hogy a katalógusban jegyzett értéke évről évre növekszik.

Emlékbélyegek: túl szép hogy igaz legyen!

Az emlékbélyegek legnagyobb hátránya, hogy azokat különböző cégek bocsátják ki, és a kibocsátás mértékének nincs korlátja, ezért a könnyű pénzszerzés reményében gyakorta hamisítják őket.

Az is nehézkes, hogy pontosan meghatározzák a piacon forgalomban lévő darabok számára, így a befektetők óvatosak az emlékbélyegek vásárlásával kapcsolatban.

Csakis állítva...

A bélyegek különleges tárolást igényelnek, mindenképpen egy albumban elhelyezve, állítva és száraz helyen kell tárolnunk őket. Ez további plusz költséget jelent, hiszen egy jobb album körülbelül 5000 forintba kerül. Emellett a szakértők szerint mindenképpen érdemes biztosítást kötnünk a gyűjteményünkre annak méretétől függetlenül.

Összességében elmondhatjuk, hogy a bélyegbefektetés azok számára jelenthet alternatív megoldást, akik valóban hosszú távon gondolkodnak és éreznek némi vonzalmat a bélyegek iránt, ellenkező esetben a szakértők óva intenek mindenkit a "bélyegüzletbe" való belépéstől, mert véleményük szerint a tapasztalatlan hozzá nem értő vásárlókat hamar kifosztják.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 17:24
A Media1 után az Indamediával, az Index és a Velvet tulajdonosával is megegyezett az internetes vilá...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?