3 °C Budapest

Húzz egy nyerő lapot! - Mesés gazdagság kártyákkal?

Pénzcentrum
2007. május 11. 05:55

Időről időre megörvendeztetjük olvasóinkat egy-egy alternatív befektetési forma bemutatásával. Most elérkezett az ideje, hogy az érmék, borok, szivarok, bélyegek után a játékkártya-gyűjtemények különleges világára vessünk egy pillantást.

Gyűjtsünk, hogy gazdagabbak legyünk?

Az elmúlt időszakban, az internetes aukciós oldalak elterjedésének is köszönhetően egyre népszerűbbé válnak a különböző gyűjtemények, így úgy tűnik, hogy az egyes tárgyak kollekciója előreléphet a befektetési lehetőségek hosszú rangsorában.

Azonban természetesen nem mindegy, milyen tárgyakkal kapcsolatosan szeretnénk "kiélni" gyűjtési szenvedélyeinket, hiszen egy rossz döntéssel könnyen melléfoghatunk. A gyűjtemények piaca ugyanolyan veszélyes, kockázatos lehet, mint a tőzsde. Ha olyan relikviát választunk, amely csak ideig-óráig vezeti a népszerűségi listákat, könnyen ráfázhatunk.

A játékkártyák piaca azonban örökzöldnek tekinthető, hiszen kártyával játszani nagyon sokan szeretnek, azonban ez még nem minden, nézzük mit érdemes tudni róla!

Mióta kártyázhatunk?

A Nemzetközi Játékkártya Szövetség összeállításából kiderül, a kártyák múltjának kutatása egészen fiatal tudományág. A játékkártyákkal kapcsolatos első "nyomok" Európában az 1300-as évekből kerültek elő. A szövetség szerint a játékkártyákat Kínában találták fel, mivel a papírt is onnan eredeztethetjük.

Kínából Európába az iszlám birodalom kiterjedése idején kerültek a játékkártyák. Kontinensünkön kerültek először a kártyákra valós személyek képei, Kínában érméket, valamint érmesorozatokat használtak a dekorálásra, az iszlám területen pedig kupákat és kardokat.

Érdemes lehet gyűjteni?

Jánoska Antal, hazai kártyagyűjtő, kutató szerint szigorúan véve lehet befektetési formaként tekinteni a játékkártyákra, azonban ilyen irányba inkább azoknak érdemes elindulnia, akiket vonz a látvány, illetve a gyűjtést a képzőművészethez való vonzódás kezdeményezi.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magyarországon Jánoska Antallal együtt összesen ketten foglalkoznak aktívan játékkártyák gyűjtésével, így hazai gyűjtőszövetség kialakításának nincs értelme. Nemzetközi szinten azonban már több gyűjtővel találkozhatunk, így például, amint azt a kártyagyűjtő is megemlítette, két hét múlva kerül sor egy kártyatalálkozóra, ahol sor kerülhet az egyes csomagok, illetve a tapasztalatok, élmények cseréjére is.

A Nemzetközi Játékkártya Szövetség jelenleg közel ötszáz taggal büszkélkedhet. Jánoska Antal a gyűjtés mellett mintegy két évtizede foglalkozik a hazai kártyakészítés, és használat írásos emlékeinek felkutatásával.

A kutató gyűjteménye jelenleg 2000 csomag kártyát ölel fel, de emellett kollekciójában számos festmény, könyv, levelezőlap, illusztráció is megtalálható.

Jánoska Antal elmondta, aki játékkártyát szeretne gyűjteni, annak mindenképpen érdemes szakosodnia valamilyen típusra, mivel manapság már olyan sokféle játékkártya található meg a világban.

A kártyagyűjtő elárulta, eddig a legdrágábban elkelt pakli kártya egy 1450-ből származó flamand vadászkártya-csomag volt, amelyet 100 000 dollárért adtak el egy aukción. A 18.-19- századból származó kártyákért azért ennyit nem kell kiadni, ezeket 8-10-20 ezer eurós áron meg lehet már szerezni.

Egy biztos, csak úgy belevágni, belecsöppeni a kártyagyűjtés művészetébe nem lehet, komoly ismereteket igényel, Jánoska Antal például tíz évig tanult mielőtt elkezdte szenvedélyét.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 10:15
Kibővültek Bánhegyi Zsófia feladatai az állami lottóvállalatnál.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?