1 °C Budapest

Öreg szivar, nem vén szivar - gazdaggá tehet bennünket egy szivargyűjtemény?

Pénzcentrum
2007. március 12. 12:00

Miért is lehet jó? Akad, akinek a szivar illatához kellemes, vasárnap délutáni emlékek kapcsolódnak, mások viszont émelyegnek a füstjétől. Így vagy úgy, de mindenképpen érdemes lehet a szivarban, mint egy esetleges alternatív befektetési formában gondolkodni.

Egyelőre keveseknek juthat eszükbe, hogy a szivar nem csupán, mint élvezeti cikk funkcionálhat, hanem megfelelő befektetési formává is válhat. Mielőtt még azonban elrohannánk az első boltba, nem árt tisztában lenni néhány dologgal a szivarral kapcsolatban. Alaposan meg kell fontolni döntésünket, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy évek múltán borsos haszonnal tudunk majd túladni gyűjteményünkön.

Miért éri meg - óriási érték?

Egy neves angol befektetési bankár ugyan már 21 éves korától kezdve a szivarozás rabja, azonban csak sok évvel később nyitotta fel a szemét Mitchell Orchant, a híres szivarkereskedő azzal kapcsolatban, hogy a pénztárcánk évekkel később vastagabbá válhat, ha néhány évig nem nyúlunk egy-egy doboz minőségi szivarhoz. A bankár azóta mindig két dobozzal vásárol a szivarokból, egyet ugyanis mindig félretesz, befektetési céllal.

Az egyik legjobb választása egyébként egy csomag, az 1970-es, illetve 1980-as évekből származó Davidoff volt. A kilencvenes évek végén 1000 fontért (jelenlegi árfolyamon számítva 369 840 forint) jutott ugyanis hozzá egy dobozhoz, melyben 25 szál található. A bankár bevallása szerint napjainkban ma már ennek négy-, vagy ötszörösét is érheti.

Hol adhatunk túl rajta, s mennyiért?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem mindegy hogy hol, milyen áron adhatunk túl féltve őrzött szivarkollekciónkon. A Christie's aukciósház például rendszeresen (bár nem túl gyakran) tart szivar aukciót. Az egyik legdrágább eladott készlet egy humidor 50 darab szivarral 1492-ből, amely 2000. decemberében kelt el nem kevesebb, mint 8 250 fontért (3 millió forint). A nemsokára lezajló aukciók között is találhatunk eladásra váró szivarokra, így például idén március 22-én kerül kikiáltásra 1-1 doboz El Rey del Mundo Choix Supreme szivar, kikiáltási ára 150 - 200 font (55 000 - 75 000 forint).

A legdrágább szivarok listáját pedig úgy tűnik, hogy amerikában a South Beach-en található Vix étterem vezeti. Itt ugyanis kínálnak több ritkaságot is, így például egy 1961-es Montecristo No. 2 szivar darabonként 425 dollárt kóstál (81 300 forint). Még ennél is többet ér az 1959-ből származó Ramon Alles Tubos, darabonkénti 500 dolláros (95 700 forint) árával. De ha még ez sem volna elég, egy igazán extravagáns választás egy 1937-es La Corona lehet, minden egyes darabért 1 000 dollárt kell fizetni (191 350 forint, igaz a Vix emellé már egy üveg whiskey-vel is beszáll).

Mit vegyünk figyelembe?

Honnan tudhatjuk, mit érdemes választani, kell figyelembe venni?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem