Öreg szivar, nem vén szivar - gazdaggá tehet bennünket egy szivargyűjtemény?

Pénzcentrum
2007. március 12. 12:00

Miért is lehet jó? Akad, akinek a szivar illatához kellemes, vasárnap délutáni emlékek kapcsolódnak, mások viszont émelyegnek a füstjétől. Így vagy úgy, de mindenképpen érdemes lehet a szivarban, mint egy esetleges alternatív befektetési formában gondolkodni.

Egyelőre keveseknek juthat eszükbe, hogy a szivar nem csupán, mint élvezeti cikk funkcionálhat, hanem megfelelő befektetési formává is válhat. Mielőtt még azonban elrohannánk az első boltba, nem árt tisztában lenni néhány dologgal a szivarral kapcsolatban. Alaposan meg kell fontolni döntésünket, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy évek múltán borsos haszonnal tudunk majd túladni gyűjteményünkön.

Miért éri meg - óriási érték?

Egy neves angol befektetési bankár ugyan már 21 éves korától kezdve a szivarozás rabja, azonban csak sok évvel később nyitotta fel a szemét Mitchell Orchant, a híres szivarkereskedő azzal kapcsolatban, hogy a pénztárcánk évekkel később vastagabbá válhat, ha néhány évig nem nyúlunk egy-egy doboz minőségi szivarhoz. A bankár azóta mindig két dobozzal vásárol a szivarokból, egyet ugyanis mindig félretesz, befektetési céllal.

Az egyik legjobb választása egyébként egy csomag, az 1970-es, illetve 1980-as évekből származó Davidoff volt. A kilencvenes évek végén 1000 fontért (jelenlegi árfolyamon számítva 369 840 forint) jutott ugyanis hozzá egy dobozhoz, melyben 25 szál található. A bankár bevallása szerint napjainkban ma már ennek négy-, vagy ötszörösét is érheti.

Hol adhatunk túl rajta, s mennyiért?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem mindegy hogy hol, milyen áron adhatunk túl féltve őrzött szivarkollekciónkon. A Christie's aukciósház például rendszeresen (bár nem túl gyakran) tart szivar aukciót. Az egyik legdrágább eladott készlet egy humidor 50 darab szivarral 1492-ből, amely 2000. decemberében kelt el nem kevesebb, mint 8 250 fontért (3 millió forint). A nemsokára lezajló aukciók között is találhatunk eladásra váró szivarokra, így például idén március 22-én kerül kikiáltásra 1-1 doboz El Rey del Mundo Choix Supreme szivar, kikiáltási ára 150 - 200 font (55 000 - 75 000 forint).

A legdrágább szivarok listáját pedig úgy tűnik, hogy amerikában a South Beach-en található Vix étterem vezeti. Itt ugyanis kínálnak több ritkaságot is, így például egy 1961-es Montecristo No. 2 szivar darabonként 425 dollárt kóstál (81 300 forint). Még ennél is többet ér az 1959-ből származó Ramon Alles Tubos, darabonkénti 500 dolláros (95 700 forint) árával. De ha még ez sem volna elég, egy igazán extravagáns választás egy 1937-es La Corona lehet, minden egyes darabért 1 000 dollárt kell fizetni (191 350 forint, igaz a Vix emellé már egy üveg whiskey-vel is beszáll).

Mit vegyünk figyelembe?

Honnan tudhatjuk, mit érdemes választani, kell figyelembe venni?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?