Öreg szivar, nem vén szivar - gazdaggá tehet bennünket egy szivargyűjtemény?

Pénzcentrum
2007. március 12. 12:00

Miért is lehet jó? Akad, akinek a szivar illatához kellemes, vasárnap délutáni emlékek kapcsolódnak, mások viszont émelyegnek a füstjétől. Így vagy úgy, de mindenképpen érdemes lehet a szivarban, mint egy esetleges alternatív befektetési formában gondolkodni.

Egyelőre keveseknek juthat eszükbe, hogy a szivar nem csupán, mint élvezeti cikk funkcionálhat, hanem megfelelő befektetési formává is válhat. Mielőtt még azonban elrohannánk az első boltba, nem árt tisztában lenni néhány dologgal a szivarral kapcsolatban. Alaposan meg kell fontolni döntésünket, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy évek múltán borsos haszonnal tudunk majd túladni gyűjteményünkön.

Miért éri meg - óriási érték?

Egy neves angol befektetési bankár ugyan már 21 éves korától kezdve a szivarozás rabja, azonban csak sok évvel később nyitotta fel a szemét Mitchell Orchant, a híres szivarkereskedő azzal kapcsolatban, hogy a pénztárcánk évekkel később vastagabbá válhat, ha néhány évig nem nyúlunk egy-egy doboz minőségi szivarhoz. A bankár azóta mindig két dobozzal vásárol a szivarokból, egyet ugyanis mindig félretesz, befektetési céllal.

Az egyik legjobb választása egyébként egy csomag, az 1970-es, illetve 1980-as évekből származó Davidoff volt. A kilencvenes évek végén 1000 fontért (jelenlegi árfolyamon számítva 369 840 forint) jutott ugyanis hozzá egy dobozhoz, melyben 25 szál található. A bankár bevallása szerint napjainkban ma már ennek négy-, vagy ötszörösét is érheti.

Hol adhatunk túl rajta, s mennyiért?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem mindegy hogy hol, milyen áron adhatunk túl féltve őrzött szivarkollekciónkon. A Christie's aukciósház például rendszeresen (bár nem túl gyakran) tart szivar aukciót. Az egyik legdrágább eladott készlet egy humidor 50 darab szivarral 1492-ből, amely 2000. decemberében kelt el nem kevesebb, mint 8 250 fontért (3 millió forint). A nemsokára lezajló aukciók között is találhatunk eladásra váró szivarokra, így például idén március 22-én kerül kikiáltásra 1-1 doboz El Rey del Mundo Choix Supreme szivar, kikiáltási ára 150 - 200 font (55 000 - 75 000 forint).

A legdrágább szivarok listáját pedig úgy tűnik, hogy amerikában a South Beach-en található Vix étterem vezeti. Itt ugyanis kínálnak több ritkaságot is, így például egy 1961-es Montecristo No. 2 szivar darabonként 425 dollárt kóstál (81 300 forint). Még ennél is többet ér az 1959-ből származó Ramon Alles Tubos, darabonkénti 500 dolláros (95 700 forint) árával. De ha még ez sem volna elég, egy igazán extravagáns választás egy 1937-es La Corona lehet, minden egyes darabért 1 000 dollárt kell fizetni (191 350 forint, igaz a Vix emellé már egy üveg whiskey-vel is beszáll).

Mit vegyünk figyelembe?

Honnan tudhatjuk, mit érdemes választani, kell figyelembe venni?

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm